SIBIU Valoare record a tranzacţiilor la Sibex: 82 milioane lei

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 iulie 2010

Piaţa a continuat să impresioneze la capitolul lichiditate, cu tranzacţii atât pe segmentul futures cât şi pe cel spot. Futures-ul a reprezentat însă un adevărat "El Dorado" pentru speculatori, cu un număr de aproape 21.500 contracte încheiate până la ora 17:30. Impresionantă a fost însă valoarea echivalentă tranzacţiilor, acesta situându-se la aceeaşi oră la 82,3 milioane de lei, nivel record pe anul în curs. Totalul contractelor pentru iunie s-a situat la circa 238.800, aceasta fiind cea mai bună lună din anul curent.

În contextul agitaţiei de pe piaţa valutară, speculatorii au luat cu asalt derivatele pe cursul de schimb euro/leu, pe această piaţă plasamentele soldându-se cu transferarea între vânzători şi cumpărători a 3,91 milioane de euro prin 3913 contracte EURO/RON. Scadenţa septembrie a fost cea mai tranzacţionată, moneda unică, pendulând, pentru acest termen, între 4,445 şi 4,48 lei. La închidere, euro valora 4,4471 lei pentru septembrie, în minus cu 3,65 bani. Deşi cursul oficial anunţat de BNR a evidenţiat un nou minim istoric al leului faţă de euro, tendinţa preţurilor futures a fost una de întărire a leului faţă de moneda europeană.

Remarcabil a fost şi interesul pentru tranzacţiile cu derivatele pe indicele Dow Jones. Scăderea agresivă de pe Wall-Street de marţi, a declanşat încă de la deschidere, un adevărat "atac" al speculatorilor de pe piaţa Sibex faţă de DEDJIA_RON. La ora 17:15 volumul atingea impresionantul total de aproape 5200 contracte. Ţinând cont de faptul că acest instrument se tranzacţionează însă până la ora 19.00, totalul va creşte, mai ales că, de la ora 16:30, piaţa funcţionează în paralel cu bursa americană. Pentru cea mai tranzacţionată scadenţă, anume septembrie, Dow Jones a pendulat între 9865 şi 9760 puncte.

Din cadrul zonei financiare s-au detaşat în special contractele pe DESIF5, prin care "jucătorii" au rulat 12,27 milioane de acţiuni SIF5 pe patru scadenţe. Cea mai lichidă scadenţă a fost septembrie iar contractele pentru acesta au fost încheiate la preţuri între un minim de 1,1126 şi un maxim de 1,19 lei/acţiune, culoarul de 774 puncte fiind similar cu un randament pe cumpărare de până la 48%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb