Senatorul Valer Marian: "Procurorii ar trebui să cerceteze promovările clientelare făcute de Ponta"

F.A.
Anticorupţie / 18 septembrie 2015

Senatorul Valer Marian: "Procurorii ar trebui să cerceteze promovările clientelare făcute de Ponta"

Procurorii anticorupţie ar putea şi ar trebui să efectueze cercetări cu privire la numirile sau promovările în funcţii pe criterii clientelare făcute de primul ministru Victor Ponta, susţine senatorul Valer Marian, într-o declaraţie politică.

Senatorul precizează că Dan Şova nu este singurul coleg de facultate promovat de primul ministru Victor Ponta în înalte funcţii guvernamentale sau manageriale, şi susţine că premierul "le-a asigurat sinecuri substanţiale mai multor foşti colegi de facultate, precum şi unor foşti subalterni din Corpul de control al primului ministru Adrian Năstase şi unor apropiaţi ai săi şi ai soţiei sale Daciana Sârbu".

Redăm declaraţia sentatorului Valer Marian: "Astfel, pe Vlad Stoica, un avocat obscur, fost coleg de facultate şi fost subaltern în Corpul de control al primului ministru Adrian Năstase, l-a numit din 2012 în funcţia cheie de şef al Cancelariei primului ministru, în care are rang de ministru şi a beneficiat de o indemnizaţie lunară de 5.300 de lei, până la data de 1 august 2015, când aceasta i-a fost majorată la 19.055 lei, întrucât Victor Ponta l-a trecut pe lista demnitarilor cărora le-au fost majorate indemnizaţiile prin contestata ordonanţă adoptată de Guvern în această vară. Totodată, Vlad Stoica a fost desemnat de Guvern membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, calitate în care beneficiază de o indemnizaţie lunară de 18.000 lei. Ca atare, Vlad Stoica a beneficiat până în august de o remuneraţie lunară totală de 23.300 lei (5.000 de euro), iar actualmente beneficiază de un venit lunar total 37.055 lei (8.326 euro), depăşindu-i net pe toţi înalţii demnitari ai statului români cei mai bine remuneraţi (Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul ministru al Guvernului României, preşedintele Curţii Constituţionale, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Curţii de Conturi).

Onorariu de milioane pentru Borza, cinci consilii de administraţie pentru Cernov

Pe un alt fost coleg de facultate, avocatul Remus Borza, l-a sprijinit să preia administrarea judiciară a companiei naţionale Hidroelectrica, prin firma sa de insolvenţă Euro Insol, calitate în care i s-a stabilit un onorariu lunar de 50.000 euro şi un onorariu de succes între 1-3 milione de euro. Aşa cum am arătat, pe un alt fost coleg de facultate, avocatul Radu Cernov, care a fost asociat cu Dan Şova în perioada încheierii şi derulării contractelor cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, l-a numit în consiliile de administraţie a cinci mari companii naţionale (Transgaz Transelectrica, CNADNR, CFR SA şi Romatsa), de unde a beneficiat de indemnizaţii de zeci de mii de lei. Pe un fost subaltern din Corpul de control al primului ministru Adrian Năstase, Bogdan Marius Ilie, l-a numit în 2012 director general interimar la Compania Naţională Imprimeriile Coresi, companie cu capital integral de stat, funcţie în care principala sa preocupare a fost să înstrăineze activele imobiliare ale companiei. A început cu sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova, care a fost vândut la un preţ mult subevaluat unei firme obscure din Galaţi, care a fost înfiinţată expres în acest scop (SC Dapo Euro Imob SRL), dcare l-a revândut la un preţ de câteva ori mai mare cunoscutei firme de retail Kaufland. Pentru această înstrăinare frauduloasă şi pentru alte acte manageriale nelegale, Bogdan Marius Ilie este anchetat în prezent de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru mai multe infracţiuni.

