La Sibex, după debutul spectaculos din iunie, cu recordul de contracte pe ultimele trei luni, consemnat în prima zi a lunii, investitorii au redevenit apatici în şedinţa de marţi. Mini vacanţa de Rusalii a tăiat apetitul pentru speculaţii, astfel că, după jumătate de şedinţă, numărul contractelor era de circa 3100 iar valoarea rulajului de aproape 30 milioane lei. Cotaţiile derivatelor se aflau, în majoritate pe scădere, semn că pieţele financiare sunt încă dominate de probleme.
Cu 1426 de contracte pe scadenţa din această lună, derivatul pe indicele Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat produs din cea de-a doua şedinţă a lunii. După ce s-a depreciat agresiv în prima zi din iunie, cotaţia indicelui american continuat să scadă şi în prima jumătate a şedinţei de marţi. La ora 16.45 cotaţia se situa la 12.084 puncte, în minus cu 37 punc-te. Şi pe piaţa americană preţul futures al indicelui a înregistrat scăderi în condiţiile în care grijile privind economia au temperat speculaţiile că politicienii vor creşte măsurile menite să stimuleze revenirea. La Sibex, Dow Jones se deprecia, la aceeaşi oră, cu 34 puncte şi pentru scadenţa septembrie, numărul contractelor fiind de 76.
Speculaţiile cu preţul aurului au avut ca rezultat scăderea cotaţiei unciei, după prima jumătate a zilei. Numărul contractelor SIBGOLD iunie era de 559 iar preţul unei uncii valora 1615 dolari, în minus cu 7 USD. Direcţia era una uşor distinctă faţă de pieţele externe. Preţul futures al aurului a crescut la New York pentru prima dată în trei şedinţe pe fondul speculaţiilor că politicienii din lume vor implementa măsuri de stimulare a creşterii economice, fapt care a readus cererea de metal nobil, ca instrument de protecţie împotriva inflaţiei. Şi la Londra, metalul galben îşi revenise după scăderile din prima parte a zilei.
Pe segmentul derivatelor valutare, euro a variat în ambele sensuri şi, după jumătate de şedinţă se afla pe plus faţă de dolar. Conform datelor de la ora 16.45, moneda comună creştea cu 0,18% faţă de cea americană pe scadenţa iunie pentru care era estimată la 1,24530 USD. Numărul contractelor era de 528. Pentru scadenţa septembrie, euro acumula 0,32%, până la 1,24700 dolari. Numărul contractelor era de 173. Ca şi în cazul aurului, situaţia era diferită pe plan extern unde moneda comună pierdea teren faţă de dolar. Euro a coborât de la maximul dintr-o săptămână faţă de concurentul său de peste ocean în condiţiile în care ministrul de finanţe spaniol Cristobal Montoro a licitat ca fonduri ale Uniunii Europene să fie utilizate pentru a aduce la linia de plutire băncile naţiunii. Faţă de francul elveţian, euro scădea cu 0,03% la un curs de 1,2006 CHF pe scadenţa iunie. Numărul contractelor era de 85. Faţă de yenul japonez, euro creştea la Sibex cu 0,97%, la un curs de 98 yeni pe scadenţa iunie. Direcţia era una defazată faţă de pieţele externe unde moneda comună s-a depreciat pentru prima dată în trei zile faţă de yen după ce vânzările de retail europene au scăzut în aprilie peste previziuni.
S-a detectat o uşoară activitate şi pe segmentul spot al Sibex unde au fost tranzacţionate chiar titlurile operatorului de piaţă. Cotaţia SBX a scăzut cu 1,04%, la 0,95 lei iar numărul acţiunilor rulate a fost de 17.800.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.