Secretarul general al ONU afirmă la ceremonia anuală de la Hiroshima că "omenirea se joacă cu un pistol încărcat"

F.D.
Internaţional / 6 august 2022

Secretarul general al ONU afirmă la ceremonia anuală de la Hiroshima că "omenirea se joacă cu un pistol încărcat"

Omenirea "se joacă cu un pistol încărcat" în contextul actualelor crize cu conotaţie nucleară, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sâmbătă, la Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei, scrie AFP, potrivit g4media.ro.

În cursul unei ceremonii anuale organizate în oraşul japonez în memoria victimelor bombardamentului din 1945, Antonio Guterres a lansat un apel liderilor lumii pentru a retrage armele nucleare din arsenalele lor.

În urmă cu 77 de ani, "zeci de mii de oameni au fost ucişi pe neaşteptate în acest oraş. Femei, copii şi bărbaţi au fost incineraţi într-un foc infernal", a spus el.

"Clădirile s-au transformat în ţărână. Supravieţuitorii au fost blestemaţi cu o moştenire radioactivă" de cancere şi alte boli, a adăugat Antonio Guterres.

"Trebuie să ne întrebăm: ce am învăţat din norul atomic care s-a umflat ca o ciupercă peste acest oraş?", a continuat el.

În prezent, "crize cu puternice conotaţii nucleare se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu până în Peninsula Coreeană trecând prin invazia Rusiei în Ucraina. Omenirea se joacă cu un pistol încărcat", a spus Antonio Guterres, reiterând avertismentele pe care le-a emis săptămâna aceasta la o conferinţă a semnatarilor Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) la New York.

În ultimii doi ani, comemorarea bombardamentului de la Hiroshima - la care asistă supravieţuitori, rude, responsabili japonezi şi anumiţi demnitari străini - se desfăşoară în mod restrâns din cauza COVID-19.

Ceremonia de sâmbătă a fost mai importantă. O rugăciune tăcută a fost organizată la 08.15 (ora locală), când bomba americană a devastat oraşul la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Riscul nuclear agită spiritele de când Rusia şi-a invadat vecinul ucrainean în februarie. Ambasadorul Rusiei în Japonia nu a fost invitat la ceremonia de sâmbătă, dar a vizitat joi Hiroshima pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor.

Aproximativ 140.000 de persoane au murit în urma bombardamentului de la Hiroshima din 6 august 1945, un bilanţ care îi include şi pe cei care au supravieţuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiaţiilor.

Trei zile mai târziu, Statele Unite au lansat o altă bombă nucleară asupra oraşului-port japonez Nagasaki, omorând aproximativ 74.000 de persoane şi punând capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Atacu de la Hiroshima a fost o crimă umanitară americană împotriva umanității

    Acest atac ar fi trebuit denunțat de ONU drept crimă, genocid, precum Holocaustu! 

    Atacu de la Hiroshima a fost o crimă umanitară americană împotriva umanității

    Acest atac ar fi trebuit denunțat de ONU drept crimă, genocid, precum Holocaustu! 

    1. Cine sa i denunțe

      Atacurile de la Hiroshima si Nagasaki au fost atacuri (triste, tragice, condamnabile) impotriva populatiei civile pe timp de razboi. Rusia, ca de fapt asta va doare, ucide civili clamand in acelasi timp ca nu e razboi... doar ii denazifica un pic pe ucraineni. Pentru ca poate.

      Al doilea mondial a fost un razboi in care toate partile implicate au masacrat populatiile civile adverse in mod deliberat (cati civili rusi au ucis ucrainenii si invers in actualul ne-razboi?). Noi, In Europa, stim cu precadere ce-au facut nazistii, dar poate n-ar strica sa cititi despre cum a purtat razboiul armata imperiala japoneza in Asia de sud-est inainte de a le plange de mila civililor japonezi. 

      In relatia dintre cele doua parti implicate, agresorul a fost Japonia. Aici si acum, agresorul este Rusia. 

      Nu exista niciun dubiu (si asta nu-i speculatia mea, exista multe documente) ca daca Germania sau Japonia ar fi ajuns primele la bomba atomica, ar fi folosit-o fara sa clipeasca... si nu mai aveau unde sa-si cumpere bietii oligarhii rusi proprietati de lux prin Mayfair sau Chelsea. 

      In contextul de atunci, armele atomice americane au fost doar niste arme, extraordinar de puternice fata de standardele vremii, dar numai arme. Nicio diferenta de substanta, de pilda - alta decat puterea -- fata de rachetele V cu care nemtii au pisat Londra. 

      Oricat de cinic ar suna si abominabile cum au fost, acele atacuri atomice in ultima instanta au salvat vieti, atat americane, cat si japoneze. Fara ele, razboiul ar mai fi continuat multe luni si, conform doctrinei militare japoneze, de a se apara pana la ultimul om, ar fi costat alte milioane de vieti de ambele parti. 

      Revenind la zilele si ne-razboaiele noastre, precum si la articol, vad ca Guterres pledeaza (nicio noutate) pentru eliminarea completa a armelor nucleare. Nu e cazul sa va spun eu, ca stiti si dvs. cine nu va accepta asa ceva in ruptul capului. Fara arme nucleare, Rusia nu mai exista de foarte multa vreme. 

      Si, ca sa inchei in aceeasi nota "atomica", nu stiu de unde va postati mesajele, dar daca o faceti din cele doua mari orase rusesti... m-as mai gandi. Acelea sunt tintele evidente pentru un eventual atac nuclear - si nu, nu din partea Vestului/americanilor, care nu-si pot permite un contra-raspuns, ci din partea unor ucraineni disperati, orbiti de ura si de deznadejde, daca pana la urma razboiul, pardon, ne-razboiul e castigat de Rusia. 

      Ucrainenii au centrale nucleare de multe zeci de ani, Ucraina a fost inima complexului militar-industrial sovietic, deci au oamenii si know-how-ul, iar crimele abominabile savarsite de hoardele lui Putin in ultimele luni e foarte posibil sa le dea unora din ei si motivatia. Sa nu va mire daca unii dintre acesti oameni, disperati si poate cu mintile tulburate, constatand ca situatia tarii si poporului lor se inrautateste, s-o ia razna, sa nu mai asculte nici de-ai lor, cu atat mai putin de straini si sa decida ca e cazul sa inchida usa cu foarte mult zgomot. 

      Ce-i drept, e drept, chiar daca operatiunea militara speciala se termina cu Moscova si St. Pete niste gropi fumegande, dl. Putin va fi OK - si, pana la urma, asta-i singurul lucru care conteaza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb