SIBEX  Speculatorii, stimulaţi de creşterea Dow Jones şi a euro

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 martie 2013

Lichiditatea pieţei a crescut puternic în sesiunea de joi, în condiţiile în care cotaţiile celor mai lichide derivate au continuat să se menţină pe creştere. La ora 17.15, numărul contractelor încheiate era de circa 1100 iar valoarea acestora se situa la 14,6 milioane de lei. Practic, la jumătatea şedinţei, volumul înregistrat era unul mai bun cu aproape 30% decât cel consemnat în întreaga zi precedentă. Elementul principal care a contribuit la evoluţia pozitivă a fost corelarea cu pieţele externe.

Cele mai importante speculaţii ca volum se înregistrau pe derivatul pe indicele Dow Jones. Jucătorii au tranzacţionat în special pe scadenţa martie, remarcată prin 535 de contracte. Indicele american creştea cu 57 de puncte şi valora 14.324 de puncte. Evoluţia de la Sibex urmărea piaţa americană, unde acţiunile se apreciau, în contextul în care indicele DJIA şi-a extins nivelul record. Optimismul a fost alimentat şi de ştirile pozitive din piaţa americană a muncii. Mai exact, un raport publicat a indicat că numărul persoanelor care au completat cereri de ajutor de şomaj a scăzut la minimul pe şase săptămâni. "Am avut două zile la rând cu ştiri pozitive pentru piaţa muncii în SUA, fapt care a susţinut creşterea de pe pieţe. Întrebarea este dacă acest optimism va continua şi până unde vor plusa cumpărătorii, care deja au înregistrat câştiguri foarte bune", a explicat un broker.

Intensitatea plasamentelor era una ridicată şi pe perechea euro/dolar. La ora 17.15, aceasta se remarca prin 381 de contracte realizate pe scadenţa martie şi 72 pe scadenţa iunie. Cotaţia euro câştiga teren faţă de moneda americană, apreciindu-se cu 0,85% la o valoare de 1,31030 USD pentru martie, respectiv cu 0,65% la 1,31050 USD pentru iunie. Pe pieţele valutare externe euro s-a întărit semnificativ în raport cu dolarul, crescând cu cel mai bun ritm din ultimele opt săptămâni. Evoluţia s-a datorat în mare măsură declaraţiilor preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Acesta a afirmat că datele indică faptul că economia regiunii se va stabiliza în acest an.

În sectorul derivate pe mărfuri se tranzacţiona contractul pe preţul aurului, cu mărimea de 10 uncii, având simbolul SIBGOLD_RON. Pe acest produs se consemnau 48 de contracte, pe scadenţa aprilie. Speculaţiile s-au realizat pe fondul unei evoluţii preponderent descendente metalului preţios, după o deschidere uşor pozitivă, La ora 17.15 acesta se afla pe scăderea uşoară, pierzând 0,2 dolari şi fiind cotat la 1581 USD/uncie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb