SEMINAR AECM - FLORIN POGONARU, AOAR: România este expusă la o contagiune grecească şi la o contagiune austriacă

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Companii / 11 iunie 2012

Ţara noastră este expusă la două tipuri de contagiuni, a declarat, vineri, Florin Fogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Primul este cel grecesc, determinat de prezenţa subsidiarelor locale ale băncilor cu capital majoritar grecesc, a explicat domnia sa, în cadrul seminarului Asociaţiei Europene de Garantare Mutuală (AECM) despre provocările viitoare pentru schemele de garantare. Riscurile sunt reduse, totuşi, pentru că Banca Naţională a României (BNR) "a făcut o treabă bună" în provizionarea acestora, apreciază preşedintele AOAR.

A doua contagiune este cea austriacă, implicând că, din cauza regulilor fragmentate care există, la nivel european, în domeniul bancar, ţara noastră este expusă deciziilor unor Bănci Centrale din alte state, potrivit lui Florin Pogonaru. Soluţia pentru această problemă constă în crearea unei uniuni bancare europene, care să presupună reglementări la nivel european, un fond pentru rezoluţie şi recapitalizare, precum şi un fond comun pentru garantarea depozitelor, consideră domnia sa. "Indiferent cât de bine performează IMM-urile, dacă sunt lăaste pradă acestor riscuri, vor avea probleme", a arătat preşedintele AOAR. Florin Pogonaru a salutat faptul că, în prezent, au loc dis­cuţii cu privire la un sistem bancar unitar.

Preşedintele AOAR consideră că principala cauză pentru reducerea creditării o reprezintă frica exis­tentă la nivelul sistemului economic. "Este vorba despre frica oricărui om raţional să investească, precum şi despre frica băncilor să crediteze, în condiţiile unui viitor incert" a explicat domnia sa.

În ceea ce priveşte evoluţia economiei ţării noastre în acest an, Florin Pogonaru a arătat că există o serie de veşti bune, precum perspectivele pentru domeniul agricol, continuarea programului "Prima Casă" şi o atitudine mai pozitivă din partea antreprenorilor. Pe de altă parte, problemele care există la nivel european şi pentru care nu pare a se fi găsit soluţii, prezintă îngrijorări pentru mediul de afaceri, atrage atenţia domnia sa.

Motorul creşterii economice o vor reprezenta, şi anul acesta, exporturile, cu condiţia ca Europa să se dezvolte "decent", fără şocuri majore, este de părere preşedintele AOAR. De asemenea, investiţiile în infrastructură vor aduce o contribuţie pozitivă, a adăugat domnia sa. Aportul consumului intern la creştere rămâne un semn de întrebare, potrivit lui Florin Pogonaru, care nu se aşteaptă ca acesta să fie stimulat în mod semnificativ de majorările salariale din sectorul bugetar. "Probabil că banii se vor duce mai degrabă în plata ratelor la credite, care este şi el un aspect pozitiv, deoarece contribuie la stabilitatea sistemului bancar", a conchis preşedintele AOAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb