SIBIU Număr record de poziţii deschise pe derivatele Dow Jones

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 31 mai 2010

La Bursa din Sibiu, finalul intervalului 25-28.05 s-a remarcat prin volatilitatea ridicată care a antrenat o lichiditate pe măsură, şedinţa de vineri fiind cea mai lichidă a unei săptămâni "scurte", în care s-a tranzacţionat în doar patru şedinţe, luni fiind zi liberă la nivel naţional. Aşadar, pe fondul variaţiilor ample, care au pătruns atât în zona "verde", cât şi în cea "roşie", numărul contractelor realizate până la ora 17:15 era de 12.246, valoarea aferată acestora fiind de 31,5 milioane lei. La acest total urmează să se adauge şi contractele realizate între ora 17:15 şi 19:00, când derivatul pe indicele Dow Jones industrial Average se tranzacţionează în paralel cu bursa americană.

Sesiunea de vineri s-a deschis puternic pe plus sub influenţa creşterilor generoase de joi de pe Wall-Street, şi se părea că ziua va fi una integral "verde". Creşterile nu au rezistat însă decât pe derivatele pe indicele Dow Jones, în timp ce pe DESIF5 preţurile au intrat în jurul prânzului pe teritoriu negativ, rămânând pe minus până la închidere.

Pe lângă DESIF5, care au atras din nou cea mai mare cotă din volumul de transfer, cu 10,2 milioane de acţiuni transferate, s-au remarcat în special tranzacţiile cu derivatele pe Dow Jones industrial Average, numărul contractelor încheiate vineri până la 17:15 fiind de peste 1.800. De altfel, de-a lungul întregii săptămâni, volatilitatea de pe piaţa americană s-a reflectat în evoluţia acestui produs la Sibex, numărul de contracte depăşind 7.500 pentru cele patru şedinţe, total prin care simbolul analizat s-a clasat pe locul secund în ierarhia săptămânală. Mai mult, atractivitatea pentru DEDJIA_RON a fost ilustrată de creşterea numărului de poziţii deschise până la un nivel record de peste 5.100, din care 4.300 pe scadenţa scurtă (iunie). "Speculaţiile pe Dow Jones au fost intense, prin prisma terenului de manevră generos oferit de cotaţiile zilnice. În plus, pe scadenţa iunie, s-a evidenţiat din nou rolul formatorului de piaţă" a declarat un broker. Revenind la DESIF5, transferurile cu peste 10 milioane de acţiuni de vineri au reprezentat un volum mai mare cu 32 % faţă de piaţa suport. Pentru iunie, DESIF5 au închis la 1,1660 lei, în scădere cu 3,54%. Scăderi au fost consemnate, de altfel, pentru toate scadenţele DESIF5. În patru şedinţe, DESIF5 au atras 32636 contracte reprezentând schimburi cu 32,6 milioane acţiuni SIF5.

Raportat la toată săptămâna, participanţii de pe piaţa sibiană au încheiat circa 44.000 de contracte cu o valoare de 128 milioane lei. S-au mai remarcat şi derivatele valutare EURO/RON cu peste 3.000 de contracte. Euro a fost cotat pentru iunie la 4,18 lei, în avans cu 0,7 bani.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17.15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor DEDJIA, datorită programului de tranzacţionare prelungit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb