SEMNAL ELECTORAL Puterea nu mai este foarte populară la urne

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 2 aprilie 2019

Avocatul liberal Zuzana Caputova, prima femeie preşedinte al Slovaciei

Avocatul liberal Zuzana Caputova, prima femeie preşedinte al Slovaciei

Alegerile din trei state europene, două din afara UE, transmit un semnal foarte clar: oamenii nu mai sunt tentaţi să meargă pe mâna figurilor cunoscute, aflate la putere, şi încearcă altceva. În Ucraina un actor de comedie a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, în Slovacia o avocată liberală a devenit prima femeie preşedinte al aces­tei ţări, iar în Turcia, opoziţia a oferit mai multe surprize în marile oraşe, deşi la un moment dat părea că partidul susţinut de Recep Tayyip Erdogan va domina această rundă electorală.

După o perioadă în care s-a virat fie către populism, uneori şi cu accente extremiste, fie a fost aleasă calea boicotului, votanţii oferă acum un vot anti-putere, oricare ar fi ea.

Debutant în politică, actorul de comedie Volodimir Zelenski s-a clasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale ucrainene, abordând de pe o poziţie de forţă turul doi (care vor avea loc pe 21 aprilie) în care-l înfruntă pe preşedintele în exerciţiu Petro Porşenko. Dincolo de criticile cu privire la programul său vag şi capacitatea sa de a guverna o ţară aflată în război şi în centrul unor tensiuni între Rusia şi Occident, Zelenski a obţinut 30,2% din voturi, potrivit rezultatelor publicate de către Comisia Electorală. Astfel îl devansează cu mult pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, al cărui scor este de aproximativ 16 %. În fruntea sondajelor de la începutul campaniei, fosta şefă a Guvernului de la Kiev, Iulia Timoşenko a obţinut 13% din voturile exprimate. Timoşenko a revendicat al doilea loc şi a denunţat sondaje "necinstite", care ţin de "manipulare". Aşa stând lucrurile se anunţă noi contestări ale rezultatelor în această ţară care s-a confruntat cu două revoluţii în 28 de ani de independenţă. De altfel, poliţia a anunţat că a fost sesizată prin peste 2.100 de plângeri cu privire la presupuse fraude. "Acesta este doar un pas către o victorie largă", a declarat Volodimir Zelenski, la cartierul său general de campanie. Comisia Electorală a estimat prezenţa la urne la aproximativ 64% în aproape toate circumscripţiile, mai mare faţă de cea înregistrată în 2014. Volodimir Zelenski nu a purtat o campanie tradiţională, preferând să apară pe scenă împreună cu trupa sa de stand-up şi exprimându-se mai mult pe reţele de socializare decât la televiziune şi în ziare. Susţinătorii săi văd în el o nouă faţă, însă este acuzat de unii că ar fi marioneta oligarhului Igor Kolomoiski - un inamic al lui Poroşenko.

Avocata liberală Zuzana Caputova devine prima femeie preşedinte al Slovaciei, potrivit rezultatelor al celui de-al doilea tur al alegerilor. Militanta anticorupţie a obţinut 58,38% din voturi. Adversarul său, Maros Sefcovic, comisar european susţinut de partidul de guvernământ de centru-stânga (Smer-SD) a luat 41, 61% din voturi. Imediat după publicarea primelor rezultate, Zuzana Caputova a lansat un apel slovacilor să se unească: "Să căutăm ce ne uneşte, să punem cooperarea deasupra intereselor noastre. Pentru mine, aceste alegeri au dovedit că poţi câştiga fără să îţi ataci adversarul şi cred că această tendinţă se va confirma în cursul alegerilor pentru Parlamentul European şi legislativelor slovace de anul viitor". Rezultatul său, a mai afirmat ea, a arătat că "este posibil să nu cedezi populismului" şi "să câştigi încrederea oamenilor fără să recurgi la un vocabular agresiv şi atacuri la persoană". Potrivit experţilor, victoria detaşată obţinută de Zuzana Caputova se poate explica printr-un val de nemulţumire populară faţă de actuala putere după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei acestuia anul trecut. Jurnalistul se pregătea să publice un articol despre presupuse legături între oamenii politici slovaci şi mafia italiană. La acea dată, avocata de 45 de ani a fost prezentă în stradă alături de mii de slovaci la o serie de manifestaţii de o mare amploare, care au dus la demisia premierului Robert Fico.

Rezultatele parţiale ale alegerilor municipale desfăşurate duminică în Turcia îl clasează în frunte, la Istanbul, pe candidatul opoziţiei, a anunţat, ieri, preşedintele Înaltului Comitet Electoral (YSK) al Turciei, Sadi Guven, după ce cei doi candidaţi în cursa pentru primăria oraşului şi-au revendicat succesiv victoria.

Astfel, candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, a obţinut 4.159.650 de voturi contra 4.131.761 acordate pentru fostul premier Binali Yildirim, candidatul majorităţii, a declarat Sadi Guven. Rezultate nu sunt deloc conform aşteptărilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care, în campanie, a făcut uz de toată influenţa sa. Preşedintele Erdogan a preferat să se concentreze pe victoria sa la scară naţională, coaliţia formată din AKP şi ultranaţionaliştii din Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP) câştigând peste 51 % din scrutine, potrivit rezultatelor parţiale. Dincolo de rezultatul luptei din Istanbul, centrul economic şi demografic al Turciei, Erdogan a primit deja o lovitură răsunătoare prin pierderea capitalei Ankara, pe care Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan şi predecesorii săi islamişti o controlau de 25 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb