Aflaţi în prima linie a luptei împotriva drogurilor, elevii reacţionează pozitiv. Cum ei ştiu cel mai bine ce se întâmplă în jurul lor, majoritatea sunt dispuşi să colaboreze cu autorităţile pentru a stopa acest flagel. Mai mult de jumătate (60,2%) dintre cei peste 20.000 de elevi care au răspuns la chestionarul despre stupefiante, realizat de Prefectura Capitalei, sunt de acord cu introducerea testelor antidrog în şcoli, iar 50% cu efectuarea periodică a analizelor de sânge, în vederea depistării substanţelor în sânge. Potrivit Prefecturii Capitalei, 77,2% dintre elevii care au răspuns chestionarului consideră că introducerea cursurilor antidrog în programa şcolară ar fi foarte benefică pentru tineri. De asemenea, 61% dintre respondenţi consideră că oamenii care consumă substanţe interzise sunt mai degrabă persoane cu afecţiuni, nu infractori. În urmă cu câteva luni, Prefectura Capitalei a iniţiat o dezbatere publică referitoare la introducerea unor măsuri de prevenţie a consumului de substanţe interzise şi droguri în rândul tinerilor şi elevilor din şcolile bucureştene. În acest sens, prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, anunţa realizarea unui amplu sondaj la nivelul Bucureştiului, la care au răspuns peste 20.000 de elevi. Semnalul este pozitiv, doar că rezolvarea problemei are nevoie de măsuri ferme, aplicate rapid, orice zi de întârziere putând duce la distrugerea unor familii.
Finanţare pentru activităţile din "Săptămâna verde"
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţa lansarea în consultare publică a metodologiei care stabileşte modalitatea în care şcolile pot primi finanţare pentru activităţile din "Săptămâna verde". Bugetul total alocat pentru anii 2024 şi 2025 este 100.000.000 lei şi este diferenţiat pe judeţe, respectiv municipiul Bucureşti, în funcţie de numărul antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor înscrişi la unităţile de învăţământ. "Finanţarea se poate primi pe baza înscrierii şcolilor în program la inspectoratele şcolare. Conform proiectului lansat în consultare, înscrierea şcolilor se poate face din mai până în septembrie 2024. Metodologia stabileşte, de asemenea, condiţiile de participare, activităţile eligibile, precum şi calendarul tuturor activităţilor", a anunţat Deca. Ministrul a precizat că se pot înscrie pentru a primi finanţare toate unităţile de învăţământ de stat preşcolar, primar, gimnazial sau liceal.
Pot participa unităţile de învăţământ care au personalitate juridică şi transmit în termenele stabilite un formular de înscriere la Inspectoratele şcolare judeţene, respectiv ISMB. Proiectul prevede că toate unităţile de învăţământ care se înscriu conform condiţiilor de participare vor primi finanţare.
"Dacă există unităţi de învăţământ care nu se vor înscrie până la termenul limită sau în perioadă de graţie de maximum o săptămână de la expirarea acestui termen, bugetele acestora vor fi alocate altor unităţi de învăţământ din acelaşi judeţ/Municipiul Bucureşti, la decizia inspectoratului şcolar. Criteriile de alocare a unui buget suplimentar se vor stabili la nivel de inspectorat şcolar", stipulează proiectul.