Bani cu ghiotura pentru protejaţii Dacianei

În aceeaşi ordine de idei, Victor Ponta a numit-o adjunct a lui Vlad Stoica, cu rang de secretar de stat la cancelaria sa şi cu funcţia de consilier de stat al primului ministru, pe Gianina Puşcaşu, fost consilier al soţiei sale Daciana Sârbu, în primul mandat de europarlamentar, care beneficiază de indemnizaţie în sumă totală de 4500 de euro pe lună: 1000 de euro de la Cancelaria primului ministru, 2000 de euro ca membru în Consiliul de Administraţie la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi 1500 de euro ca membru al Consiliului de Administraţie al Companiei Aeroportuare Bucureşti. Gianina Puşcaşu figurează cu o donaţie de 8000 de euro la PSD în anul 2011, când principalul partid de guvernământ de astăzi se afla în opoziţie, iar funcţia de preşedinte al acestuia era deţinută de Victor Ponta, astfel că se pune problema unui eventual conflict de interese raportat la numirea ulterioară a acesteia în funcţia de adjunct al şefului Cancelariei primului ministru

Pe Andrei Rizoiu, fost subaltern în Corpul de control al primului ministru Adrian Năstase şi fost asociat al soţiei sale Dacianei Sârbu într-o societate comercială (Mandarine Production), l-a numit secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, funcţie în care beneficiază de o indemnizaţie lunară de 5.300 de lei. Pentru a-i mai rotunji veniturile lunare, Victor Ponta l-a numit pe Andrei Rizoiu membru în consiliile de administraţie ale SC Transgaz SA, SC Electrica Serv SA şi SC Fondul Român de Contragarantare SA, precum şi membru în comisiile de privatizare de la SC Electrica SA şi de la Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, funcţii în care a beneficiat anul trecut de un venit net de 189.535 lei.

Prietenul de la SRR la nevoie se (re) cunoaşte

După ce a devenit prim-ministru în mai 2012, Victor Ponta l-a promovat în funcţia de preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune pe Ovidiu Miculescu, unul din cei mai apropiaţi prieteni ai săi (care, alături de socrul Ilie Sârbu, naşul George Maior, ministrul Rovana Plumb şi comisarul european Corina Creţu, se numără printre cei 4-5 invitaţi permanenţi la evenimentele familiei Ponta), care beneficiază de o indemnizaţie lunară de 3.700 de euro. Victor Ponta îl menţine în funcţie pe Miculescu deşi, pe de o parte, acesta a fost declarat incompatibil şi, pe de altă parte, a fost deconspirat drept colaborator al Securităţii, iar contestaţiile formulate de acesta au fost respinse cu caracter definitiv şi irevocabil. Mai este de semnalat că în anul 2013, în timp ce deţinea portofoliul de ministru interimar al Justiţiei, Victor Ponta a numit-o în funcţia de director general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, instituţie care realizează venituri între 100-150 de milioane de euro anual, pe Silvia Mihalcea, fostă subalternă din TSD (unde a deţinut funcţia de vicepreşedinte naţional), fără concurs şi fără ca aceasta să îndeplinească condiţia de vechime minimă de doi ani. Mihalcea a beneficiat în această funcţie de un venit net de 86.009 lei în anul 2014 (7.167 lei lunar).

Vlad Stoica alias Remus Truică II, o cheie pentru DNA

Procurorii anticorupţie ar putea şi ar trebui să efectueze cercetări cu privire la toate aceste numiri sau promovări în funcţii pe criterii clientelare, sub aspectul săvârşirii de către primul ministru Victor Ponta a infracţiunii de abuz în serviciu prin care a asigurat unei terţe persoane un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Principala ţintă a procurorilor anticorupţie ar trebui să fie şeful Cancelariei primului ministru Victor Ponta, Vlad Stoica, care a devenit omul cel mai de încredere al premierului, un fel de Remus Truică (fostul şef de cabinet al ex-premierului Adrian Năstase), în derularea afacerilor politice şi financiare mai veroase şi tenebroase şi ar putea constitui cea mai importantă sursă de informaţii pentru inculparea şefului Guvernului pentru infracţiuni mult mai grave.

Victor Ponta şi Vlad Stoica sunt legaţi de o strânsă prietenie din perioada în care au fost colegi la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Având un hobby comun, ei au fost mulţi ani coechipieri la raliuri automobilistice, Stoica fiind pilot, iar Ponta copilot. După ce a devenit şef al Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase, Victor Ponta l-a adus pe Vlad Stoica în această instituţie. În 2004, când Victor Ponta a fost ales preşedinte al Fundaţiei Secolul XXI, aflată în siajul grupului francez Lagardere, asociat al concernului EADS (funcţie pe care nu a menţionat-o niciodată în CV şi în declaraţiile de interese), acesta l-a numit pe prietenul său Vlad Stoica membru în Consiliul Director al fundaţiei. După pierderea puterii de către PSD în toamna anului 2004, Victor Ponta şi Vlad Stoica au prestat servicii juridice, primul în calitate de avocat, iar al doilea în calitate de consilier juridic angajat, pentru omul de afaceri Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, devenită consilier prezidenţial şi şefa Cancelariei preşedintelui Traian Băsescu, asigurându-şi astfel protecţia noii puteri.

Victor Ponta l-a numit pe Vlad Stoica şeful său de cabinet în perioada în care a deţinut funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul PDL-PSD condus de primul ministru Emil Boc, iar în anul 2010, după ce a fost ales preşedinte al PSD, l-a numit şef de cabinet la partid. În 2009 Victor Ponta l-a ajutat pe Vlad Stoica să intre în avocatură. În fine, după învestirea sa ca prim-ministru în mai 2012, l-a numit pe Vlad Stoica şeful său de cabinet la Palatul Victoria, iar, după câştigarea alegerilor parlamentare de către USL în decembrie 2012, l-a numit şeful Cancelariei primului ministru, după ce a reînfiinţat această instituţie desfiinţată de predecesorul său Emil Boc.

Puteri sporite şi afaceri distribuite pentru şeful cancelariei

Ca şef al Cancelariei primului ministru, Vlad Stoica are rang de ministru, are loc la masa Guvernului, participă la toate şedinţele de Guvern, contrasemnează deciziile primului ministru şi semnează toate actele normative iniţiate de agenţiile pe care cancelaria le coordonează, dobândind astfel statutul de cel mai apropiat colaborator al lui Victor Ponta. Şeful Cancelariei primului ministru are în subordine, în calitate de coordonator, Secretariatul de Stat pentru Culte, Oficiul Naţional pentru Prevenirea Spălării Banilor, Oficiul Naţional pentru Controlul Activităţii Nucleare, IICCMER, ANRP, ANRM, ANRMAP. În 2015 Cancelaria primului ministru a primit atribuţii pe care nu le-a avut în trecut, ca, de exemplu, avizarea oricăror decizii importante, inclusiv buget şi numirea reprezentanţilor statului în organele de conducere, la Transgaz şi Transelectrica, considerate cele mai importante două companii de stat pe care Guvernul le-a preluat în februarie a.c. de la Ministerul Finanţelor pentru a le transfera la Secretariatul General al Guvernului, care este condus de ministrul delegat Ioan Moraru, un apropiat al senatorului Ilie Sârbu. În cursul acestui an Vlad Stoica l-a numit asistent manager la Transgaz pe adjunctul Secretariatului General al Guvernului, Andrei Rizoiu, la care am făcut referire mai sus, în condiţiile în care decuplarea cancelariei de Transgaz, aprobată recent de Parlament, nu devenise încă aplicabilă prin promulgarea legii. Alături de aceste ample atribuţii, Cancelaria primului ministru are un buget anual de zeci de milioane de euro şi un personal numeros, chiar stufos (3 secretari de stat, 6 consilieri de stat, 40 de consilieri politici şi 90 de funcţionari publici), din care se pot asigura numeroase sinecuri politice pentru clientela proprie şi de partid.

Cu toate că este cel mai de încredere om al său, Vlad Stoica nu apare în fotografii alături de Victor Ponta, nu îl însoţeşte la evenimente oficiale, nu a făcut niciodată declaraţii politice şi nu şi-a publicat CV-ul pe pagina de internet a Guvernului. Probabil pentru a ascunde relaţiile de afaceri cu Dorin Cocoş, care a fost unul din cei mai apropiaţi oameni ai ex-preşedintelui Traian Băsescu, precum şi relaţiile de afaceri cu controversatul milionar Gruia Stoica, cu care se afirmă că ar fi rudă şi căruia Victor Ponta ar fi vrut să-i vândă compania naţională CFR Marfă, după ce afaceristul a sponsorizat raliuri ale sale şi concursuri de carting ale fiului său. Vlad Stoica deţine cheia nu numai în afacerea CFR Marfă, ci şi în alte afaceri de amploare în care a jucat rolul de pion al şefului Guvernului, derulate prin CNADNR, Loteria Română, Transgaz, SMART, Transelectrica ş.a. Numele lui Vlad Stoica a apărut ca factotum al primului ministru Victor Ponta în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.

Cum şi-a început ucenicia în afaceri tandemul Ponta-Stoica

Victor Ponta şi Vlad Stoica şi-au început ucenicia în afaceri veroase cu statul încă din anul 2003, prin acapararea taberei pentru elevi Dumbrava din comuna Cobia judeţul Dâmboviţa, afacere devoalată în 2006 de cotidianul România Liberă. Pentru a acapara această tabără, una din cele mai mari şi mai frecventate din ţară, în cursul anului 2003, în timp ce deţinea funcţiile de şef al Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase şi de preşedinte al Tineretului Social Democrat (TSD), Victor Ponta a pus la cale înfiinţarea Asociaţiei pentru Promovarea Principiilor Sociale şi Democratice ale Tinerilor din România, la care l-a pus preşedinte pe amicul său Vlad Stoica, iar Daciana Sârbu a devenit membru al Consiliului Director. Apoi, cu sprijinul Dacianei Sârbu, ce deţinea funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Tineret, cu rang de secretar de stat, Asociaţia pentru Promovarea Principiilor Sociale şi Democratice ale Tinerilor din România a încheiat un contract de colaborare, pe o durată de 20 de ani, cu Agenţia Naţională a Taberelor Şcolare, prin care se angaja să întreţină şi să utilizeze baza materială a taberei Dumbrava. Cu concursul primarului PSD al comunei Cobia şi al Direcţiei Silvice Dâmboviţa, a fost acaparat prin manopere frauduloase terenul în suprafaţă de 4 hectare pe care era amplasată tabăra, care se afla în proprietatea statului şi în administrarea Romsilva, instituţie aflată atunci în subordinea ministrului Agriculturii şi Pădurilor, Ilie Sârbu. Ministrul Ilie Sârbu şi-a adus contribuţia şi la modernizarea drumului forestier spre tabăra Dumbrava, scop în care au fost deturnate fonduri de la Romsilva în valoare de 2,5 miliarde de lei vechi. Sub patronajul lui Victor Ponta, în tabăra Dumbrava au fost construite mai multe bungalow-uri destinate distracţiei tineretului pesedist, dar, după pierderea puterii de către PSD în toamna anului 2004, tabăra a fost abandonată, iar asociaţia TSD a lăsat o datorie de peste 100 milioane de lei vechi, întrucât nu a achitat niciun leu pentru utilităţi după încheierea contractului de colaborare. Până la urmă, plata utilităţilor a fost suportată de Filiala Dâmboviţa a Agenţiei Naţionale de Tineret, adică au fost alocaţi bani publici pentru o afacere şi pentru o distracţie de partid".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sunteti toti la fel. In opozitie sesizati foarte bine greselile si abuzurile iar cand ajungeti la conducere le promovati fara rusine.

    CE NAŞTE DIN PISICÃ ŞOARECI MÃNÂNCÃ (în "..")

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb