SIBIU Speculatorii au estimat scăderi pentru Dow Jones

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 octombrie 2010

La Sibex, cea de-a doua şedinţă a săptămânii a adus scăderi pe segmentul DESIF5 respectiv pe cel al derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average. Acestea s-au observat încă de la deschidere înregistrându-se astfel o decorelare faţă de piaţa americană, unde cel mai urmărit indice din lume a închis pe plus, luni, crescând cu 0,73%. În condiţiile deprecierilor nu foarte agresive atitudinea de aşteptare a dominat piaţa, ritmul scăzut al tranzacţiilor fiind o expresie clară a prudenţei participanţilor. Cu circa o oră şi jumătate înainte de închidere se puteau observa 1900 de contracte cu o valoare de aproape 15 milioane de lei.

Contractul futures pe Dow Jones denominat în lei s-a menţinut cel mai atractiv prin prisma volumului atras şi a valorii aferente. La ora 17:30 numărul contractelor DEDJIA_RON era de circa 1200, scadenţa decembrie fiind cea mai lichidă. Cotaţiile futures ale indicelui DJIA s-au situat pe minus pe pieţele internaţionale, evoluţia de la Sibex corelându-se cu acestea. Şi acţiunile din pieţele europene au înregistrat scăderi, concomitent cu scăderea cotaţiei petrolului, pe fondul surprizei venite din China, unde Banca Centrala a decis mărirea dobânzii de potica monetară, pentru prima dată în ultimii 3 ani. Estimările investitorilor au fost confirmate şi de debutul "roşu" de marţi de la NYSE, în condiţiile în care veştile dezamăgitoare de la Apple şi IBM au împins în jos cotaţiile acţiunilor companiilor IT. La Sibex, indicele DJIA înregistra la ora 17.30 scăderi de 60 puncte pe scadenţa Decembrie 2010, respectiv 29 puncte pentru iunie 2011.

Pe piaţa DESIF5 cotaţiile au evoluat pe minus încă de la începutul zilei, investitorii fiind prudenţi, dovadă volumul de doar 600 de contracte încheiate până la 17.45. Pe scadenţa decembrie scăderea cotaţiei se cifra la aproape un procent, iar numărul poziţiilor deschise se menţinea peste pragul de 16.000. De la scădere se consemna o singură excepţie, anume cotaţia pe septembrie 2011, dar pe un volum redus.

Pe piaţa derivatelor valutare şedinţa a fost ceva mai animată, în condiţiile influenţei de pe piaţa cash. Pe fondul aversiunii faţă de risc a investitorilor şi a întăririi dolarului, leul a cunoscut o şedinţă de depreciere în cadrul tranzacţiilor interbancare. Pe piaţa Sibex, după acalmia din şedinţele anterioare, contractul futures EUR/RON a fost tranzacţionat pe toa­te cele patru scadente disponibile, investitorii imprimându-i o evoluţie mixtă. Dacă pentru scadenţa Decembrie 2010 şi Septembrie 2011 leul a cunoscut o depreciere minoră de doar 0,01%, pentru Martie şi Iunie 2011, Euro s-a apreciat faţă de leu cu 1,62, respectiv 0,4 bani.

Aurul a scăzut astăzi la New York pe fondul aprecierii dolarului, după decizia Băncii Centrale a Chinei de creştere a dobânzilor de referinţă pentru depozite şi credite cu 0.25%. Aurul are o evoluţie în sens invers faţă de cea a monedei americane, iar unii investitori cumpără metalul preţios ca şi alternativă la ratele mici de dobândă. La Sibex, aurul scădea puternic la ora 17.30 pe două scadenţe, pe Octombrie 2010 cotaţia afişând un minus de 25,2 USD faţă de ultima închidere, în timp ce pe scadenţa Decembrie 2010 scăderea era de 27 dolari/uncie.

Pe segmentul spot s-au înregistrat tranzacţii cu acţiunile PPLI, volumul fiind însă unul redus. Au fost transferate 823 acţiuni, cotaţia staţionând la 3,65 lei/titlu.

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din piaţă de la ora 17,15, după aceasta urmând să apară modificări ale numărului total de contracte, poziţiilor deschise şi valorii respectiv ale cotaţiilor datorită programului de tranzacţionare prelungit până la ora 19.00. Datele exacte sunt disponibile pe site-ul WWW.SIBEX.RO .

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au vazut pe Bloomberg,Erau tîmpăţi să mai stea pe long.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb