SHIMON GALON, REAL-SOL: Întârzierea autorizaţiilor şi lipsa forţei de muncă, marile probleme din construcţii

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 18 octombrie 2018

Shimon Galon:Piaţa rezidenţială din România este în continuare atractivă pentru investitori, preţurile sunt în acest moment la un nivel bun pentru ambele părţi (investitor şi cumpărătorul final), astfel încât cererea în continuă creştere din anumite zone asigură o finalizare rapidă şi cu succes a proiectelor. Suntem de la început atenţi la locaţie, facilităţi disponibile, detaliile tehnice de construcţie şi structura apartamentelor, astfel încât produsul final să corespundă exigenţelor consumatorului targetat. Dacă aceste detalii sunt trecute cu vederea la început, va fi nevoie de timp şi costuri suplimentare pentru a putea fi depăşite ulterior".

Shimon Galon:Piaţa rezidenţială din România este în continuare atractivă pentru investitori, preţurile sunt în acest moment la un nivel bun pentru ambele părţi (investitor şi cumpărătorul final), astfel încât cererea în continuă creştere din anumite zone asigură o finalizare rapidă şi cu succes a proiectelor. Suntem de la început atenţi la locaţie, facilităţi disponibile, detaliile tehnice de construcţie şi structura apartamentelor, astfel încât produsul final să corespundă exigenţelor consumatorului targetat. Dacă aceste detalii sunt trecute cu vederea la început, va fi nevoie de timp şi costuri suplimentare pentru a putea fi depăşite ulterior".

După trei ani de aşteptare a aprobării construcţiei, hotelul Dunărea din Capitală va fi transformat în proiect rezidenţial

Cele mai mari probleme cu care se confruntă în prezent sectorul imobiliar privesc procedura de obţinere a autorizaţiilor de construcţie, respectiv forţa de muncă, potrivit domnului Shimon Galon, fondatorul companiei de consultanţă şi management imobiliar Real-Sol.

Domnia sa a declarat ieri, într-o întâlnire cu jurnaliştii: "Puncte bune există pe piaţa imobiliară, şi anume: există finanţare pentru proiecte serioase şi investitori serioşi, nu mai activează în domeniu oameni care nu sunt profesionişti în ceea ce fac şi care ridică în mod nefiresc preţurile terenurilor, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2006-2008. Au rămas pe această piaţă oamenii cu experienţă, care ştiu ce vor să facă, iar calitatea proiectelor este din ce în ce mai bună. Însă, problemele apar în tot ceea ce ţine de procedura de aprobare a construcţiilor - în loc să meargă din ce în ce mai uşor, merge tot mai greu. Nu este firesc să dureze atât de mult obţinerea unei autorizaţii de construcţie. În al doilea rând, în ultimul an şi jumătate, a mai apărut problema lipsei forţei de muncă în construcţii. Toţi cei care au această meserie pleacă în Europa, unde îşi găsesc locuri de muncă mai bune, iar constructorii din România sunt nevoiţi să aducă lucrători din alte ţări. Spre exemplu, din Vietnam. Din cauza asta cresc preţurile construcţiilor şi mă tem că vor urca în continuare, iar marjele de profit ale investitorului vor scădea".

Domnul Galon a anunţat, ieri, că Real-Sol demarează patru proiecte rezidenţiale noi în România, în oraşele Bucureşti şi Craiova. Amplasate în zone imobiliare cu potenţial ridicat, ansamblurile vor livra un număr de 370 de apartamente, în urma unor investiţii de peste 25 de milioane de euro.

De asemenea, reprezentantul Real-Sol a informat că a finalizat recent Hotelul Park Inn din oraşul polonez Poznan, aflat în managementul reţelei Radisson. Alte două proiecte aflate în derulare sunt un ansamblu rezidenţial cu 500 de apartamente în Riga (Letonia) şi proiectul rezidenţial Gvi Town din Bucureşti, zona Mihai Bravu, care cuprinde peste 250 de apartamente. Real-Sol activează în ţări precum România, Polonia, Ucraina, Lituania, Letonia şi Bulgaria, în prezent concentrându-se în principal pe ţara noastră. Cele patru proiecte pe care compania le va demara în această perioadă, în ţară, sunt: Amethyst Residence în zona Pipera; North Oasis în zona Siseşti; Romanescu Park Residence în oraşul Craiova; Dunărea Boutique Rezidential - o clădire de apartamente tip boutique în zona Piaţa Gara de Nord din Capitală.

Legat de acest din urmă proiect, domnul Galon a menţionat: "Ne zbatem pentru reamenajarea hotelului Dunărea de trei ani de zile. Proiectarea s-a finalizat în urmă cu trei ani, însă autorizaţia de construcţie a fost obţinută abia în 25 august 2018. Trei ani a durat procedura de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru un loc care este în centrul oraşului, un loc care reprezintă un pericol. Vom intra în faza execuţie, care va dura 12 luni. Hotelul va fi transformat într-un proiect rezidenţial, cu circa 40 de apartamente. Fiecare apartament arată altfel.

Când am început să oferim aceste apartamente la vânzare, reacţia a fost foarte bună din partea publicului".

Conform domnului Galon, este nefirească întârzierea în acordarea aprobării pentru această clădire, întrucât există chiar pericolul prăbuşirii sale. "Timp de doi ani a durat o ceartă între Primăria de sector şi cea a Capitalei, cu privire la cine are dreptul să autorizeze clădirea", a spus domnul Galon, adăugând: "Doar birocraţia a întârziat autorizarea. Mulţi oameni nu vor să îşi asume responsabilitatea pentru nimic. Preferă să spună «nu ştiu», «nu fac», decât să facă, iar apoi cineva să îi întrebe de ce au făcut. Astfel se blochează multe activităţi. Clădirea este una periculoasă. Dacă nu e reparată, se prăbuşeşte. Situaţia trebuia să fie alta: Primăria să vină să se roage de cineva să facă ceva ca să nu se prăbuşească, nu investitorii să se roage de Primărie. Nici nu mai luăm în calcul estetica, ci numai riscurile. Acum, însă, sperăm să terminăm construcţia cât se poate mai repede".

Shimon Galon a precizat că nu a păstrat destinaţia de hotel a clădirii pentru că proprietarul "nu ştie să administreze un hotel", l-a cumpărat în 2007-2008 ca pe o investiţie, iar acum urmăreşte să-şi recupereze măcar o parte din bani. "Este un investitor israelian care lucrează în fashion şi care locuieşte în Hong Kong. A preluat clădirea în 2007, a investit milioane de dolari, nu are cum să realizeze profit. În plus, un hotel cu aproape 40 de camere nu poate să aducă profit faţă de investiţia în clădire", a subliniat domnul Galon, estimând că investitorul nu îşi va recupera niciodată banii alocaţi acestei achiziţii, respectiv transformării hotelului în proiect rezidenţial, proces care presupune peste două milioane de euro.

Compania Real-Sol lucrează cu investitori din Israel, Marea Britanie, Elveţia, SUA şi Polonia.

Real-Sol asigură investitorilor interesaţi de piaţa imobiliară din Româ­nia servicii totale de consultanţă şi management de proiect, sub o singură umbrelă, incluzând expertiză tehnică, financiară şi de marketing. Compania nu percepe procent din costul unui proiect. "Am mers pe alt drum", spune domnul Galon, explicând. "Atunci când investitorul «vede» profitul, atunci îl luăm şi noi. Când acesta a vândut, prin noi, 80% din apartamente, atunci ne luăm partea".

Real-Sol a administrat investiţii de 150 de milioane de euro în 2017, iar cifra estimată pentru anul curent este de 250 de milioane de euro.

Shimon Galon despre programul Prima Casă: "Este un lucru bun pentru cei tineri, care îşi încep viaţa. În alte ţări nu este posibil acest lucru, de aceea este un pas extraordinar de bun. Programul creează un motor care stimulează toată piaţa de real estate. Dacă programul va fi stopat, cei care acum se împrumută prin «Prima Casă» vor da banii pe chirii, iar motorul se va opri. Programul ar trebui păstrat cât se poate, pentru binele ţării, respectiv al populaţiei".

_______

Complexul North Oasis din Siseşti, localizat în nordul Capitalei, reprezintă un ansamblu de apartamente spaţioase în care au fost investite aproximativ şase milioane de euro.

_______

Localizat în zona Pipera, ansamblul Amethyst Residence va oferi locuinţe parţiale într-o clădire comună, fiecare apartament având intrare individuală. Costul proiectului a fost de circa trei milioane de euro, potrivit Real-Sol.

_______

Romanescu Park Residence din Craiova, ansamblu aflat în imediata vecinătate a Parcului Nicolae Romanescu, va conţine 14 clădiri de apartamente care vor fi livrate începând cu toamna anului 2019. Investiţia în acest proiect se apropie de 20 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se spune "Autorizație de CONSTRUIRE" nu "Autorizație de construcție"!

    Buna ziua,

    Locuiesc intr-un apt din complexul construit n zona Mihai Bravu de Real Sol si va spun SA NU VA LUATI APT IN CLADIRI CONSTRUITE DE REAL-SOL. Blocul, care inca se afla in garantie, a inceput sa se degradeze, si in apartament si in spatiile comune; iar reprezentantii dezv trag de timp si nu vor sa repare nimic. Pe langa asta am inceput sa observam o gramada de vicii ascunse. Totala lipsa de cuvant!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb