Senatul a mai respins o moţiune a opoziţiei

Nicolae Mardari, Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 21 martie 2006

Senatul a dezbătut ieri o nouă moţiune a opoziţiei, intitulată "La ieşirea din iarnă, facturile şi preţurile i-au ruinat pe români". Rezultatul a fost previzibil:

În textul moţiunii de cenzură, social-democraţii au susţinut că nivelul de trai al populaţiei s-a redus drastic, ajungînd ca în anul 2005 puterea de cumpărare a românilor să reprezinte doar 50% din nivelul anului 1989. De asemenea, ei au acuzat Executivul de scumpirea nejustificată a gazului metan, precum şi de pierderea unui miliard de euro prin introducerea cotei unice de impozitare. În plus, PSD considera ca fiind necesară pentru populaţie reducerea TVA la 6-8% pentru produsele alimentare de bază şi medicamente şi la 15% pentru produsele petroliere.

Senatorul liberal Varujan Vosganian a catalogat depunerea moţiunii drept o "tentativă populistă a PSD prin care încearcă să arate populaţiei că îi pasă". În opinia sa, nici unul dintre punctele atinse de social-democraţi nu este corect. "Dacă structura consumului ar fi aceeaşi astăzi ca cea din 1989 am constata că avem bani mai mulţi", ne-a declarat senatorul liberal. El a explicat că este o iluzie că veniturile au mai scăzut, iluzie datorată expansiunii consumului. "Nici măcar din punct de vedere monetar nu se susţine afirmaţia PSD", a adăugat Varujan Vosganian, arătînd că un salariu mediu însemna în 1989 doar pe hîrtie 200 de dolari, pe piaţa reală fiind de numai cîteva zeci de dolari.

Despre cota unică de impozitare, domnul Vosganian crede că a fost un succes, pentru că nu s-a pierdut un miliard de euro de la buget, cum afirmă PSD, ci populaţia a cîştigat un miliard de euro. În acelaşi timp, acuza social-democraţilor privind preţul gazelor este privită drept populistă: "Structura accizelor trebuie să fie la fel ca în Uniunea Europeană", a explicat senatorul liberal, declarînd că şi PSD ar fi procedat la fel dacă era la guvernare.

Reducerea TVA nu este o temă nouă în peisajul politic românesc, ea fiind vehiculată atît de opoziţie cît şi de Partidul Conservator, care face parte din arcul guvernamental. Varujan Vosganian consideră, însă, că nu este o soluţie viabilă micşorarea TVA la aceste produse, pentru că ea nu se va reflecta în preţuri. "Dacă reducem TVA la pîine, vor cîştiga mai mult brutarii, preţul pentru populaţie nu va scădea", ne-a declarat senatorul liberal.

Cu toată nereuşita moţiunii, fostul ministru de finanţe Mihai Tănăsescu a ţinut să precizeze, însă, că punctul de vedere al PSD a fost cel corect. El ne-a declarat că anul acesta se face simţit un decalaj major între veniturile populaţiei şi factura la întreţinere, preţul facturii fiind cu 20-40% mai mare decît anul trecut. Mihai Tănăsescu crede că de vină pentru sărăcirea populaţiei este politica socială practicată de Executiv. "Nu poţi să ai un stat minimal, nu poţi să renunţi la orice implicare a statului în economie, în condiţiile sociale pe care ţara noastră le traversează în prezent", a afirmat fostul ministru de finanţe.

Soluţiile pe care domnul Tănăsescu le propune pentru ieşirea din această "criză socială", aşa cum caracterizează situaţia populaţiei, vizează implicarea statului în ajutorarea oamenilor şi o renegociere cu Uniunbea Europeană a creşterii ratifelor la energie.

Gheorghe Pogea loveşte cu realizări

Iniţiativa opoziţiei este catalogată drept "demagogică" de vicepremierul Gheorghe Pogea şi consideră ca "o mare parte a creşterii preţurilor este un efect al modului ineficient în care fosta guvernare a negociat programul de aliniere al acestor preţuri la cerinţele UE". Domnia sa a menţionat că, din contra, actuala guvernare se poate mîndri cu o serie de realizări, cum ar fi încadrarea în muncă a peste 500.000 de persoane, din care 200.000 au provenit din mediul rural. Numărul de şomeri a fost redus cu 350.000, în timp ce salariul mediu net în luna decembrie 2005 a fost de 8.480 RON, faţă de 6.880 RON în decembrie 2004, potrivit lui Gheorghe Pogea.

PIB-ul pe cap de locuitor a fost în 2005 de 3.665 euro, comparativ cu 2.805 euro în 2004. Chiar şi pensiile s-au mărit, potrivit calculelor vicepremierului, cu 21,3% în 2005, iar din ianuarie 2006, valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 9,3%.

Cota unică a adus bugetului statului cu 18% mai mulţi bani în 2005 faţă de 2004, iar "politica de creştere a nivelului de trai practicată de Guvern, nu este o pomană, aşa cum făcea PSD", a spus vicepremierul.

Sindicaliştii aprobă, dar nu susţin moţiunea

Romulus Niţă, vicepreşedintele CNS "Cartel Alfa", ne-a spus că "problemele menţionate de opoziţie în moţiune sunt reale. dar nu o putem susţine pentru că nu avem instrumentele pentru aşa ceva". Domnia sa a menţionat că "toate aceste probleme au fost ridicate de noi şi cînd era PSD la putere, dar acum ei nu-şi mai amintesc aceste probleme". Cu privire la salariul minim pe economie, acesta a fost propus de sindicate pentru negocierea contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi "pleacă de la coşul zilnic şi ajunge la nivelul salariului minim de 300 de euro care trebuie atins odată cu integrarea", ne-a mărturisit Romulus Niţă.

Sindicatele au propus în 2003 un program de creştere a salariului minim, însă, conform spuselor vicepreşedintelui "Cartel Alfa", "nu s-a reuşit un ritm de creştere", iar acesta se renegociază cu actuala guvernare. "Sperăm să fie un singur salariu minim la nivel naţional pentru că în Contractul Colectiv de Muncă, acesta este stabilit la 3.700.000 lei vechi, iar Guvernul a acordat doar 3.300.000".

În privinţa recalculării pensiilor, liderul sindical crede că nu se poate face cît timp nu există un ritm accelerat de dezvoltare economică. Cît priveşte diminuarea TVA la produsele de bază, sursa citata ne-a declarat că "aceasta este o problemă negociată cu toate guvernările şi pe care noi o susţinem", adăugînd că "nu există un TVA unic în majoritatea ţărilor din UE".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb