SIBIU Debut săptămânal pozitiv pentru majoritatea derivatelor

Ioan Aleman
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iunie 2010

Prima şedinţă a săptămânii a adus tranzacţii pe toate segmentele pieţei, participanţii fiind interesaţi atât de investiţii pe piaţa la vedere, precum şi pe cel al derivatelor. Titlurile emitentului Sibex s-au transferat în palierul 1.84 şi 1.87 într-un număr de 50.000 acţiuni, ultima tranzacţie fiind încheiată la maximul zilei.

Derivatele pe acţiuni au debutat cu dreptul săptămâna, unde deţinătorii de poziţii de cumpărare s-au bucurat de randamente pozitive de până la 4,53 % întâlnit pe scadenţa septembrie 2010, cu un preţ de închidere de 1,1715 lei acţiunea. Lichiditatea pe emitentul DESIF5 a rezultat, în primul rând, din cele două scadenţe apropiate IUN10 şi SEP10 unde s-au înregistrat 674, res­pectiv 460 de tranzacţii. Cele 4 sesiuni rămase până la scadenţa iunie a făcut ca mulţi jucători să se îndrepte spre orizonturi investiţionale mai îndepărtate, cum ar fi scadenţa septembrie unde numărul poziţiilor deschise au urcat, în balanţa cu scadenţa iunie, unde acestea s-au redus.

Pe segmentul opţiunilor au fost monitorizate şi aplicate strategii privind posibile creşteri ale preţurilor la DESIF5-SEP10 unde s-au încheiat contracte pe 5 preţuri de exercitare al opţiunilor de tip CALL. Cele mai atractive dintre acestea s-au dovedit a fi cele încheiate la preţul de exercitare de 1leu DESIF5 cu o primă/acţiune de 0,238 lei. Faţă de preţul de inchidere al zilei valoarea timp al acestora ridicându-se la doar 0.062 lei acţiunea.

Perechea valutară Eur/Ron-DEC10 a înregistrat totuşi corecţii, acestea sub 0.01 eur/ron, preţul întâlnit la sfârşitul şedinţei fiind de 4.23 lei pentru un euro.

Derivatul indicelui american Dow Jones Industrial Average a fost corelat cu creşterile susţinute de pe bursa americana. Cele 2.300 contracte încheiate până la ora 17:15 au condus la preţuri de cotare de 10.285 puncte pentru scadenţa iunie 2010 şi 10.201 puncte pentru scadenţa septembrie.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb