Secretarul Trezoreriei SUA: Nicio bancă de pe Wall Street nu ar fi supravieţuit fără ajutor de stat

F.A.
Internaţional / 6 decembrie 2009

Secretarul de stat al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat că niciuna dintre băncile de pe Wall Street nu ar fi supravieţuit crizei fără ajutor din partea statului, iar în acest an instituţiile financiare ar trebui să acorde bonusuri mai cumpătat, relatează Boomberg.

"Este foarte important să schimbăm modul de recompensare a directorilor în acest an", a declarat Geithner, într-un interviu pentru Bloomberg Television, citat de NewsIn. "Trebuie să punem capăt acelei perioade a bonusurilor iresponsabil de mari", a mai spus Geithner.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a explicat că modul de acordare a bonusurilor către bancherii care şi-au asumat riscuri excesive a alimentat cea mai profundă criză financiară de la Marea Depresie. Administraţia a numit special o persoană care să aprobe acordarea de bonusuri şi pachete salariale în cazul firmelor care au primit cele mai mari ajutoare de la stat.

Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase plătesc bonusuri record în acest an, estimează analiştii. Recordul în ce priveşte bonusurile acordate a fost stabilit de Goldman în 2007, când a plătit angajaţilor 20,2 miliarde dolari, în care au intrat şi cele 68,5 milioane dolari acordate preşedintelui-director executiv al băncii, Lloyd Blankfein.

Blankfein a declarat, în această săptămână, într-un articol publicat pe internet de revista Vanity Fair, că a crezut că Goldman Sachs ar fi putut supravieţui turbulenţelor financiare fără sprijinul guvernului. La rândul său, preşedintele băncii Goldman, Gary Cohn, a declarat: "Nu cred că ne-am fi prăbuşit" pentru că "aveam bani".

Geithner, în vârstă de 48 de ani, a precizat că întregul sistem financiar a fost în pericol la apogeul crizei, inclusiv marile instituţii financiare de pe Wall Street. "Niciuna dintre instituţiile financiare nu ar fi supravieţuit" dacă guvernul ar fi stat deoparte, lăsând criza să îşi urmeze cursul, a spus el, adăugând că "întregul sistem financiar american, precum şi toate firmele mari din ţară, chiar şi băncile mici, riscau să se prăbuşească".

Geithner a mai spus că cea mai mare parte a banilor injectaţi în bănci prin programul TARP vor fi rambursaţi. "Estimăm că vom încasa 175 miliarde dolari până la sfârşitul anului viitor, reprezentând rambursări de la bănci", a precizat el.

"Vrem să vedem constrângeri importante în modul de remunerare a directorilor", a mai spus secretarul Trezoreriei. El a adăugat că vrea să se acorde bonusuri în funcţie de performanţele pe termen lung, în detrimentul câştigurilor pe termen scurt. În cazul în care aceste câştiguri se dovedesc a fi nejustificate, bonusurile vor fi recuperate, a adăugat el. "Problema de bază cu care ne confruntăm în cadrul sistemului este că directorii au fost plătiţi pentru asumarea unor riscuri imprudente", a spus Geithner.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb