Şefii marilor puteri ai lumii au reacţionat, ieri, după ce, cu o seară înainte, Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic - care a încheiat perioada Războiului Rece fără vărsare de sânge, dar nu a reuşit să împiedice prăbuşirea Uniunii Sovietice - a murit, la vârsta de 91 de ani.
• Ursula von der Leyen salută "un lider demn de încredere şi respectat"
Ursula von der Leyen, Preşedintele Comisiei Europene, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov, salutând "un lider demn de încredere şi respectat". Ultimul lider al Uniunii Sovietice "a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moştenire pe care nu o vom uita. RIP Mihail Gorbaciov", a scris von der Leyen pe Twitter, conform Agerpres.
• Antonio Guterres: "A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece"
Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, şi-a exprimat "profunda tristeţe" după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu "unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei": "A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod paşnic sfârşitul Războiului Rece", a adăugat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, în care mai spune că "lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului şi apărător neobosit al păcii".
• Biden l-a numit pe Gorbaciov "lider rar"
Preşedintele american Joe Biden i-a adus lu Gorbacov un omagiu, numindu-l un "lider rar". Acţiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă "imaginaţie pentru a vedea că un alt viitor este posibil şi curajul de a-şi risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură şi mai multă libertate pentru milioane de persoane". Joe Biden a transmis: "În calitate de lider al URSS, a colaborat cu preşedintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două ţări, spre marea uşurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice".
Şi Fundaţia Reagan a deplâns pe Twitter pierderea politicianului rus, "care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan, fost preşedinte SUA, şi care a sfârşit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten".
• Putin şi-a exprimat "profundele condoleanţe" pentru moartea lui Gorbaciov
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat "profundele condoleanţe" pentru moartea lui Mihail Gorbaciov, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. "Vladimir Putin îşi exprimă profundele condoleanţe în urma morţii lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineaţă (n.r. ieri) o telegramă de condoleanţe familiei şi rudelor" fostului lider, a afirmat Peskov, citat de agenţia de presă TASS.
• Boris Johnson a apreciat "curajul şi integritatea" pe care le-a avut Mihail Gorbaciov
Premierul britanic Boris Johnson a salutat "curajul şi integritatea" ultimului lider al URSS, spunând că "angajamentul său neobosit" a fost un "exemplu" în contextul invaziei ruse din Ucraina. "Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece", a scris Boris Johnson pe Twitter, adăugând: "În momentul agresiunii lui Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi toţi".
• Emmanuel Macron i-a mulţumit lui Gorbaciov pentru "angajamentul său faţă de pacea în Europa"
Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulţumindu-i pentru "angajamentul său faţă de pacea în Europa". Macron a salutat, de asemenea într-o postare pe Twitter, amintirea unui "om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruşi": "Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună".
• Iohannis: Războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei - într-un "contrast puternic" cu moştenirea lăsată de ultimul lider al Uniunii Sovietice
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei este într-un "contrast puternic" cu moştenirea lăsată de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi cu viziunea "curajoasă" a acestuia pentru o lume a păcii.
"Mihail Gorbaciov a fost un lider care a înţeles în mod înţelept că încheierea Războiului Rece este abordarea corectă. Actualul război purtat de Rusia împotriva Ucrainei, brutal, neprovocat şi nejustificat, este într-un contrast puternic cu moştenirea şi viziunea sa curajoasă pentru o lume paşnică", a scris Iohannis, ieri, pe Twitter.
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu afirmă că Mihail Gorbaciov a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat şi nu i se poate reproşa că nu a avut "curajul schimbării".
Iliescu a scris pe blogul său personal: "Am aflat cu tristeţe vestea morţii lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moştenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relaţiilor internaţionale. Şi în bine, dar şi în rău. Nevoia de schimbare, în estul continentului european, era urgentă. Sistemul socialist avea nevoie de reforme de fond. Ăsta era mesajul transmis de Gorbaciov şi a fost bine receptat atât de sovietici, cât şi de partenerii din Occident. Că apoi reformele s-au rezumat la una singură, transferul proprietăţii publice în mâini private, asta este tragedia Estului fost socialist, a URSS, şi acum şi a Occidentului dezvoltat".
El apreciază că Gorbaciov a fost "un om al dialogului", dar personalitatea sa a fost "inevitabil controversată". "Mulţi au spus că a început schimbarea URSS punând căruţa înaintea boilor, cu referire la accentul pus pe democraţie şi pe libertatea cuvântului. Decizia a fost, cred eu, corectă. Din păcate, nimeni nu suferă, acum, de prea multă democraţie, şi asta se simte în tot ceea ce facem. A crezut că, în relaţiile internaţionale, URSS poate pune capăt Războiului Rece. Din păcate, Războiul Rece i-a supravieţuit. Şi acum trăim partea cea mai violentă şi mai periculoasă a lui. Gorbaciov a fost, totuşi, un om al dialogului. Asta ne-a ferit de multe probleme, în faza cea mai periculoasă a schimbărilor în Europa şi în lume. Personalitatea sa a fost, inevitabil, controversată. Moştenirea lui este judecată, în fosta URSS, prin prisma dezastrului social generat de «terapiile de şoc», aplicate după destrămarea Uniunii şi formarea CSI. Terapii de şoc de care nu e responsabil. El a fost, în gândirea sa politică, un social-democrat".
Acesta s-a referit şi la relaţiile româno-sovietice în acea perioadă.
"Nu pot spune că relaţiile României cu URSS, înainte şi după 1989, au fost bune. Dar după decembrie 1989 au fost corecte, în vârtejul acela de schimbări contradictorii greu de controlat", punctează Ion Iliescu.
El consideră că doar cei care au trăit în acea perioadă pot judeca moştenirea lui Mihail Gorbaciov
1. fără titlu
(mesaj trimis de TRAIAN în data de 01.09.2022, 07:43)
a fost tradatorul cumparat de corporatii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 11:49)
Bine ca e mai bun Putin,bun de aruncat....in aer!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 01.09.2022, 08:34)
am si eu un mesaj in urma amenintarii venite ieri de la Kremlin (sursa: realitatea punct net) la adresa rep. Moldova... rusii au amenintat explicit ca dupa Ucraina urmeaza Moldova (citat: " pentru protejarea intereselor si identitatii populatiei rusesti din rep. Moldova")
mesajul meu e ca dupa Gorbaciov urmeaza Putin.
cine imi ameninta tara (prin tara intelegand teritoriul extins transnational unde traiesc romani in jurul teritoriului administrat cu numele "Romania") ma ameninta pe mine.
Cine ma ameninta pe mine e sortit pieirii.
Timpul lui Putin nu se mai masoara in ani ci in luni de zile. Si tocmai s-a mai scurtat in urma amenintarii la adresa Rep.Moldova - a 2-a mea Romanie !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 12:00)
Grozavule! Nici nu clipești când torni gogoși prostești!
Da, Putin merită să sa moară, dar tu ești un prost.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 12:24)
Anonim stupid
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:36)
Oricum de ceva timp presa aservita din Romania il tot omoara pe Putin.Acum a mai aparut unul care e gata sa faca asta din tastatura.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 15:03)
Puțin moare până în noiembrie 2023 stupizilor! E pe patul de moarte.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 15:56)
Cred ca a crapat deja, a fost nerabdator, nu a mai putut asteptat pana in noiembrie 2023 (Baba Vanga).
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 21:51)
Bancherule de ce nu-ți asumi și nu-i răspunzi cu același pseudonim cu care ai scris la nr. 2?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 14:38)
Un lucru este cert Gorbaciov este si va ramane cel mai mare tra.da.tor al Rusiei si al est-ului.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 15:00)
spuse KGB-istul din tine!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 15:05)
Lifta rusească și trădător de țară românească ! Arzi în iad "davai ceas, davai paltonule" ! Pui de slugă la criminalii ruși, ne-am care trebuie să dispară datorita imoralității și caracterului lor criminal !
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 15:25)
Vorbeste securistul din tine care a vandut Romania pe nimic pentru ati securiza averea.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 15:39)
Cine este tra.da.tor de tara, ma securistule? Ai vandut toate resursele Romaniei pe nimic ca sa te imogatesti tu si tot neamul tau si vorbesti de tra.dare. Da, ma multi ar vrea sa dispara si sa puna mana pe rusersele lor, dar inca nu se poate. Daca ar gasi ca la noi securisti care ling blide si c.. atunci da poate, dar mai este pana sa infiltreze un nou Gorbaciov. Asa ca deocamdata noi ramanem slugi la altii aparati de securisti tradat.ori.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 17:51)
Sau un iohanis,care a vândut tara mai rău ca iliescu
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2022, 17:59)
Johannis a vandut-o efectiv,bucata cu bucata,macar bosorogul de Iliescu a avut o ideologie ,nu s-a imbogatit,asa a fost el indoctrinat.