Sectorul european de servicii începe să-şi revină pe fondul redeschiderii economiilor

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iunie 2021

Sectorul european de servicii începe să-şi revină pe fondul redeschiderii economiilor

Sectorul de servicii european a început să-şi revină pe fondul redeschiderii economiilor, oferind un impuls solid activităţii economice în zona Euro, în luna mai, conform indicatorilor finali PMI (Purchasing Managers' Index) publicaţi ieri de Markit Economics.

Indicatorii PMI arată că economia comunitară a turat motoarele în luna mai după ce în martie a revenit pe creştere pentru prima dată după aproximativ opt luni de evoluţie slabă şi în mare parte contracţionară. "Mai nu doar a fost a treia lună consecutivă de creştere, ci cea mai bună înregistrată din februarie 2018", se arată în raportul Markit.

Indicatorul PMI compozit (indus­tria prelucrătoare + sectorul de servicii) al zonei Euro a urcat cu 3,3 puncte în mai la 57,1 puncte de la 53,8 puncte în aprilie, cu 0,2 puncte peste PMI-ul preliminar. Acesta este cea mai ridicată valoare din luna iulie 2020, când economia încă se readapta după lockdown-ul general din lunile de primăvară. Indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.

Indicatorul final pentru sectorul de servicii indică o îmbunătăţire clară, peste aşteptări, a condiţiilor de operare, activitatea situându-se la maximul ultimilor 3 ani după ce în martie şi aprilie PMI-ul pentru servicii abia a scos capul din teritoriul contracţiei. Astfel, PMI-ul corespunzător a urcat cu 4,7 puncte la 55,2 puncte, de la 50,5 puncte în aprilie şi 49,6 puncte în martie. Valoarea finală din mai a fost cu 0,1 puncte mai mare faţă de valoarea de 55,1 puncte din citirea preliminară. În timp ce în Germania activitatea din servicii a rămas în linie cu cea din martie şi aprilie, în Franţa, Italia şi Spania activitatea din servicii a accelerat puternic.

De asemenea, PMI-ul pentru industria prelucrătoare europeană a înregistrat în luna mai o valoare finală de 63,1 puncte, activitatea accelerând faţă de aprilie, când PMI-ul corespunzător a fost de 62,9 puncte (pentru mai multe detalii vezi Industria prelucrătoare europeană a înregistrat o nouă îmbunătăţire a condiţiilor de operare, în luna mai).

Activitatea economică per total a fost în principal impulsionată de comenzile noi şi de cererea în continuare solidă, atât pentru produse manufacturate cât şi pentru servicii. Comenzile la export au crescut de asemenea pentru a şasea lună consecutiv în zona Euro în luna mai, cu cel mai rapid ritm din luna septembrie 2014. Potrivit Markit, creşterea PIB din luna mai, în zona Euro, s-a situat în jurul valorii de 4%.

Angajatorii au adăugat astfel la forţa de muncă existentă pentru a patra lună consecutiv în martie, atât în industria prelucrătoare cât şi în cea de servicii, PMI-ul corespunzător indicând cel mai mare număr de locuri de muncă create lunar în economia regiunii din ultimii doi ani şi jumătate.

Încrederea în perspectiva economică a regiunii s-a îmbunătăţit şi ea în luna mai, atingând cel mai ridicat nivel de la debutul seriilor statistice ale Markit. Asta în ciuda presiunilor de preţuri care au continuat să se resimtă în economie. Mare parte din creşterile preţurilor au fost transmise consumatorilor, potrivit sondajului Markit (vezi grafic preţuri). "Toate serviciile vor fi un pic mai scumpe pentru o perioadă de timp. La ce vă aşteptaţi?", notează pe Twitter Frederik Ducrozet, strateg de investiţii la Pictet Asset Management.

"Vastul sector de servicii al eurozonei a revenit la viaţă în mai, demarând o recuperare solidă care, cel mai probabil, va fi continuată pe toată durata verii", spune şi Chris Williamson, economist-şef la IHS Markit.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb