Actualizare 12:05 Premierul Viorica Dăncilă: "Subliniez susţinerea fermă a parcursului european al R. Moldova din convingerea că locul său este în familia statelor europene"
Premierul Viorica Dăncilă a declarat astăzi, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, care marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, că ea crede în viitorul comun al celor două state, afirmând că ţara noastră va fi mereu alături de Republica Moldova.
Premierul a precizat: "Importanţa simbolică a actului unirii Basarbiei cu România, alături de actele unirii Bucovinei şi Transilvaniei constă în faptul că populaţia acestor teritorii româneşti prin reprezentanţii săi aleşi a decis în mod democratic unirea cu ţara. Înaintaşii noştri au ştiut să utilizeze cu înţelepciune oportunitatea istorică ce li se oferea şi să pună piatră de temelie unui viitor mai bun pentru copiii lor, iar istoria le-a dat dreptate. Azi, 100 de ani mai târziu avem toate motivele să fim la fel de încrezători cum erau ei, că viitorl nostru va fi unul strălucit, atât timp cât la baza lui vor sta valorile democratice care permit dezvoltarea unei societăţi sănătoase. Eu cred cu putere că viitorul nostru va fi din nou unul comun, că ne vom reuni curând în sânul familiei europene, onorând astfel lupta strămoşilor noştri, bărbaţi, dar să nu uităm şi femeile"
Referitor la elementele ce unesc cele două naşiuni, Dăncilă a explicat: "Rădăcinile comune, valorile culturale şi spirituale care ne unesc fundamentează relaţia privilegiată dintre Bucureşti şi Chişinău. Am învăţat de la generaţia unirii lecţia faptelor şi a gesturilor întemeietoare. Cuvintele ne unesc, faptele fac mai trainică unirea. Vă asigur că România a fost şi va fi întotdeauna alături de Republica Moldova".
Tootdată, Dăncilă şi-a manifestat sprijinul pentru autorităţile de la Chişinău în procesul de integrare europeană: "Guvernul pe care-l conduc are toată deschiderea să ofere susţinere colegilor de la Chişinău. Experienţa de 11 ani a României în UE precum şi perioada de pregătire pentru aderare sperăm să contribuie la facilitarea şi scurtarea drumului Republicii Moldova spre statutul de membru în construcţia europeană. Susţinem aplicarea Acordului de asociere cu Republica Moldova şi considerăm că semnarea acestui acord a consfinţit intrarea Republicii Moldova pe un traseu clar, ireveresibil, de apropiere de Uniunea Europeană. Este răspunsul nostru conun la aşteptările cetăţenilor din Republica Moldova legate de siguranţă, prosperitate şi consolidarea democraţiei. Guvernul pe care-l conduc este ferm angajat să aducă cât mai aproape momentul în care România şi Republica Moldova vor avea un viitor comun în Uniunea Europeană"
------------
Actualizare 11:45 Declaraţia Parlamentului pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România: Parlamentul consideră ca "fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state"
Preşedintele Camerei Deputaţilor a citit, astăzi, de la tribuna Parlamentului, "Declaraţia solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918", în care se afirmă că Parlamentul consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova să susţină unificarea celor două state, deoarece aceasta reprezintă continuarea "firească în procesul de dezvoltare".
textul declaraţiei citită de Livu Dragnea precizează: "Parlamentul României adoptă prezenta declaraţie pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918. La 27 martie 1918, Sfatul Şării, în calitate de organism suprem reprezentativ al Basarabiei, din care făceau parte reprezentanţi ai populaţiei române majoritare şi ai minorităţilor etnice, constituit în concordanţă cu normele democratice ale timpului, în condiţiile disoluţiei Imperiului Ţarist şi ale defăşurării Primului Război Mondial, a dat expresie dorinţei colective de unitate prin adoptarea Actului Unirii"
De asemenea, Parlamentul României "consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea".
Documentul mai arată: "Parlamentul României constituit în şedinţa solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, astăzi, 27 martie 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române şi subliniem că acest act depinde de voinţa acestora şi declară că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora".
--------------
Actualizare 11:30 Custodele Coroanei, în plenul reunit: "Astăzi, datoria de a sprijini pe fraţii noştri din afara frontierelor României nu trebuie să cunoască limite, nici condiţionări"
Custodele Coroanei române, Margareta, a afirmat, astăzi, în şedinţa solemnă al Parlamentului, că unul dintre simbolurile unităţii de neam a fost tatăl său şi că, astăzi, datoria de a sprijini pe fraţii noştri din afara frontierelor României nu trebuie să cunoască limite, nici condiţionări.
Mesajul Custodelui Coroanei:
"Să ne aducem aminte astăzi de personalităţile din Sfatul ţării şi de bravii noştri soldaţi care u luptat pentru unirea noastră în anul 1918, să ne aducem aminte de oamenii noştri politici care indiferent de doctrina lor au consolidat procesul Unirii, să ne aducem aminte de regele Ferdinand şi de regina Maria care niciodată nu şi-au pierdut convingerea că România va fi victorioasă în război şi unită în timp de pace.
Contribuţia Casei regale la integrarea europeană a Republicii Moldova a început acum 100 de ani, în Basarabia străbunicilor mei, Ferdinand şi Maria. În vremea regelui întregitor a avut loc o profundă reformă agrară, au fost organizate modern educaţia şi justiţia, au fost aduse la standarde europene serviciul poştal, sistemul de măsuri şi greutăţi, sănătatea, comerţul şi organizarea statistică. Au fost de asemenea fondate numeroase temple ale culturii.
Unul dintre simbolurile unităţii de neam a fost tatăl meu. Născut la 3 ani după Marea Unire, regele Mihai a reprezentat timp de aproape un secol speranţa, demnitatgea şi continuitatea de ambele părţi ale Prutului. Astăzi, datoria de a sprijini pe fraţii noştri din afara frontierelor României nu trebuie să cunoască limite, nici condiţionări.
La 100 de ani de la Marea Unire, după tragedii greu de descris în cuvinte, Coroana română continuă să sprijine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. Ultimii ani au dovedit că familia regală participă profund şi durabil la integrarea ţării în familia europeană a naţiunilor. Afecţiunea şi respectul de care Casa regală se bucură în ţara soră este cel mai frumos dar pe care îl putem primi acum, la ceas de sărbătoare împreună. Aşa să ne ajute Dumnezeu!".
------------
Parlamentul se reuneşte, astăzi, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, informează Agerpres.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Georgian Pop, a declarat ieri: "Pe 27 martie 2018 va fi organizată o şedinţă solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Vor fi invitate toate autorităţile române - preşedinte, Guvern, şamd. Va fi invitat şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova (...) cu o delegaţie de parlamentari".
Propunerea pentru organizarea, în luna martie, a unei şedinţe solemne a Parlamentului dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost revendicată şi de PNL, şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
"A fost un memorandum al Senatului. A fost o idee comună şi a domnului Tăriceanu, şi a celor de la PNL", a precizat Georgian Pop.
La şedinţa solemnă, care va avea loc de la ora 10:00, vor participa, de asemenea, Custodele Coroanei române, Margareta, care va susţine un discurs, precum şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
De asemenea, la şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului ia parte şi o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de către Andrian Candu. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunţat luni că liberalii, deşi sunt unionişti, nu vor face parte din delegaţia Republicii Moldova pe motiv că aceasta este condusă de Andrian Candu, care a refuzat în ultimele săptămâni să supună votului mai multe iniţiative liberale, inclusiv adoptarea unei declaraţii de unire.
În cadrul şedinţei solemne a Parlamentului va fi dezbătută şi adoptată o "Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918", prin care "se va reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul care trebuie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa comună de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2018, 16:24)
Paranghelie mare -Johanis ioc.Halal pres.