Sentix: Spectrul recesiunii începe să se ridice deasupra zonei euro

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 decembrie 2021

Sentix: Spectrul recesiunii începe să se ridice deasupra zonei euro

"Analizele noastre dezvăluie o influenţă negativă tot mai mare a politicii monetare a băncii centrale". (Sentix)

Călin Rechea

Indicele încrederii investitorilor privind activitatea economică din zona euro şi-a reluat declinul în decembrie 2021, pe fondul unei scăderi puternice a indicelui condiţiilor curente, conform celui mai recent raport de la Sentix GmbH.

Valoarea indicelui agregat a scăzut peste aşteptări, până la 13,5 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021, de la 18,3 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele condiţiilor curente a scăzut până la 13,3 puncte, de la 23,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu 0,5 puncte, până la 13,8 puncte (vezi graficul).

Analiştii de la Sentix au trecut zona euro, Elveţia şi Japonia din categoria "boom" în categoria "încetinire", iar Europa de Est a fost inclusă în categoria "stagnare". Economiile din Asia, exclusiv Japonia, şi cea a Statelor Unite au fost menţinute în categoria "boom".

"Situaţia din zona euro arată mai rău decât o încetinire de la mijlocul ciclului economic", se arată în raportul Sentix, iar această evoluţie este determinată de reintroducerea unor măsuri drastice de carantinare, în special în Germania şi Austria, care au efecte mai grave asupra economiilor decât cele din trecut.

Astfel, "o recesiune nu poate fi exclusă", în condiţiile în care "analizele noastre dezvăluie o influenţă negativă tot mai mare a politicii monetare", după cum se mai accentuează în raportul de la Sentix. Raportul anterior prezenta o prognoză mult mai optimistă, conform căreia "perioada de încetinire economică din zona euro se apropie de sfârşit".

La nivelul celei mai mari economii a zonei euro, Germania, s-a observat o scădere masivă a indicelui situaţiei curente, de 11 puncte, până la 13,8 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021. Declinul a avut loc pe fondul măsurilor drastice de combatere a pandemiei. Analiştii Sentix scriu despre "haosul 2G care afectează economia, în special prin excluderea clienţilor din sectorul vânzărilor retail". Regula 2G se referă la permiterea accesului în magazinele neesenţiale, restaurante, teatre şi alte activităţi publice doar a celor vaccinaţi sau vindecaţi.

Indicele agregat al situaţiei economice a înregistrat a cincea scădere consecutivă, până la 14,4 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, de la 19,7 puncte, pe fondul unei creşteri de 0,2 puncte a indicelui aşteptărilor pentru următoarele şase luni, până la 15 puncte.

În ceea ce priveşte economia Statelor Unite, raportul de la Sentix o caracterizează drept robustă, dar marcată în continuare de încetinirea de la mijlocul ciclului economic.

Indicele agregat al situaţiei economice a scăzut 1,1 puncte, până la 24,2 puncte, pe fondul unei creşteri uşoare a indicelui aşteptărilor, cu 0,5 puncte, până la 14,5 puncte. Indicele situaţiei curente a scăzut până la 34,3 puncte, cel mai redus nivel din aprilie 2021, de la 37,3 puncte în luna precedentă.

După creşterea din luna anterioară, indicele agregat al încrederii pentru Asia, exclusiv Japonia, a înregistrat o scădere de 1,1 puncte în decembrie 2021, până la 18,5 puncte. Indicele aşteptărilor a crescut cu un punct, până la 19,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la 17,5 puncte, cel mai redus nivel din noiembrie 2020, de la 20,8 puncte.

Încrederea investitorilor a scăzut şi în ceea ce priveşte economia Japoniei, unde indicele agregat a ajuns la 14,6 puncte, de la 17,1 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut până la 14,5 puncte, cel mai redus nivel din luna martie 2021, de la 20,5 puncte, iar indicele aşteptărilor a crescut cu un punct, până la 14,8 puncte.

Trecerea Europei de Est în categoria "stagnare" a avut loc pe fondul unei scăderi a indicelui agregat al încrederii economice cu 4,5 puncte, până la până la 2,4 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021. Indicele situaţiei curente a înregistrat a cincea scădere consecutivă, de 8,3 puncte, până la -2,5 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2021, iar indicele aşteptărilor a scăzut cu 0,5 puncte, până la 7,5 puncte.

Indicele agregat al încrederii şi-a continuat tendinţa negativă şi pentru economia Elveţiei, pe fondul unei scăderi de 10,2 puncte, până la 17,8 puncte, cel mai redus nivel din ianuarie 2021. Cea de-a cincea scădere consecutivă a indicelui agregat a fost determinată de scăderea masivă a indicelui aşteptărilor, care a intrat în teritoriul negativ, la -1,5 puncte, cel mai redus nivel din luna mai 2020, de la 15 puncte în luna anterioară. Indicele situaţie curente a scăzut cu 2,8 puncte, până la 39 de puncte.

După o creştere semnificativă în noiembrie 2021, indicele încrederii în economia Austriei s-a prăbuşit în această lună, pe fondul carantinei totale impuse de guvern, până la 13,3 puncte, de la 30,2 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a scăzut până la 7,3 puncte, de la 11,5 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut cu 31 de puncte, până la 19,5 puncte. "Noua intervenţie în economie a avut un efect negativ surprinzător de puternic", arată analiştii de la Sentix.

America Latină a fost menţinută în categoria "stabilizare", pe fondul scăderii indicelui agregat al încrederii cu 2 puncte, până la -6,6 puncte, în condiţiile în care indicele aşteptărilor a crescut cu 2,5 puncte, până la 4,8 puncte, iar indicele situaţiei curente a scăzut până la -17,3 puncte, cel mai redus nivel din iunie 2021, de la -11,3 puncte.

Pentru economia globală, indicele agregat al încrederii a scăzut până la 15,1 puncte în luna decembrie 2021, de la 17,2 puncte în luna precedentă, în condiţiile în care indicele situaţiei curente a scăzut cu 5 puncte, până la 15,1 puncte, cel mai redus nivel din martie 2021, iar indicele aşteptărilor a înregistrat o creştere de 0,8 puncte, până la 15,1 puncte.

Indicele încrederii de la Sentix pentru decembrie 2021 a fost construit pe baza unui sondaj la care au participat 1.164 de investitori, dintre care 249 au fost investitori instituţionali.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pai falimentele private se tin lant de 2 ani, spatiile comerciale ultracentrale pe marile bulevarde ale lumii si oraselor sint goale......300000 de firme in faliment au fost doar in primul an de pandemie doar in Italia.....deci ce fac guvernantii lumii prin plandemie si lockdown? doar faliment pentru privatul mic si mijlociu.....si angajari la stat cu salarii din banuti de la PNRR , care e fond de bani de pensii si salarii de la Bruzelles pt bun comportament si ascultare a ordinelor.

    1. Falimente se intampla mereu. Statistic nu prea arata ca si cum ar fi mai multe decat de regula.

      scuze dom bugetar, uita te in continuare pe Facebook sau Tik Tok....e plina lumea de de al de tine.

      Compara datele cu 2019. Unele sunt chiar pe plus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb