SIBIU Estimări negative pentru evoluţia leului

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 aprilie 2010

A doua şedinţă a săptămânii s-a caracterizat prin continuarea scăderilor pe segmentul SIF. Mai mult, acestea s-au extins şi asupra zonei indicilor, mai exact asupra contractelor la termen pe indicele Dow Jones industrial Average, care au intrat sub semnul minusului după o perioadă susţinută de creştere, "jucătorii" anticipând deschiderea "roşie" de pe Wall-Street. Corecţiile în ceea ce priveşte indicele s-au temperat ulterior, după ora 17.15, când pe piaţa americană au apărut semnale de creştere. O evoluţie negativă a înregistrat şi leul în piaţa derivatelor valutare, unde moneda unică europeană s-a apreciat faţă de moneda naţională, urmând cursul monedelor din regiune care au slăbit in corpore faţă de euro, pe fondul turbulenţelor din Grecia. Raportat la evoluţia euro, s-a observat întărirea monedei unice atât pe termen scurt cât şi lung, conform cotaţiilor de 4,1320 lei pentru iunie şi 4,1690 lei pentru decembrie, conturate după creşteri de 0,63 şi 1,15 bani.

În aceste condiţii de piaţă s-a putut observa o tendinţă de creştere a prudenţei participanţilor care, până la ora 17:15, au încheiat 2.351 contracte cu o valoare de 8,4 milioane de lei. "Piaţa s-a liniştit la un nivel scăzut în condiţiile în care investitorii aşteaptă rezultatele adunărilor generale şi raportările companiilor care vor avea loc în această săptămână. Chiar şi aşa, variaţiile negative au continuat să aducă profit vânzătorilor, care au ajuns la câştiguri între 14 -16 % pe DESF5, iunie şi septembrie conform diferenţelor dintre minimul şi maximul zilei şi circa 10 % pe Dow Jones iunie" a explicat un broker.

Pe scadenţa scurtă s-au înregistrat cele mai bune volume de transfer, remarcându-se DESIF 5 cu 1.665 contracte, adică 90 % din cele 1,84 milioane de acţiuni SIF5 schimbate între vânzători şi cumpărători. Cotaţia DESIF 5 iunie a închis la 1,8635 lei, în scădere cu 2,15 bani, iar cea a DESIF5 septembrie la 1,9350 lei, în minus cu 2,5 bani.

De-a lungul zilei, investitorii au luat în vizor şi piaţa spot Sibex unde au fost tranzacţionate 3000 de acţiuni SBX la preţul de 1,91 lei/titlu.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit pentru contractul futures pe indicele american Dow Jones, care se tranzacţionează până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul www.sibex.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb