O propunere legislativă, iniţiată de mai mulţi parlamentari ai UDMR, PSD, ALDE şi minorităţi, prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 9% pentru serviciile de furnizare de utilităţi publice - livrare de electricitate, gaze naturale, energie termică în sistem centralizat, salubrizare şi canalizare.
Proiectul modifică în acest sens Codul Fiscal, propunând ca aceste prevederi să fie aplicate de la 1 ianuarie 2019.
Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri: serviciile de canalizare, producţia şi transportul distribuţia şi furnizarea de energie termică în sistem centralizat, livrarea de electricitate, de gaze naturale şi serviciul public de salubrizare a localităţilor, prevede propunerea legislativă.
În prezent, Codul fiscal prevede aplicarea cotei reduse de TVA pentru furnizarea apei, în schimb pentru serviciul de colectare a apei menajere se taxează la cota standard de 19%. Astfel, apa la intrare are cotă redusă de TVA, însă la evacuare are 19%, menţionează iniţiatorii proiectului.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare corectarea situaţiei anormale în cazul TVA datorat pentru colectarea apei menajere şi prevede extinderea măsurii de reducere a cotei TVA de la 19% la 9% pentru celelalte prestări sau furnizări de utilităţi publice - livrare de electricitate, gaze naturale, energie termică în sistem centralizat şi salubrizare.
Consecinţa acestei măsuri constă în "reducerea cheltuielilor cu utilităţile în gospodăriile populaţiei, ceea ce ar avea un efect multiplicator în economie prin redirecţionarea de către populaţie a veniturilor suplimentare către investiţii sau achiziţionarea de alte bunuri şi servicii", susţin iniţiatorii proiectului.
1. Aproape buna ideea
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2018, 07:31)
Doar ca daca o adoptati trebuie sa cresteti ori imprumuturile pentru tara ori tva sau alta taxa.
Elvetia are tva de 8% (daca nu ma insel) la toate produsele, serviciile purtatoare de tva. Ideea m-ar duce ca acolo platesc bancile impozit si atunci nu e nevoie de tva asa de mare sau statul e mai econom.
Nu inteleg cum un stat dezvoltat se descurca cu un tva mic si un stat slab dezvoltat nu se descurca cu un tva mai mult decat dublu.
2. hotii abia asteapta..
(mesaj trimis de justinianus în data de 03.03.2018, 10:20)
Faceti, fratilor, TVA la aceste utilitati, cit vreti, ca in 2-3 luni, pretul junge unde vor smecherii, adica stapanii straini ai furnizarii! Reglementarile sunt o bagatela, acum cu liberalizarile la toate!