SIBEX Speculatorii futures, în aşteptarea unor ştiri care să mişte preţurile

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 octombrie 2012

Speculatorii au fost reţinuţi în prima jumătate a şedinţei de la mijlocul săptămânii, pe fondul unei evoluţii pe culoare reduse de preţ. Lipsa de interes s-a reflectat în volumul foarte redus: doar 400 de contracte realizate până la ora 15.40. Valoarea tranzacţiilor era de 4,25 milioane lei. Singurele derivate care atrăgeau cât de cât atenţia era cele pe indicele Dow Jones, pe cursul euro/USD şi pe aur.

Singura posibilitate pentru creşterea lichidităţii era legată de influenţa de piaţa americană unde erau aşteptate rapoartele privind serviciile şi angajările din economie cu excepţia sectorului agricol, acestea având un potenţial de impact semnificativ atunci când indică schimbări importante. Raportul privind locurile de muncă din sectorul privat american a indicat că angajatorii au oferit mai multe posturi decât era aşteptat, sporind încrederea în piaţa muncii, înainte de publicarea altor rapoarte, la finalul săptămânii.

În aceste condiţii, după ora 14.00, s-a observat o uşoară creştere a interesului speculativ pe segmentul indici. Pentru DEDJIA_RON. "jucătorii" pariau pe creşterea Dow Jones, înregistrată în contextul în care cotaţia futures a indicelui a înregistrat variaţii pozitive peste ocean după publicarea datelor privind angajările. La Sibex, pe scadenţa decembrie, se observau aproape 200 de contracte DEDJIA_RON iar cotaţia indicelui creştea cu 14 puncte, la 13.434 puncte.

Pe raportul dintre cele mai mediatizate valute din lume se observau 122 de contracte pe scadenţa decembrie. Moneda comună a evoluat mixt iar la ora 15.40 se afla pe minus cu 0,07%, valorând 1,29170 USD. Pe plan extern euro dădea semne de stabilitate faţă de dolar după ce un raport a indicat că producţia şi serviciile din euro-zonă s-au contractat mai puţin decât era estimat în septembrie. De asemenea, investitorii aşteaptă noi informaţii de la întâlnirea factorilor de răspundere ai Băncii Centrale Europene, care va avea loc mâine (n.r. - azi). O întâlnire similară va avea loc joi şi la Banca Angliei.

Pe segmentul derivatelor pe mărfuri se observau 35 de contracte SIBGOLD (contract cu mărimea de o uncie) pe scadenţa octombrie şi tot 35 pe scadenţa decembrie. Variaţiile erau reduse, uncia fiind cotată la 1776,9 USD pe scadenţa de luna viitoare, în scădere cu 1,5 dolari respectiv la 1781,1 USD pentru finalul anului curent, în urcare cu 1,5 dolari.

În sectorul spot s-au tranzacţionat, până la ora 15.40, 2900 de acţiuni SBX la un preţ de 1 leu/acţiune, cotaţia fiind în scădere cu 1,96%, atingând astfel valoarea nominală. Se mai observau şi 220 de acţiuni PPLI, cotaţia unui titlu fiind de 4,8 lei, preţ în staţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 15.40.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb