Senatul a respins legea privind înregistrarea datelor utilizatorilor de cartele prepay

Alexandru Costea
Companii / 5 februarie 2015

Actualizare 13:50 Iohannis a cerut rediscutarea legilor Big Brother

La iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe, în această săptămână, reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice, anunţă astăzi Administraţia Prezidenţială. Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Român de Informaţii.

Demersul are drept scop depăşirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ şi efectele acestora, susţine Preşedinţia.

Reanalizarea legislaţiei în domeniu va include şi consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, "participarea reprezentanţilor societăţii civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină şi în întâmpinarea celor care în trecut şi-au exprimat reticenţa faţă de unele prevederi", menţionează comunicatul citat.

Totodată, consultarea va include şi întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai celui academic.

"Scopul discuţiilor este de a se găsi un echilibru între respectarea libertăţilor individuale şi prevenirea terorismului, criminalităţii cibernetice şi combaterea corupţiei", precizează Palatul Cotroceni.

COSC este un organism prin care se realizează coordonarea unitară a Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică. Conducerea COSC este asigurată de un preşedinte (consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională) şi de un vicepreşedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională). Înainte de demararea procesului legislativ, vor fi respectate prevederile Legii transparenţei decizionale, conchide documentul citat.

(Valentin Busuioc)

---

Senatorii au respins, azi, în urma cererii de reexaminare transmisă de Curtea Constituţională, una dintre "legile Big Brother", respectiv cea care prevede înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, precum şi colectarea şi stocarea datelor acestora, potrivit surselor din presă.

Legea pentru modificarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare ca urmare a faptului că judecătorii Curţii Constituţionale au declarat actul normativ neconstituţional în ansamblul său.

Potrivit formei legii trimise spre promulgare, se propunea înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, precum şi colectarea şi stocarea datelor acestora.

În cazul utilizatorilor de internet, legea stipula că datele acestora vor fi stocate pe o perioadă de şase luni de la data reţinerii acestora.

Curtea Constituţională a fost sesizată, în iulie 2014, de Avocatul Poporului, şi a admis obiecţia de neconstituţionalitate, apreciind că acest demers legislativ prin care datele cu caracter personal urmează a fi reţinute, în mod continuu, timp de şase luni de la momentul generării acestor informaţii, "ar aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice, precum şi principiului proporţionalităţii".

Potrivit expunerii de motive, proiectul viza "stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit în domeniul luptei împotriva criminalităţii organizate şi în special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum şi a actelor de terorism".

Guvernul arăta că, în prezent, piaţa de telefonie mobilă din România este dominată de clienţii de tip prepay, care reprezintă aproximativ 67% din numărul total de utilizatori ai serviciilor de comunicaţii mobile.

Senatul, care este primă Cameră sesizată, a adoptat raportul de respingere propus de comisia sesizată în fond cu voturi 93 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Legea va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb