Şedinţa Fed de săptămâna aceasta - decisivă pentru pieţe şi evoluţia aşteptărilor inflaţioniste

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 decembrie 2021

Şedinţa Fed de săptămâna aceasta - decisivă pentru pieţe şi evoluţia aşteptărilor inflaţioniste

Fed va publica estimările membrilor Consiliului de Politică Monetară (FOMC) de majorare a dobânzilor pentru 2022 şi anii următori

Şedinţa de politică monetară a Federal Reserve (Fed) de săptămâna aceasta se conturează a fi extrem de importantă pentru semnalul pe care banca centrală americană este aşteptată să-l transmită.

Fed-ul este aşteptat să anunţe accelerarea procesului de reducere a injecţiilor de lichiditate (proces cunoscut sub titulatura de "taper") şi implicit încheierea mai rapidă a programului de achiziţie de obligaţiuni. Totodată, Fed-ul va publica noi estimări ("dot plot") ale membrilor Consiliului de Politică Monetară (FOMC) de majorare a dobânzilor pentru 2022 şi anii următori, între estimările pieţei şi cele ale FOMC putând exista o diferenţă semnificativă care ar putea oferi un şoc.

Mai mulţi oficiali ai Fed au indicat până acum că economia americană se apropie de momentul închiderii robinetului banilor ieftini, iar orice viitoare indicaţii sunt urmărite îndeaproape de pieţele financiare în condiţiile în care evaluările financiare ale unor sectoare (tech în special) sunt extrem de ridicate comparativ cu cele istorice.

Încheierea procesului de taper a fost programată abia luna trecută pentru finalul lunii iunie 2022, dar acum estimarea generală este pentru ca "taper"-ul să ia final în martie.

Totodată, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Angliei (BOE) au programate săptămâna aceasta propriile şedinţe de politică monetară de unde sunt aşteptate noi semnale: BCE ar putea să-şi anunţe intenţia de a continua achiziţiile de obligaţiuni suverane (programul pandemic PEPP de 1,85 trilioane de euro) doar pe un termen scurt, tot până undeva în luna martie, în timp ce BoE este aşteptată să semnaleze o primă majorare de dobândă care ar putea avea loc în luna februarie.

Yield-ul la titlurile suverane americane pe 2 ani au înregistrat o mişcare ascendentă destul de dramatică cel puţin în ultimele două săptămâni (vezi grafic), semnalând că traderii includ în preţuri o posibilă întărire mult mai rapidă şi mult mai semnificativă a politicii monetare în următorii ani.

Bill Dudley, fost preşedinte al New York Fed: "Rata terminală de dobândă ar putea fi cu 100 de puncte de bază peste estimarea pieţei"

Bill Dudley, fost preşedinte al New York Fed în perioada 2009-2018 şi fost vicepreşedinte al Comitetului de Politică Monetară (FOMC) al băncii centrale americane, arată într-un articol publicat de Bloomberg Opinion că rata terminală de dobândă în acest ciclu de majorare pe care Fed îl va începe ar putea să fie cu peste 100 de puncte de bază peste estimarea pieţei americane. Acesta consideră că piaţa bursieră din SUA încă este sprijinită de relaxarea cantitativă operată de Fed şi că vor exista probleme pentru piaţă dacă Fed-ul va retrage sprijinul într-un moment important.

Dudley arată că încheierea mai rapidă a procesului de taper are scopul de a oferi flexibilitate în cazul în care inflaţia persistentă - recunoscută recent de oficialii Fed ca nemaifiind "tranzitorie" - ar putea să necesite o majorare a ratelor de dobândă pe termen scurt încă din luna martie.

"Oficialii Fed vor semnala probabil o întărire a politicii monetare mai agresivă şi mai rapidă pe parcursul următorilor trei ani - într-o măsură pe care pieţele nu le-au anticipat încă", arată Dudley, adăugând că ultima dată când Fed-ul a publicat proiecţii economice şi "dot plot"-ul perspectiva inflaţionistă era destul de benignă, aşteptarea fiind ca inflaţia să coboare de anul viitor spre ţinta Fed de 2%.

"Proiecţia mediană a oficialilor Fed pentru rata ţintă de dobândă la finalul lui 2024 era 1,8%, mult sub nivelul de 2,5% considerat neutru (în care politica monetară nu este nici stimulativă, nici restrictivă - n.r.). (...) Cea mai mare schimbare va fi pe rata de dobândă pe care oficialii o consideră necesară pentru atingerea proiecţiilor economice. La ultima şedinţă, proiecţia mediană pentru dobânda pe termen scurt la finalul anului 2022 era 0,3%, de 1,0% pentru 2023 şi 1,8% pentru 2024. De data aceasta, mişcarea în sus va începe mai devreme, va fi mai abruptă şi se va duce şi mai departe. Pentru 2022 anticipez o estimare mediană de 0,8%. Asta ar semnala trei majorări de 0,25 puncte procentuale anul viitor - nu destule ca să indice o majorare în martie, dar destule ca să existe consistenţă cu taperul mai rapid, cu rata şomajului şi perspectiva asupra inflaţiei", arată Dudley.

Pentru 2023 acesta anticipează că oficialii Fed vor semnala patru majorări de dobândă, ceea ce va duce rata ţintă la 1,8% cu un an mai devreme comparativ cu proiecţiile Fed din septembrie. În acelaşi timp, pentru 2024 Dudley anticipează o proiecţie de atingere a ratei neutre de 2,5% în condiţiile în care economia va funcţiona în regim de ocupare integrală a forţei de muncă şi cu o inflaţie cu o rată anuală de peste 2%.

"Modificarea estimărilor pentru ratele de dobândă ar putea să reprezinte un şoc pentru pieţe. Piaţa futures sugerează că investitorii se aşteaptă la două sau trei majorări de 0,25 puncte procentuale în 2022. Dar magnitudinea totală a întăririi (politicii monetare) nu a crescut: cotaţiile futures eurodolar presupun un vârf al ratei cheie de dobândă de circa 1,5%, mult sub nivelurile prognozate de oricare membru al Consiliului de Politică Monetară al Fed şi mult sub orice altă estimare de bun-simţ economic", mai arată fostul preşedinte al New York Fed.

Potrivit acestuia, un taper mai rapid este o veste bună pentru că oferă flexibilitate Fed-ului şi mai mult spaţiu de manevră, dar pentru pieţe acest taper accelerat ar putea presupune o ajustare mai dificilă. Dudley spune că investitorii vor trebui la un moment dat să-şi revizuiască semnificativ estimările pentru amplitudinea majorărilor de dobândă, iar cu cât este amânată această ajustare cu atât mai mare va fi şocul pentru pieţe.

De notat că piaţa muncii din SUA este într-o poziţie extrem de bună, recuperarea fiind aproape integrală: şomajul a scăzut în noiembrie la 4,2%, aproape de nivelul pre-pandemic de 3,5%, numărul locurilor de muncă disponibile este la un maxim istoric, peste 11 milioane, iar problema cererii agregate din deceniul trecut pare să nu se mai manifeste în condiţiile în care populaţia americană consumă nu doar pe credit.

De notat de asemenea că investitorii instituţionali din SUA au început să treacă în ultimele zile în barca "value" în vederea anului 2022, companii care generează mai uşor cashflow, renunţând parţial la companiile de creştere care au multiplii mari de evaluare iar asta raportat la veniturile aşteptate a fi generate în viitor.

Această întreagă dinamică arată de altfel cât de repede s-a schimbat situaţia economică din SUA în doar câteva luni şi faptul că mişcarea de pivotare a Fed pare să aibă succes în contextul în care banca centrală americană trebuie să ancoreze aşteptările inflaţioniste şi să lungească ciclul economic. O întrebare rămâne totuşi când va opera Fed-ul prima majorare de dobândă, iar analiştii Nordea Bank, care au "nimerit" în tot acest an evoluţia inflaţiei, consideră că această primă majorare va veni în luna iunie 2022. Aceştia consideră că Fed-ul va deveni destul de agresiv ("hawkish") în ceea ce priveşte retorica în următoarea perioadă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cu ocazia asta reusesc sa tina b u l a imobiliara pe platou si poste din 2003-2004-2005 sa o inverseze... dupa ce se vor consuma arcuirile inflationiste... (varfuri si corectii scutre prin maneta fed... iar varf iar corectie prin panica fed.... rezulatan ca la final sa balteasca piata de stocuri).

    se m n co. m e c r e t i n e  

    1. Când vezi acest final, dacă tot ,,predai" ciclurile economice pe YouTube??? Trebuie să ai multă îndrăzneală să ,,predai", dacă nu știi răspunde la o întrebare simplă. Ce fel de cicluri sunt alea fără timing??? Teorii pure și doar atât???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb