Mai multe mii de angajaţi din industria oţelului şi angajatorii lor din cel puţin 17 state membre ale Uniunii Europene s-au reunit, ieri, la Bruxelles, să mărşăluiască în semn de protest împotriva dumpingului de produse din oţel din China, potrivit unui comunicat de presă.
Protestul a fost şi împotriva acordării premature a Statutului de Economie de Piaţă (MES) Chinei.
Preşedintele EUROFER, Geert Van Poelvoorde, a spus, înainte de marş: "Aceasta este o zi importantă pentru industria oţelului din Europa. Miniştri şi oficiali europeni se întâlnesc pentru a discuta despre viitorul industriei siderurgice din Europa. În acelaşi timp, peste 3.000 de angajaţi din siderurgie vor lua parte la o demonstraţie pentru a evidenţia îngrijorarea în legătură cu un număr tot mai mare de provocări cu care se confruntă industria siderurgică. Eu voi fi unul dintre ei".
Acesta a continuat: "Am văzut o creştere bruscă a importurilor de oţel, o creştere de peste 100%, din China în UE, în ultimii trei ani. Importurile vin în Europa la niveluri de preţ sub costul de producţie; aceasta este cunoscut sub numele de «dumping». UE are instrumente de protecţie comercială (TDI) pentru a răspunde la acest tip de comportament, dar acestea au fost incredibil de lente pentru a utiliza tarifele comerciale. Este necesară o adaptare urgentă a legislaţiei comerciale.
De la criza financiară, 85.000 de locuri de muncă au fost pierdute în industria siderurgică europeană; doar în ultimele şase luni, 7.000 de locuri de muncă au dispărut. Fără a utiliza instrumentele de protecţie comercială disponibile pentru noi în timp util există un risc considerabil că vom vedea mai multe închideri de fabrici şi pierderi de locuri de muncă".
Potrivit siderurgiştilor, situaţia va deveni şi mai pronunţată dacă Chinei îi este acordat Statutul de Economie de Piaţă, deoarece ar da, în esenţă, Chinei, acordul să vândă la preţ de dumping: "Decizia de a acorda Chinei acest statut este ilogică; China nu este o economie de piaţă şi doar îndeplineşte unul dintre cele cinci criterii stabilite de UE pentru ţările care urmează să fie considerate ca atare".
Comisia Europeană a anunţat vineri că a demarat noi anchete pentru a stabili dacă importurile a trei produse de oţel provenite din China încalcă regulile comunitare privind concurenţa, informează AFP, potrivit Agerpres.
Pe lângă aceste trei noi investigaţii, într-un alt caz care vizează produsele de oţel, Comisia a decis să impună taxe anti-dumping provizorii pentru platbande de oţel laminate la rece provenite din China şi Rusia. Taxele provizorii variază între 13,8 şi 16% pentru companiile chineze şi între 19,8 şi 26,2% pentru companiile ruseşti.
În urma deciziilor de vineri, CE precizează că a demarat 37 de măsuri de protecţie comercială pentru importurile de produse din oţel, nouă investigaţii fiind în derulare.