SIBEX  Fluctuaţia cotaţiei Dow Jones a animat uşor piaţa

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 martie 2014

După scăderea amplă înregistrată de cotaţia futures a Dow Jones în cea de-a doua parte a şedinţei de miercuri, participanţii au avut parte de fluctuaţii mixte ale indicelui în primele ore ale şedinţei de joi. Deschiderea fost uşor negativă, pentru ca apoi cotaţia să treacă pe plus, fără o amplitudine ridicată. Cu mai puţin de o oră înainte de prânz, DEDJIA_RON martie a reintrat pe minus şi s-a menţinut în teritoriu negativ până la ora 16.00. Apoi, lucrurile s-au schimbat din nou, sub influenţa din SUA, indicele reintrând în zona verde, de această dată cu mai mult aplomb. Astfel, datele de la ora 17.00 indicau o apreciere de 61 de puncte, la 16.261 puncte. Această fluctuaţie a cotaţiei Dow Jones a animat uşor piaţa, dar lichiditatea era una destul de redusă, numărul contractelor DEDJIA_RON martie încheiate până la ora menţionată fiind de 486. Pentru scadenţa iunie interesul era mult mai slab, cu doar 27 de contracte. Cotaţia indicelui pentru acest termen era de 16.193 de puncte, în urcare cu 42 de puncte. "Spre deosebire de alte scadenţe, jucătorii nu par să fi iniţiat multe strategii de roll-over (n.r. mutarea poziţiilor de pe un termen pe altul), în acest sens numărul poziţiilor DEDJIA_RON deschise pe scadenţa iunie fiind destul de redus", a observat un broker. Acesta a mai menţionat că "jucătorii mai au totuşi timp să aplice astfel de strategii până la încheierea şedinţei, dar şi pe parcursul zilei de scadenţă". Creşterea indicelui de la Sibex venea în contextul în care şi la NYSE se înregistrau aprecieri, după ce datele peste aşteptări pentru anumiţi indicatori importanţi au alimentat optimismul că economia SUA e pe drumul bun.

Perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, era destul de intens tranzacţionată, cu peste 200 de contracte pe scadenţa iunie. Cotaţia monedei unice era de 1,37730 dolari, după o scădere de 0,40 %. Pe pieţele externe euro a scăzut faţă de dolar la cel mai redus nivel din două săptămâni după ce factorii de răspundere ai Băncii Centrale Americane au semnalat că probabil vor creştere dobânda de referinţă la mijlocul anului viitor. La Sibex, euro se deprecia şi faţă de yenul japonez, fiind estimat la 141,07 yeni pentru scadenţa iunie, dar pe un volum de numai 23 de contracte.

Spre deosebire de şedinţa anterioară, derivatele pe aur nu mai erau la fel de intens tranzacţionate. SIBGOLD aprilie totaliza doar 20 de contracte, iar preţul unciei era estimat la 1327 dolari în scădere cu 3,3 USD. Şi preţul futures al petrolului scădea, estimările indicând 98,82 USD/baril, nivel în coborâre cu 0,28%. Lichiditatea era redusă, observându-se 17 contracte DEOIL_LSC pe scadenţa mai.

Per total, lichiditatea înregistrată la ora 17.00 pe toate produsele nu era una spectaculoasă, cifrându-se la 837 de contracte cu o valoare de 12,26 milioane de lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb