SF-UL DE ASTĂZI, REALITATEA DE MÂINE Casa viitorului, controlată din telecomandă

Vlad Pîrvu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 13 ianuarie 2014

Casa viitorului, controlată din telecomandă

Astăzi totul este tehnologie. Viaţa fără telefonul mobil sau internet a devenit, deja, aproape imposibilă pentru foarte mulţi oameni. Nu putem comunica fără ajutorul digitalizării, nu ne putem deplasa la serviciu, nu putem să facem cumpărături sau să plătim facturi. Tehnologiile continuă să evolueze într-un ritm incredibil de accelerat, că nici nu le mai putem ţine numărul. Dacă o persoană care a trăit în urmă cu 20-30 de ani ar reuşi, cumva, să ne viziteze planeta în zilele noastre, probabil că ar avea extrem de serioase probleme de adaptabilitate la noul ritm de viaţă. În ritmul în care inovăm, probabil că, în 30-50 de ani, nimic nu va mai semăna cu ceea ce noi astăzi considerăm ultra-performant. Cum vom trăi peste 50 de ani? Cum vom locui? Sunt întrebări la care tehnologia încearcă să ne ofere răspunsuri încă de pe acum.

Locuinţa viitorului, adaptată celor mai excentrice tehnologii apărute în lume, nu va semăna cu nimic din ceea ce nouă ni se pare normal şi firesc acum. De la case care se rotesc după soare (au apărut deja primele prototipuri), până la mobilier şi utilităţi care îşi schimbă structura şi forma în funcţie de anotimp sau de starea pe care o are proprietarul într-o anume zi, toate vor fi accesibile, într-un viitor, se pare, nu foarte îndepărtat.

Sufrageria viitorului, în concepţia dezvoltatorilor de tehnologie, va fi reprezentată de un digital-complex media, acolo unde totul va fi interconectat. Ecranele uriaşe îşi vor face apariţia în mijlocul casei şi cu ajutorul lor vom putea să navigăm pe internet, să ne jucăm, să vizionăm filme, să citim, să plătim facturi sau să facem cumpărături de la supermarket. Televizorul va fi şi computer, sistem audio, cinematograf, bibliotecă digitală, supermarket, ghişeu de bancă sau de trezorerie. Totul se va putea face stând pe canapea, din telecomandă.

Camerele de zi vor dispune, de asemenea, de geamuri tactile şi reglabile, care vor lăsa lumina şi zgomotul să intre în funcţie de necesităţi sau dorinţe. Totodată, covoarele şi mobilierul vor dispune, în viziunea inventatorilor, de caracteristici autoreglatoare, care vor uniformiza temperaturile şi le vor adapta în funcţie de anotimp şi condiţiile meteorologice. Lumina va putea fi interconectată cu televizorul, astfel încât intensitatea acesteia să scadă sau să crească în funcţie de agitaţia şi zgomotul din cameră.

Dormitorul va fi tot o încăpere multimedia, un paradis al confortului, dacă se vor concretiza proiectele companiilor care vor să dezvolte un astfel de concept. De exemplu, Daily Mail relatează că în dormitorul generaţiilor viitoare vom beneficia de materiale rezistente la bacterii, cu capacităţi de autosterilizare şi rezistente la murdărie. De asemenea, mobilierul camerei va beneficia de sisteme de autoclimatizare, în funcţie de condiţiile meteo, anotimp sau starea persoanei care doarme.

Patul inteligent va monitoriza somnul şi va avertiza în cazul descoperirii vreunei infecţii, a unui posibil atac de inimă sau a unei eventuale viitoare răceli. Printre proiectele companiilor dezvoltatoare de tehnologie descoperim inclusiv covoare şi carpete care au puterea de a atrage lumina şi a refolosi energia în alte scopuri. Pătuţul copilului va beneficia de un calculator propriu, care va oferi date informative despre starea de sănătate a celui mic şi despre comportamentul acestuia pe timpul nopţii.

Bucătăria îţi va spune ce şi cum să mănânci

Bucătăria va reprezenta, peste 50 de ani, un mix perfect între tehnologie, ştiinţă şi artă decorativă. Potrivit publicaţiei Freshome, compania germană Miele, care se ocupă cu producerea echipamentelor electrocasnice, a conceput o bucătărie unde, la intrare, mâinile sunt scanate de un dispozitiv 3D. Acesta măsoară, pe loc, toate nevoile nutriţionale şi stabileşte meniul potrivit. De asemenea, la o simplă scanare a palmei, aparatul afişează nivelul grăsimilor din organism, pulsul, greutatea persoanei respective, nivelul glicemiei şi cel al colesterolului. Tot în funcţie de aceste date, computerul poate sugera diverse tipuri de regimuri şi mâncăruri sănătoase, astfel încât valorile să fie corectate.

În bucătăria de peste 50 de ani, ferestrele încăperii vor fi "inteligente", acestea func­ţionând ca un ecran tactil şi putând fi utilizate în diverse scopuri, iar energia solară va fi captată de acestea, astfel încât încăperea va funcţiona pe baza energiei regenerabile. Prepararea efectivă a mâncării se va face cu un aparat cu aburi, reprezentanţii Miele considerând că acesta este viitorul în materie de gătit. Şi cum nimic nu se pierde, aburul nefolosit va fi reîntrebuinţat, cu ajutorul unui sistem special, pentru udatul florilor sau pentru apa de la chiuvetă.

Compania a conceput bucătăria cu acvarii imense încorporate în pereţi, care vor avea atât funcţie estetică, cât, mai ales, practică. Acestea vor produce vegetaţie marină, condiţiile similare cu cele din mări oferind şansa pescuitului peştilor în propria bucătărie. Sistemele vor beneficia şi de aparate inteligente, care nu vor lăsa mirosul neplăcut să pătrundă în casă. Privitor la ustensilele folosite pentru gătit, grija lor va fi uitată, întrucât totul se va face robotizat, automat, imediat.

Vom face baie într-un duş orizontal

Compania Dornbracht a prezentat, anul trecut, un nou concept de baie, care include duşul orizontal. Acest tip de duş dispune de aşa-numiţii senzori ambientali, care ne vor permite să stăm culcaţi în timpul duşului şi care ne vor permite să personalizăm intensitatea curgerii apei. Senzorii vor calcula cu exactitate temperatura apei de care avem nevoie şi cu ajutorul lor vom putea programa coregrafii ale fluxului de apă şi ale temperaturii acesteia, pentru crearea unor adevărate ritualuri.

De asemenea, baia viitorului va beneficia de toalete inteligente, care vor dispune de internet, televizor, telefon. Sistemul de iluminat va fi proiectat astfel încât să nu deranjeze noaptea.

Google vrea internet pe tot Globul şi viaţă eternă pentru oameni

Compania Google, prin departamentul său de cercetare şi dezvoltare, vrea cu orice preţ să revoluţioneze viaţa pe Pământ. Compania a anunţat, în luna iunie a anului trecut, Project Loon (n.r. loon = nebun), un proiect-pilot care presupune construcţia propriei sale reţele wireless, la care să aibă acces populaţia care nu dispune, în prezent, de internet. Proiectul se bazează pe o reţea extinsă de baloane, lansate în stratosferă, care vor emite semnal de internet pe întreaga suprafaţă a Terrei. Potrivit reprezentanţilor Google, conectivitatea va avea viteze similare cu cele oferite de reţelele 3G.

Boşii Google şi Apple vor să cumpere viaţa eternă. Conform publicaţiei The Telegraph, compania Calico, dezvoltată şi condusă de Google şi preşedintele Apple, Art Levinson, are drept ţintă ca, prin intermediul biotehnologiei, să încetinească procesul de îmbă­trânire a oamenilor.

Mania imprimantelor 3D

Din casa viitorului vor face parte, fără doar şi poate, şi imprimantele 3D. Ele deja există şi, odată cu apariţia pe piaţă a acestora, a fost atins un nou nivel în ceea ce priveşte evoluţia tehnologiei şi a importanţei acesteia în vieţile oamenilor. Conform ediţiei nemţeşti a publicaţiei The Local, compania Twinkind din Hamburg a cucerit imaginaţia clienţilor săi prin comercializarea unor mini-figurine 3D ale acestora. Persoane din întreaga lume cheltuiesc câteva sute de euro şi se lasă fotografiate din nu mai puţin de 100 de unghiuri pentru a fi "printate" sub forma unor figurine din plastic. Dar, pe lângă rolul său de a distra oamenii şi de a pune la încercare imaginaţia artiştilor, imprimanta 3D poate fi utilizată şi în domenii dintre cele mai serioase, precum industria sau medicina.

Chiar dacă pare de domeniul ştiinţifico-fantasticului, ştiinţa care a stat la baza dezvoltării acestei adevărate maşinării a ajuns atât de departe, încât a apărut un prototip de imprimantă a ţesuturilor umane. Astfel, cu ajutorul imprimantei 3D, se pot "printa" organe, cu ajutorul unei instalaţii revoluţionare care foloseşte celule umane.

Obiectele care pot fi create cu ajutorul imprimantei 3D sunt dintre cele mai diverse, de la jucării şi obiecte vestimentare, până la carcase de telefoane, ceasuri, chitare, proteze, chei, biciclete şi piese auto. Totul depinde de imaginaţia fiecăruia.

Tehnologia folosită de imprimantele 3D are la bază un proces destul de simplu. Cu ajutorul unui aparat foto special, sunt făcute mai multe fotografii obiectului respectiv, din toate unghiurile. Astfel se va forma imaginea tridimensională a obiectului respectiv, care este transmisă imprimantei. Aceasta poate funcţiona cu plastic sau diverse alte materiale precum fibră de sticlă, diverse pulberi sau chiar zahăr.

Preţul unei imprimante 3D pleacă de la câteva sute de euro şi poate atinge peste 2.000 de euro, în funcţie de mărime şi performanţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb