SIEGFRIED MUREŞAN: "Avizul Comisiei Europene confirmă că Republica Moldova şi Ucraina sunt pregătite pentru procesul de aderare la UE"

F.D.
Politică / 17 iunie 2022

Siegfried Mureşan

Siegfried Mureşan

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureşan, a afirmat, astăzi, că avizul Comisiei Europene confirmă că Republica Moldova şi Ucraina sunt pregătite să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană. "Aştept acum din partea tuturor ţărilor UE să confirme acest lucru prin acordarea statutului de stat candidat Ucrainei şi Republicii Moldova la Consiliul European din 23 - 24 iunie", a adăugat eurodeputatul liberal, potrivit News.ro.

"Avizul dat astăzi de Comisia Europeană privind acordarea, cu anumite condiţii, a statutului de stat candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova confirmă că cele două ţări sunt pregătite să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană. Aştept acum din partea tuturor ţărilor UE să confirme acest lucru prin acordarea statutului de stat candidat Ucrainei şi Republicii Moldova la Consiliul European din 23 - 24 iunie.

Noi, Parlamentul European, am adoptat încă de la 1 martie o rezoluţie în care îi oferim Ucrainei o perspectivă europeană şi am votat în data de 5 mai, cu largă majoritate, o rezoluţie, negociată de mine, prin care cerem acordarea statutului de stat candidat Republicii Moldova. Am spus încă de la începutul invaziei ruse că atât Ucraina, cât şi Republica Moldova sunt foarte importante pentru securitatea Uniunii Europene. De aceea, merită şi trebuie să le oferim o perspectivă europeană", a declarat Siegfried Mureşan.

El a mai spus că ambele ţări, Ucraina şi Republica Moldova sunt pregătite de aderarea la UE.

"Ucrainenii luptă cu arma în mână pentru valori europene, pentru libertate, pentru dreptul de a alege un viitor european. Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au primit jumătate de milion de refugiaţi ucraineni în ultimele luni, oferindu-le hrană, adăpost şi îngrijire medicală. Prin gestionarea crizei refugiaţilor, Republica Moldova a acţionat în spirit european şi a făcut un mare serviciu întregii Uniuni Europene.

Atât Republica Moldova, cât şi Ucraina au dovedit că sunt pregătite să înceapă procesul de aderare la UE prin completarea, în timp record, a chestionarelor de aderare. Ambele ţări implementează acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova din 2016, iar Ucraina din 2017. Multe dintre condiţiile prevăzute în acordurile de asociere se regăsesc şi în procesul de aderare la UE, ca atare, cele două ţări sunt pregătite şi nu vor începe de la zero reformele necesare procesului de aderare.

Niciuna dintre ţări nu a cerut să beneficieze de scurtături, ambele state vor ca aderarea la UE să fie făcută pe merit. De aceea, răspunsul Uniunii Europene la cererea de aderare trebuie să fie da, haideţi să ne apucăm de treabă. Cu cât începem mai repede să lucrăm cu cele două ţări, cu atât oamenii din Ucraina şi Republica Moldova vor beneficia mai mult şi mai repede de pe urma integrării europene", a conchis Mureşan.

Comisia Euroepană recomandă ca Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum sa fie pregatita Ukraina pt aderare???? Voi nu stiti ca este in razboi cu Russia??? Vrem alegeri europarlamentare anticipate nu ne mai reprezentati tara .... Habar nu aveti ce faceti acolo in PE... Rusine....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb