SIBIU Creştere de turaţie pentru lichiditatea Dow Jones şi EURO/RON

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2010

La Bursa din Sibiu, debutul săptămânii a fost unul interesant, mai ales prin prisma evoluţiei contractului futures pe indicele Dow Jones Industrial Average, respectiv a celui pe cursul EURO/LEU, care au generat totaluri în creştere faţă de săptămâna precedentă. Interesul pentru Dow Jones a venit după ce, vineri, cel mai urmărit indice de pe glob a scăzut agresiv pe Wall-Street, consemnându-se o depreciere de 2,52%. Aşadar, speculatorii de pe Sibex au reacţionat rapid, manifestând, încă din primele minute ale şedinţei, un interes semnificativ pentru DEDJIA_RON, a cărui evoluţie s-a corelat cu cea de peste ocean. Minimele pentru cotaţia Dow Jones de la bursa sibiană au fost atinse în prima oră de la debut, pentru ca apoi preţul să urce uşor, dar fără a părăsi teritoriul negativ. "Deşi preţul s-a corelat, cum era şi firesc, cu ceea ce s-a întâmplat la NYSE la finalul săptămânii trecute, scăderea nu a fost însă una extrem de agresivă, semn că investitorii nu au acţionat sub imperiul panicii, ci au preferat să aştepte următoarele semnale de pe piaţa americană", a observat un broker. Până la ora 17:15, numărul contractelor DEDJIA_RON realizate se situa la 1340, majoritatea vizând scadenţa septembrie. Şi evoluţia numărului de poziţii DEDJIA_RON septembrie a confirmat faptul că participanţii au speculat intens mişcarea indicelui, în acest sens remarcându-se cele circa 1500 deschideri realizate în intervalul orar 09:45-17:15.

Pe segmentul derivatelor valutare, tendinţa de apreciere a euro faţă de leu de pe piaţa cash respectiv a cursului oficial, s-a reflectat în volumul în creştere, vânzătorii şi cumpărătorii transferând echivalentul a 1,13 milioane euro prin cele 1134 contracte realizate. Strategiile au fost aplicate în special pe termen scurt şi mediu, anume scadenţele septembrie şi decembrie din acest an. Pentru ambele, tendinţa a fost una uşor "verde" pe parcursul întregii zile, finalul aducând însă o trecere surpriză pe scădere. Raportarea investitorilor la cele două scadenţe a fost însă diferită, în sensul acumulărilor de poziţii pe termen scurt, respectiv a marcărilor pe termen mediu. Pentru septembrie moneda unică a închis la 4,3601 lei, cu un minus de 0,98 bani iar pentru decembrie la 4,4301 lei, în scădere cu 0,49 bani.

Din topul de lichiditate al zilei nu puteau lipsi DESIF5 care au atras peste 4000 contracte, pe fondul unei evoluţii mixte, care indică lipsa unei direcţii clare de evoluţie. Pentru septembrie, DESIF5 au închis la 1,2275 lei, în scădere cu 0,25 %.

În ceea ce priveşte lichiditatea de ansamblu a pieţei, aceasta a fost una în creştere, la ora 17:15, observându-se 6600 contracte, cu o valoare de 23,6 milioane lei, piaţa râmânând deschisă până la ora 19:00 pe contractul Dow Jones.

Şi pe segmentul spot, interesul de vineri a fost reconfirmat, participan­ţii transferând 20.000 acţiuni SBX, la un preţ de 1,73 lei/acţiune, în staţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb