Sectorul energetic are o particularitate între toate celelalte domenii ale economiei autohtone - este sigur din punctul de vede al investiţiilor, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Potrivit domniei sale, în prezent nu este un moment oportun pentru investiţii, dacă privim în ansamblu, "nu neapărat din cauza condiţiilor interne, ci din cauza situaţiei generale". În ceea ce priveşte energia, opinează Cris-tian Pârvan, acest sector este special, având ca particularitate că este sigur: "Faptul că energia va costa mai mult şi că avem nevoie de energie oferă garanţie investitorilor. De asemenea, investitorii au şi lobby politic, având în vedere că UE ne presează să liberalizăm preţul. La fel, în momentul când vom privatiza companiile din energie, la presiunile FMI, este adevărat că se va termina cu cumetriile, dar ni se va şi impune preţul. Ne vom uita la cei din energie cum ne uităm la băncile străine care au ocupat sis-temul nostru bancar, cum ne uităm la cei din ciment şi la multe alte domenii în care România nu are nicio decizie. Tot ce se întâmplă acum în energie şi tot ce se va întâmpla şi de acum înainte duce la creşterea preţurilor".
Încă o problemă ridicată de domnia sa este legată de existenţa "oamenilor bine informaţi, instruiţi, motivaţi, echipaţi, care să fie capabili să realizeze proiecte deschise şi echilibrate, în cazul în care, mâine, un investitor străin ar cumpăra o capacitate din energia noas-tră": "Trebuie să ştim exact în ce condiţii vindem o companie din energie, să nu ne trezim că cel care a cumpărat-o ne opreşte lumina când vrea el. Spre exemplu, < Hidroelectrica > a cerut Autorităţii de reglementare mărirea preţurilor la energie cu 50%, nu cu 1%, nu cu 2%, ci cu 50%. Dacă < Hidroelectrica > va fi privatizată, nu va mai fi nevoie să ceară nimănui aceas-tă majorare şi va mări preţurile cu 50% în orice moment va dori".
Cristian Pârvan ne-a spus că sunt companii mari, ca "Petrom" sau CEZ, care produc energie electrică pe piaţa noastră la costuri reduse şi o exportă la preţuri mari sau care produc energie eoliană în România şi reinvestesc profitul în afaceri energetice din alte ţări.
Cu privire la oamenii de afaceri români, secretarul general al AOAR ne-a spus că, deşi aceştia încearcă să dezvolte investiţii în domeniu, nu au atuuri în faţa celor străini, deciziile fiind luate "în mod politic şi deloc economic": "Nu avem o politică de stat corectă".
Cristian Pârvan opinează: "Ar trebui ca Româ-nia să aibă o opţiune clară - să stabilească de câtă energie are nevoie până în 2030, pe ce tipuri de surse se va axa energia noastră şi ce proporţie va ocupa fiecare dintre acestea".
În domeniul energiei eoliene circulă infomaţia "bulei" şi, într-adevăr, aici va fi o problemă majoră, sus-ţine domnul Pârvan, subliniind că au fost date foarte multe avize pentru producerea de energie din vânt: "În eoliene s-a întâmplat ca în imobiliare: S-au făcut proiecte, s-au cumpărat terenuri, în unele cazuri, şi, după aceea, s-au vândut proiectele cu totul. Trebuie văzut câte proiecte au fost lansate, câte au fost autorizate, câte au fost lansate efectiv şi câte au devenit operaţionale, pentru că < Transelectrica > nu are capacitatea să primească în sistem toată energia care se produce".
Domnia sa ne-a mai spus că, momentan, nu avem capacitatea tehnică să exportăm gaze şi că avem probleme chiar şi în domeniul electricităţii, în ceea ce priveşte interconexiunile cu vestul.
1. Nu aflu nimic nou
(mesaj trimis de Coco în data de 25.11.2011, 12:56)
Din ce se spune aici am inteles ca exista multe probleme. Ceea ce stiam deja. Si se propun ceva solutii? Sau peste un an de zile mai facem un simpozion si aflam ca avem aceleasi probleme pentru ca nu am avut bani sa le rezolvam.