SENATORII REACŢIONEAZĂ LA INFORMAŢIILE CĂ GUVERNATORUL BNR AR FI COLABORAT CU SECURITATEA Zamfir: "Voi discuta cu preşedintele Comisiei de buget să-l invităm pe Mugur Isărescu la discuţii"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 martie 2017

Zamfir: "Voi discuta cu preşedintele Comisiei de buget să-l invităm pe Mugur Isărescu la discuţii"

Arcaş: "Noi avem competenţe doar pe activitatea BNR, nu şi pe persoana Guvernatorului, dar dacă Biroul Permanent va hotărî să îl cheme pe domnul Isărescu la Parlament, atunci ne vom supune"

Actualizare 11:39 Adrian Vasilescu: "Apare numele 'Manole' pentru că toţi de acolo aveau câte un pseudonim."

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR, a vorbit la TVR 1, în emisiunea "România 9", realizată de Ionuţ Cristache. Vasilescu a oferit o primă reacţie privind episodul "Mugur Isărescu, colaborator cu Securitatea, sub numele de cod Manole".

Adrian Vasilescu a zis la TVR 1,citat de Dcnews.ro: "Da, Mugur Isărescu a luat act de aceste dezvăluiri, dar eu nu vreau să intru în astfel de detalii pentru că nu le consider semnificative. Mugur Isărescu a scris în calitate de cercetător la Institutul de Economie Mondială, un institut care este o instituţie neconvenţională. Acolo se făceau lucruri pe care nu puteai să le faci în altă parte. Apare numele 'Manole' pentru că toţi de acolo aveau câte un pseudonim. Nu a avut niciun angajament cu Securitatea".

(A.C.)

----------

Senatorii au reacţionat, ieri, la informaţiile publicate de România Liberă conform cărora Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu ar fi fost colaborator al Securităţii.

Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, industrii şi servicii, ne-a spus că intenţionează să discute cu senatorul PSD Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, ca să-l cheme pe Guvernatorul BNR la Parlament. Domnia sa ne-a precizat: "Este un fapt fără precedent şi trebuie să reacţionăm. Intenţionez să vorbesc cu domnul Arcaş şi să-l invităm pe Mugur Isărescu la discuţii".

Viorel Arcaş susţine că doar activitatea BNR şi problemele legate de legislaţie intră în competenţele comisiilor din Senat, nu şi persoana domnului Isărescu. Senatorul a conchis: "Dacă Biroul Permanent al Senatului ia o hotărâre şi decide să-l cheme pe domnul Guvernator la Parlament, atunci ne vom supune şi noi".

România Liberă a scris, ieri, că Mugur Isărescu se afla în evidenţele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informaţii Externe, sub numele de cod "Manole". Cotidianul a publicat şi câteva note scrise de mână potrivit cărora "Manole" informa autorităţile despre diplomaţi străini, în special americani şi britanici, sub conducerea ofiţerilor Unităţii Militare 0195. Potrivit articolului, nici colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de "notele" lui "Manole".

Reprezentanţii Direcţiei Comunicare din BNR ne-au spus că răspunsul Guvernatorului Băncii Centrale la aceste acuzaţii a fost dat, recent, în cadrul interviului publicat în Jurnalul Naţional.

În interviul respectiv, şeful BNR arată: "Activitatea mea de dinainte de "89 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială. (...); Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM. (...)

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! Este adevărat că statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioada cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalităţii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această temă, din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga lista de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea".

CNSAS: "Reverificarea domnului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condiţiile legii"

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis, ieri, că nu poate reverifica dacă Mugur Isărescu a colaborat sau nu cu Securitatea ca poliţie politică, motivând că legea de funcţionare a CNSAS a fost modificată în anul 2008.

Instituţia menţionează că a emis, la 21 mai 2002, o decizie de neapartenenţă/necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică, în cazul lui Mugur Isărescu.

Într-un comunicat de presă, CNSAS a precizat: "Referitor la materialul publicat astăzi (n.e. ieri), în cotidianul România Liberă, despre domnul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, facem următoarele precizări: Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a CNSAS de către cercetători acreditaţi în condiţiile legii. În privinţa verificării domnului Mugur Isărescu, la data de 21.05.2002 Colegiul CNSAS a emis Decizia nr. 40 de neapartenenţă/necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică.

Documentele invocate de cotidianul România Liberă au fost transferate către arhiva CNSAS după intrarea în vigoare a OUG nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008. Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcţionare a CNSAS, prin OUG nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condiţiile legii. Calităţile deţinute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naţionale a României şi cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q şi o din actul normativ invocat anterior.

Potrivit art. 32 din OUG nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul CNSAS s-a pronunţat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, printr-o decizie de neapartenenţă/necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condiţiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează: «În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente şi informaţii noi şi neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanţe de urgenţă o decizie de neapartenenţă sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii iniţiază şi aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanţă de urgenţă»".

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Cand a devenit premier si-a "reperat "si albit singur atobiografia comunista,asta este raspunsul imaculatului care a dat Romania gratis strainilor si ne -a facut colonie.

    1. O, nu, iar a facut cioc parlamentarul liberal populist [Fragment eliminat, conform regulamentului.]. Ajuns in parlament prin frauda, luand voturi cu japca prin distribuire de la alti candidati. Sper sa nu ma invite vreodata la audieri si pe mine, cel care i-am fost si-i voi fi baci, ca n-as mai putea dormi linistit cu lunile.[Fragment eliminat, conform regulamentului.] tragi apa.

      Altul este subiectul nu cel ce -ti bantuie visele.....paranoia.

      Postac bancar a serit-o tartorul vostru turnator !!!! Dar "imba....imba...vasilescu cand scoate dosarul de turnator?

      Mesajul 1.2: Postacul GCCC analfabet Topsac Stefan

      Mesajul 1.3:Postacul GCCC caminist Pavel Lucian Vasile 

      Caministul Pavel Lucian Vasile n-are idee ca postacii securisti, pensionați după 20 de ani petrecuti la popota UM Jimbolia, fac afirmatii calomnioase la adresa lui.

      Mesajul 1.3 aparține unui anonim oarecare. De unde înțelegem că nu există postaci GCCC, ci doar calomnii securiste. 

      Numele pe care le-ai scris sunt din aceeasi categorie cu "Manole"? sau chiar asa crezi tu?

      Ai o lista luuunga de nume pe care le repeti zilnic ....educatule... 

      Multumim tov. Manole pentru cursul valutar facut cadou astazi de 8 martie.

      E din categoria Manole, Nelu Pionieru, Aristotel Costel, Make Don sau alte "pseudonime" folosite de postacul din simbria GCCC pe nume Pavel Lucian Vasile

    Gata cu auru cu imprumutul la FMI cu debitorii CHF cu leu cu pensia si altele, acum avem jucarie noua, ca e securist si turnator. Atatea atacuri de atata timp n-am mai vazut la nimeni. Poate la Basescu ca si-a pus A3 in cap. Iar Zamfir ala ca n-a facut nimic cu debitorii si darea-n plata acum a gasit-o p-asta. Asteptam cu interes si nerabdare reactia analistului financiar Isar in vreo 3-4 interviuri si aparitii tv si daca ramane timp si Soviani. Un grup de tovarasi il vor plecat pe Mugurel de la BNR cu orice pret. Nu pot unii sa evolueze ca tine scaunul ocupat. Nu le place cursu? Sunt prea jos dobanzile? Care e motivul in afara de faptul ca sta de 25 de ani la BNR?

    1. Pe post de hartie igienica si nu are bun simt sa citeasca CE semneaza, altfel nu ar fi lasat nemodificata din anul 2005 fraza potrivit careia cheltuielile cu prima de pensionare se evidentieaza in contabilitate la...PENSIONARE. Da avand auditor ERNST&YOUNG nu e nicio problema, au experienta cu BCR CHISINAU S.A., MOLDAWIEN:-)

    Dl Zamfir se face ca nu știe ca SIE face contraspionaj având ținte diplomați străini. Cum ar fi putut sa nu aibă și Ceaușescu un asemenea serviciu? După ce s-a dat în spectacol cu băncile, Zamfir vrea sa fie in centrul unui alt spectacol: contraspionaj și Isărescu. Cred ca Zamfir îl vrea pe Isar guvernator. Mare smecher se crede Zamfir. Sper sa nu-l mai avem în viitorul parlament. Parlamentul nu trebuie sa fie un circ.

    1. e absolut normal sa afli ce se mai discuta in lume, ultimele cancanuri, trenduri in moda si retete culinare. Insa daca supraveghea BCR inainte de 89 si aparea in catastife cu sediul in Chisinau astazi cinear mai fi condus destinele BNR. Auzi ti, sa supraveghezi o Banca in URSS? Asta da tupeu, CE ti tancuri, rachete, le pui supraveghere financiara si i-ai linistit:-)

    mare stire...cine vrea sa-i ia locul? dupa 27 de ani s-au gasit niste "jurnalisti" ..(oare cu ce scop) sa caute nod in papura....si chiar daca a facut asa ceva ..a facut-o din patriotism..si acum nu este la moda delatiunea? ce e asa nou ? se invata si la scoala cum sa faci un denunt...bravo lui...sau dl isar doreste iar la BNR ?

    Ca aia este problema.

    Cheltuielile cresc cu 2 cifre, venituri scad. 

    Ne tot intoxica cu CHF, cu dare in plata, care de fapt scad PIB-ul . 

    Acum se ia de BNR, care de bine de rau a asigurat stabilitatea tariidupa 89, printre atatea aventuri cu politicienii. 

    Dar ce le pasa politicienilor, au statul special venituri speciale, nicio raspunder. 

    Noi platim dupa ei in schimb. 

    1. Asta cu stabilitatea....e tare...bravo!

      Asa gandeam si eu acum 10 ani..... 

    Oare ce credite avantajoase au luat de la bancile falimentate de maestrul Manole au luat membrii (sau rude )care au studiat

    notitele turnatorului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb