SIBIU Direcţia "verde" a preţurilor a redus investitorii pe piaţă

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 iulie 2010

În cea de-a doua sesiune a săptămânii, creşterile cotaţiilor derivatelor pe acţiuni din piaţa futures sibiană au continuat, nivelul de optimism fiind în creştere, prin prisma confirmării direcţiei de luni. Segmentele care au beneficiat de conturarea acestui trend au fost cele ale derivatelor pe acţiuni respectiv derivatul pe indicele Dow Jones. Revenirea "verdelui" ca direcţie dominantă a avut darul de a impulsiona piaţa şi lichiditatea, care a cres-cut comparativ cu sesiunea anterioară, cu 27,4 % situându-se la ora 17:15 la peste 6000, contracte, cu posibilitatea atingerii unui total şi mai mare, în urma tranzacţiilor care se pot efectua până la ora 19:00. Valoarea corespunzătoare tranzacţiilor se ridica, la aceeaşi oră, la 18 milioane lei. Optimismul a fost confirmat şi de evoluţia burselor europene şi de deschiderea pieţei americane. În ceea ce priveşte evoluţia poziţiilor futures, tendinţa a fost una descendentă, nu foarte agresivă, dar vizibilă, mai ales datorită marcărilor de profituri din partea speculatorilor cu poziţii pe cumpărare.

Cu aproape 4500 de contracte, DESIF5 erau la ora 17:15 cele mai lichide derivate, volumul având potenţial de creştere până la ora 19:00, cu atât mai mult cu cât mişcările de preţ după deschiderea de pe Wall-Street, erau unele foarte interesante. Pentru septembrie DESIF5 au deschis la 1,3675 lei/titlu, încadrându-se apoi între un minim de 1,36 respectiv un maxim de 1,398 lei, conform datelor de la ora 17:15. Culoarul de 380 puncte a adus un câştig de până la 20% cumpărătorilor.

Pentru contractul futures pe Dow Jones în lei, totalul contractelor realizate până la ora 17:15 era de 800, participanţii speculând mai ales pe scadenţa scurtă (septembrie), pentru care preţurile variau între 10.460 şi 10.525 puncte.

În piaţa derivatelor EURO/RON, au fost încheiate tranzacţii pe trei scadenţe însumând, până cu o oră şi 45 de minute înaintea punctului final al şedinţei, circa 650 contracte, lichiditatea crescând considerabil comparativ cu sesiunea anterioară, în condiţiile în care euro s-a depreciat uşor.

Pentru scadenţa din septembrie moneda unică era evaluată la 4,3 lei, iar pentru decembrie la 4,39 lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb