SIBIU Lichiditatea, peste 7 milioane de euro

DECEBAL N. TODĂRIŢĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 februarie 2011

La Sibex, a doua şedinţă a săptămânii a stat în majoritatea timpului sub semnul scăderilor pentru o mare parte a simbolurilor tranzacţionate. După ce minimele zilei au fost atinse în prima parte a zilei, în cea de-a doua deprecierile s-au mai temperat şi cotaţiile au dat uşoare semne de revenire pe plus. Pe fondul acestei evoluţii, lichiditatea a crescut considerabil, participanţii încheind până la ora 17.30 un număr de 4600 contracte, cu o valoare de 30 milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro, dublu comparativ cu piaţa BVB. Scăderile, prezente în cea mai mare parte a timpului, au venit sub influenţa tensiunilor din Orientul Mijlociu, care au provocat turbulenţe pe pieţele financiare ale lumii, majoritatea burselor europene scăzând pe parcursul zilei, după ce pieţele asiatice au înregistrat de asemenea pierderi importante. De asemenea, creşterea puternică a preţului petrolului a reprezentat la rândul ei un factor suplimentar de îngrijorare. În condiţiile crizei din Libia, unde regimul lui Moammar Gadhafi are importante fisuri, principala problemă a investitorilor de pe mapamond pare să fie momentul când se va termina acestă criză şi care vor fi efectele ei asupra pieţelor bursiere, şi în special asupra petrolului, ţinând cont că ţara nord africană este al 18-lea cel mai mare producător mondial de petrol, extracţiile zilnice fiind de circa 1,8 milioane de barili, adică 2% din necesarul pe plan global.

Ca urmare a presiunii la vânzare, scăderile derivatelor pe acţiunile SIF5 s-au observat pe toate scadenţele tranzacţionate până în jurul orei 17.00 când au apărut uşoare semne de revenire. Numărul contractelor încheiate până la ora 17.30 era de 2200. Pe scadenţa martie preţul de cotare pierdea, la aceeaşi oră doar 0,36% după ce pe parcursul zilei se depreciase cu până la 2,2%. Pentru iunie, investitorii estimau o creştere uşoară de 0,06 %, după ce în prealabil se înregistrase de asemenea o scădere importantă.

Pe segmentul indici s-a remarcat creşterea lichidităţii derivatelor Dow Jones, la ora 17.30 observându-se aproape 2100 contracte. Cotaţiile DEDJIA_RON au scăzut în majoritatea timpului, minimele fiind atinse în prima parte a şedinţei, în condiţiile în care cotaţia futures a indicelui in SUA a înregistrat scăderi importante, ca de altfel şi indicii burselor din Asia şi ai celor din Marea Britanie şi Franţa. Pe piaţa Sibex, la ora 17:30 indicele DJIA scădea cu numai 5 puncte pe scadenţa martie, în timp ce pe scadenţa iunie cotaţia se deprecia cu 13 puncte. Pe scadenţa septembrie investitorii tranzacţionau indicele la un preţ in coborâre cu 11 puncte faţă de închiderea anterioară iar pe scadenta decembrie cotaţia pierdea 50 puncte.

Derivatele pe acţiunile Fondul Proprietatea s-au aflat în atenţia investitorilor cu un număr de peste 100 de contracte, tranzacţiile înregistrându-se pe ambele scadenţe lis-tate. Volumul s-a aflat în scădere, participanţii acţionând cu mai multă prudenţă şi pe piaţa suport, în contextul internaţional agitat, prin prisma situaţiei din Libia. Scadenţa iunie a fost mai solicitată, în raport cu ea observându-se o scădere de 1,49% a preţului de cotare. Pentru martie, speculatorii au mizat în continuare pe creştere, cotaţia DEFPR acumulând până la ora 17.30 un câştig de 0,39%.

Pe piaţa valutelor, leul şi-a continuat aprecierea faţă de euro, în contrast cu evoluţiile celorlalte valute din regiune. Brokerii nu exclud intervenţia BNR dar şi închiderea ordinelor Stop Loss a participanţilor la piaţă care au mizat pe creşterea cursului pe fondul tensionării scenei politice locale. BNR a anunţat un preţ al Euro de 4,2350, în scădere cu 0,62 bani, în timp ce pe piaţa SIBEX, deprecierea cotaţiilor a fost de mai mare amplitudine: 1,4 bani pentru martie, 1,9 bani pentru iunie si de 1,2 bani pentru septembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb