SIBEX Evoluţiile terne continuă pe piaţa derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 aprilie 2015

Pe piaţa Sibex, la jumătatea primei şedinţe a săptămânii, se înregistrau doar 23 de contracte futures, cu o valoare de 281.213 lei, anunţându-se o evoluţie la fel de ternă ca şi cea din ultimele cinci sesiuni. După mai bine de şapte ore de la deschidere amplitudinea variaţiilor nu era deloc una atractivă, astfel că nici perspectivele pentru partea secundă a zilei nu erau prea încurajatoare. Totuşi, nu de puţine ori, ştirile şi evoluţia de pe piaţa americană, cu care programul Sibex se suprapune aproape şapte ore, au adus mai multă dinamică pe piaţă, astfel că mai exista speranţa că volumul poate creşte. Din cele 37 de produse derivate disponibile pe sectoarele indici, valute, mărfuri şi acţiuni se tranzacţionau doar 3, anume derivatele pe cursul euro/dolar, Dow Jones şi petrol, toate pe scadenţa iunie.

Cea mai activă prezenţă la tranzacţionare era derivatul pe cursul de schimb dintre euro şi dolar, care totaliza, conform datelor de la ora 17.15, un număr de 10 contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a euro se situa, pentru scadenţa amintită, la 1,850 dolari, în coborâre cu 0,46% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare(1), calculat de ATHEXClear la 1,0900 USD. Raportat la închiderea din ultima şedinţă a săptămânii trecute, euro scădea uşor, cu numai 0,04%.

Derivatul pe indicele Dow Jones completa topul zilei prin doar 8 contracte pe scadenţa iunie, continuând să traverseze o perioadă nefastă, interesul pentru speculaţiile pe cel mai cunoscut indice din lume reducându-se drastic pe piaţa sibiană. După cum indicau datele culese după peste şapte ore de la deschidere, simbolul DEDJIA 15F valora 18.105 puncte, în coborâre cu 31 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţe de tranzacţionare, calculat de ATHEXClear la 18.136 de puncte. Raportat la închiderea de vineri 24.04. DEDJIA creştea cu 111 puncte.

Se mai consemnau 5 contracte pe simbolul OILSC 15F, care defineşte derivatul pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude pe scadenţa iunie. Cotaţia unui baril era estimată la 56,74 USD, cu 0,49 USD în minus faţă de "start of day price"calculat la 57,23 USD.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb