Şeful NATO îl acuză pe Donald Trump de subminarea securităţii aliaţilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 15 februarie

Şeful NATO îl acuză pe Donald Trump de subminarea securităţii aliaţilor

English Version

Miniştrii apărării din statele membre NATO discută, astăzi, la Bruxelles, pe marginea situaţiei geo-politice din lume

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, îl acuză pe fostul preşedinte american Donald Trump că subminează securitatea aliaţilor prin declaraţia recentă făcută de fostul oficial de la Casa Albă în care acesta susţinea că SUA nu vor apăra statele aliate care nu au alocat sumele stabilite (minimum 2% din Produsul Intern Brut) la Summitul de la Glasgow din 2014 pentru sectorul militar şi înzestrarea forţelor armate.

În coferinţa de presă pe care a susţinut-o ieri, înaintea reuniunii de astăzi a miniştrilor apărării din statele membre NATO, Jens Stoltenberg a declarat: "Orice sugestie că nu suntem împreună, că nu ne vom proteja unul pe celălalt înseamnă subminarea securităţii tuturor şi creşterea riscurilor. (...) Implicarea americană în asigurarea apărării comune este esenţială pentru prevenirea unui atac împotriva unui stat aliat din Europa, dar o NATO puternică este utilă şi pentru SUA, pentru că Washingtonul are 30 de aliaţi de partea sa, care ajută administraţia americană să fie mai sigură. Este un obiectiv de securitate naţională a SUA pentru ca NATO să fie puternică şi de aceea e nevoie ca alianţa să aibă parte de un puternic sprijin în cadrul Congresului. (...) O NATO puternică este bună pentru SUA, pentru că NATO face SUA mai puternică. Soldaţii americani nu luptă singuri, ci împreună cu militarii din statele aliate, iar acest lucru se întâmplă de decenii, de la războiul din Coreea la cel din Afganistan. Îmi amintesc că singura dată când a fost invocat articolul 5 privind apărarea comună, a fost privind SUA după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, pentru declanşarea operaţiunii din Afganistan. Şi în toată acea perioadă sute de mii de canadieni şi militari europeni au luptat împreună cu americanii în Afganistan pentru a proteja SUA".

Şeful NATO a precizat că alianţa este capabilă să prevină orice atac militar îndreptat împotriva oricăruia dintre membrii săi şi că scopul NATO este să prevină războiul şi să conserve starea de pace.

Domnul Stoltenberg a mai spus: "NATO are capabilităţi şi soluţii să apere fiecare aliat, de aceea considerăm că nu există în acest moment niciun risc iminent cu privire la ameninţarea veunui stat membru, mai ales că din 2014 încoace au fost alocate sume importante pentru apărare, cea mai mare majorare de fonduri din ultimii zeci de ani, şi acest lucru a fost cauzat de decizia preşedintelui Putin de a anexa peninsula Crimeea. Decizia membrilor NATO de a mări alocarea bugetară pentru apărare a fost un răspuns cu privire la războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, odată cu anexarea Crimeei. Mai mult, contribuţia fiecărui stat s-a majorat, a crescut numărul trupelor trimise pe Flancul Estic al alianţei, precum şi numărul investiţiilor în capacităţi multimodale, toate acestea ducând la o alianţă mai puternică. Vom continua să investim, să trecem la un alt nivel, pentru a fi pregătiţi în cazul în care un aliat este atacat de către un stat terţ. (...) De aceea nu vedem niciun atac armat iminent la adresa vreunui stat membru al NATO, dar constatăm zilnic mai multe atacuri hibride - atacuri cibernetice şi alte tipuri de acţiuni hibride, dar lucrăm împotriva lor prin creşterea capacităţii serviciilor de informaţii şi colaborării cu societatea civilă, pentru a reacţiona în cel optim mod la fiecare provocare".

Secretarul general al NATO a arătat că sporirea prezenţei militare pe Flancul Estic al Alianţei şi activarea planurilor de apărare reprezintă un mesaj clar către Moscova ca preşedintele Putin să nu ia în considerare niciodată escaladarea actualului conflict.

"Mesajul transmis este că NATO e acolo, cu trupe în România, în Polonia, în ţările baltice, că sprijinim Ucraina şi că ne asigurăm că nu escaladează în teritoriul NATO conflictul din ţara respectivă", a afirmat Jens Stoltenberg.

18 aliaţi din 31 vor cheltui pentru apărare minim 2% din PIB în anul 2024

Declaraţiile de mai sus au fost făcute în contextul în care astăzi miniştrii apărării din statele membre NATO se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, dar şi pentru a pregăti Summitul NATO ce va avea loc în SUA, la Washington în luna iulie.

Potrivit secretarului general al NATO, cele mai recent date arată că, de la Summitul de la Glasgow din 2014 (n.red. - când s-a decis alocarea de către fiecare stat membru a minim 2% din PIB pentru apărare) şi până în prezent, aliaţii europeni şi Canada au alocat peste 600 miliarde dolari pentru apărare.

Jens Stoltenberg a precizat: "În acest an, mă aştept ca 18 aliaţi să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare, ceea ce reprezintă o creştere de şase ori faţă de 2014, când doar trei aliaţi aliaţi şi-au îndeplinit obiectivul. În 2024, statele europene membre ale NATO vor investi 380 miliarde dolari în apărare, ceea ce este prima dată când alocarea se ridică la minimum 2% din PIB-ul lor combinat. Cu toate acestea, unele state aliate mai au câţiva paşi de parcurs, pentru că Summitul NATO de la Vilnius, din 2023, am convenit că alocarea de 2% este minimul acceptat".

Secretarul General al NATO a mai spus că astăzi miniştrii apărării din statele membre vor discuta despre creşterea producţiei de muniţie, în contextual în care în ultimele luni NATO a negociat contracte în valoare de zece miliarde dolari şi în care Germania a anunţat recent că va construe o nouă fabrică de muniţie în Saxonia Inferioară, care va avea o capacitate maximă de producţie de 200.000 obuze de artilerie pe an. Miniştrii apărării vor mai discuta şi despre progresele în ceea ce priveşte resursele complete ale noilor planuri de apărare, care sunt testate în această perioadă în cadrul exerciţiului militar Steadfast Defender, în cadrul căruia se pregătesc şi colaborează aproximativ 90.000 de militari din cele 31 de state membre şi din Suedia.

Înaintea şedinţei de astăzi, ieri a avut loc o întâlnire online a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei condus de SUA, iar după şedinţa miniştrilor apărării va avea loc şi o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Trump a fost foarte corect,

    a spus cine nu da minim 2% din PIB ptr. aparare,conform tratatelor NATO,

    sa nu astepte ca NATO si USA sa apere GRATIS, tara respectiva 

    1. Nue gratis Europa a importat modelul liberal..asta a fost conventia...va asiguram aparare si securitate in schimbul transformarii voastre in partener liberal...Europa unita a imporat acest model...a fost impus in schimbul ...

      In ce tratat scrie asa ceva ,D-ul meu ??!!

      apararea/securitatea/raz boiul e pe bani multi ,care trebuie platit 

      ...imi pare rau s-o spun,dar in actualele conditii politice si conflicte de razboi NU se afirma public asa ceva,chiar daca intr-o oarecare masura ar avea dreptate Trump. El a facut-o mai mult (probabil) pe teme electorale.

      Doar profesorii de istorie cunosc aceste detalii. Asa a fost la inceputul crearii comunitatilor europene, dupa razboi...au fost create pentru a impiedica un alt razboi..Acesta a fost scopul, se credea ca liberalusmul este sfarsitul istoriei.

      Institutiile nou create dupa razboi au fost tocmai pentru a prezerva pacea nu pentru a se inarma pentru un alt razboi...

      Tratatele de aderare NATO sunt publice,

      cine e interesat ,poate studia,

      cine nu e interesat poate sa asculte propaganda 

    Trebuie fim gata sa ne aparam singuri, in caz de ceva ca pe trompeta n-o sa ne putem baza.

    1. Ai dreptate,

      frate 

    A vazut cineva real gdp in germania?

    Soft landing :)))..... 

    s c c r e t 

    1. exact )) soft landing... safe landing... safe tech... tzepe peste tot ))

      Pai e soft landing -0.4% fara somaj. deocamdata. dar Germania e o tara bazata pe industrie si masini. nici una nici alta n-au perspective prea grozave in 2024. Piata imobiliara la fel, in scadere. Doar dax ul se tine in piciaore, dar n-a depasit 2021.

      Germany stoc Market Index DE40 In USD Grams Of GOLD 1988 2023 - the crash the boom of 2001 the crash the slump the recovery and the second actual slump

      s c c r e t 

      vad ca si Japonia aterizeaza.

      Japan Stock Market Index JP225 Price in GOLD USD 1970 2023 - the boom and the bust...of 70-80 and the 90-2000 present crash - in slump - ..... and recovery. (same with real house price japan in gold!)

      s c c r e t 

      a intrat si uk ul in recesiune de cand am deschis discutia

    Tot in zilele acestea sunt publice ingrijorari si analize ca Europa nu mai are munitie ,si are deficit de arme etc ...totul in urma politicilor Nato din ultimii 2 ani . Nu e deloc timp de pierdut ,statele europene au fiecare armate individuale neneglijabile ,tot ce trebuie e sa infiinteze si sa puna la punct o structura de aparare europeana distincta . Deci toti acesti decidenti de varf prin alianata au generat situatia actuala de deficit de securitate in ciuda noianului de vorbe ,deci tot ei trebuie sa puna fundamentele securitatii EU prin propriile mijloace si fara SUA ,Nato e o organizatie din vremea razboiului rece care adresa tensiunile cu URSS de dupa WWII care era inca prezent in memoria colectiva prin macelul ,devastarea si saracia care le a generat.

    1. are excedent de arme Italia!

      s c c r e t 

      si Romania!

      Dar nu se lauda! 

      Mai sunt state cu excedent de arme! - dar tre sa "prostim" Rusul... sa nu se prinda...sa prinda curaj si sa dea mai multe "spargeri" pana la arestare! 

      s c c r e t 

    Production -> Manufacturing -> Total Manufacturing for United States - cel mai mare slump... mai mare ca slumpul din ani 70-80... cu nixon dupa 69 boom in manufacturing!

    Cineva undeva se Joaca cu "focul".... bet long US BOOM in Manufacturing!?! dar in ce?! 

    Bate vand al "militarizare".... 

    s c c r e t 

    1. real index germany production in slump din 2008....

      Cineva (concurenta/omul "rau") se joaca cu "focul"... anticipand gresit inchideri sau stagnari de forme capacitati! 

      s c c r e t 

      Germany Retail Trade -> Deflated Turnover In Retail Trade = crash din 2021... gapul se mareste cu total turnover in retail trade ("declarat")

      s c c r e t 

    Lucrurile sunt destul de antagonizate în US, înainte se mai înțelegeau dar poziția rigida a lui Biden de a continua actuala libertate de emigrare la frontiera de sud, determina refuzul republicanilor de a finanța războiul. Trump a simțit fisura și se va strecura prin ea pt un nou mandat pt ca americanilor de rând nu le pasa de Ucraina ci de securitatea lor personală, iar 3 milioane de hispanici low skilled nu sunt bineveniți.

    Ce e foarte nasol ptr. UE,

    este ca Germania care pana acum finanta UE cu peste 50 %, 

    din finantele necesare functionarii, 

    daca merge pe trendul actual de descrestere economica, 

    UE va fa FALIMENT 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb