Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lăudat luni "imensa" şi "generoasa" contribuţie a Statelor Unite la sănătatea globală, în încercarea de a salva relaţiile cu acestea, după anunţul preşedintelui Donald Trump că întrerupe legăturile cu agenţia Naţiunilor Unite, potrivit news.ro.
Acuzând OMS de părtinire faţă de China şi că ar fi ignorat o reacţie iniţială secretă la epidemia de COVID-19, Trump a anunţat vineri că întrerupe relaţiile Washingtonului cu OMS.
Însă şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat la un briefind de presă online că speră că organizaţia va putea continua colaborarea de lungă durată cu Statele Unite.
"Contribuţia Statelor Unite şi generozitatea lor la sănătatea globală de-a lungul mai multor decenii a fost imensă şi a făcut o diferenţă mare pentru sănătatea publică din întreaga lume", a spus el.
China a reacţionat cu furie la decizia lui Trump, afirmând că este o politică egoistă şi impulsivă, a unei administraţii americane care este "dependentă" de renunţarea la organizaţiile şi tratatele internaţionale.
Potrivit sursei citate, Tedros, care este etiopian, a spus că nu ştie decât din presă despre decizia SUA, fără să existe încă o comunicare oficială din partea guvernului lui Trump. El a refuzat să răspundă la alte întrebări despre poziţia Statelor Unite.
Întrebat despre riscurile potenţiale asupra sănătăţii provocate de proteste declanşate în Statele Unite împotriva rasismului, o altă oficială a OMS, epidemioloaga Maria Van Kerkhove, a declarat că un contact strâns ar putea creşte riscul de răspândire a bolii COVID-19.
Tulburările au izbucnit în Statele Unite după moartea, săptămâna trecută, a unui bărbat de culoare, George Floyd, aflat în custodia poliţiei.
În cadrul briefingului, omul de ştiinţă Soumya Swaminathan a spus că OMS ar trebui să aibă suficiente informaţii în 24 de ore pentru a decide dacă va continua să suspende studiile clinice pentru hidroxiclorochină.
Trump este unul dintre cei care a promovat medicamentul anti-malarie pentru a ajuta la combaterea bolii COVID-19, în ciuda avertismentelor medicale cu privire la riscurile asociate.
În condiţiile în care multe ţări elimină restricţiile pe măsură ce numărul cazurilor de îmbolnvire cu coronavirus scade, expertul în situaţii de urgenţă Mike Ryan a declarat că este "lăudabil" să vadă că economiile îşi reiau activitatea, dar că încă era necesară o abordare prudentă, în etape.
1. E ipocrizie
(mesaj trimis de Cristian în data de 02.06.2020, 08:16)
Se știe clar că OMS este arma FIAREI de vaccinare in masa a populației și nu poate exista o reconciliere intre Trump și OMS. Vrăjeală asta e pentru presa, pentru a transmite un mesaj mulțimilor revoltate că nu e bine sa se adune la grămadă, de parca asta ar fi problema. E vrăjeală.