SIBIU Corecţiile au readus în prin plan hedgingul de portofoliu

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 aprilie 2010

La Sibex, prima sesiune de după Paşti a fost una care s-a remarcat în special prin nivelul excelent al lichidităţii, atât pe segmentul futures ,cât şi pe cel spot al bursei sibiene. În aria futures, volumul dublu faţă de sesiunea anterioară s-a înregistrat pe fondul volatilităţii ridicate a cotaţiilor. Culoarele largi de preţ între care s-au încadrat minimele şi maximele zilei pe cele mai lichide derivate au asigurat un teren de manevră propice pentru participanţi, care au încheiat, de-a lungul zilei, 12.559 contracte, cu o valoare de peste 35 milioane de lei. Şedinţa s-a remarcat prin creşteri în prima sa parte, pentru ca apoi, după prânz, scăderile să revină agresiv şi să se impună ca direcţie de bază pe segmentul financiar. "Dacă până acum, pe fondul creşterilor, am avut parte de ample mişcări speculative soldate cu randamente long excelente în primul trimestru din an, apariţia destul de agresivă a scăderilor readuce în plin plan utilitatea strategiilor de hedging de portofoliu, prin care investitorii îşi pot conserva câştigurile obţinute în prima parte a anului", a declarat un broker. "De altfel, strategiile de management al riscului valutar sau de portofoliu nu ar trebui să lipsească niciodată din planurile unui investitor, ştiut fiind că instrumentele derivate au apărut tocmai din astfel de raţiuni. În acest moment, pe piaţa Sibex există atât speculatorii dispuşi să preia riscul, precum şi contracte futures atractive pe care se pot aplica strategii de protecţie, cum sunt DESIF5, Dow Jones sau EURO/LEU", a mai adăugat sursa din piaţă.

În ceea ce priveşte piaţa spot, numărul acţiunilor SBX tranzacţionate a fost de 400.000, adică circa 2 % din capitalul social.

Revenind în zona futures, s-a evidenţiat faptul că investitorii au realizat tranzacţii pe 17 pieţe, interesul concentrându-se însă cu precădere către DESIF5, Dow Jones denominat în lei şi perechea EURO/RON. O adevărată efervescenţă s-a înregistrat pe DESIF5 unde vânzătorii şi cumpărătorii au rulat, prin cele 10.936 contracte, echivalentul a circa 11 milioane de acţiuni. Scadenţa iunie s-a remarcat cu 96% dintre acestea. DESIF5 iunie au pendulat între un maxim de 2,0275 lei, atins chiar în prima parte a sesiunii, respectiv un minim de 1,9104 lei, culoarul dintre aceste puncte de referinţă fiind unul de 11,71 bani. La închidere DESIF5 iunie au fost cotate la 1,93 lei, în scădere cu 4,3 bani.

Tot pe futures, contractul DEDJIA_RON a atras, până la ora 17,15 un total de aproape 1100 contracte, evoluţia cotaţiei pe termenul iunie indicând dese schimbări de direcţie, preţul pendulând între 10.863 şi 10.900 puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb