SIEGFRIED MUREŞAN, ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN: "Soluţii la criza energetică europeană - stocuri şi achiziţii comune de gaz"

S.B.
Politică / 6 octombrie 2021

"Soluţii la criza energetică europeană - stocuri şi achiziţii comune de gaz"

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), viceliderul Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, a declarat următoarele lucruri la dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului privind creşterea preţurilor la energie:

"Un lucru este clar şi este sigur: criza actuală este îngrijorătoare, afectează cetăţenii, afectează întreprinderile europene, în special, întreprinderile mici şi mijlocii, care au fost afectate deja de pandemie şi de consecinţele economice ale pandemiei.

Este în sarcina noastră să ajutăm cetăţenii şi întreprinderile să depăşească această criză a preţurilor în creştere ale energiei. Ce trebuie să facem?

În primul rând, trebuie să identificăm dacă a existat orice manipulare a pieţei în Europa în ultimele săptămâni şi luni de către actori statali şi non-statali. Trebuie să ne asigurăm că niciun actor statal sau non-statal, fie el Rusia, Gazprom sau oricine altcineva, nu manipulează sau influenţează preţurile europene la energie. Dacă asta se întâmplă, atunci trebuie să luăm măsuri, atunci sancţiunile sunt, evident, de neevitat împotriva unor astfel de entităţi, fie ele companii private sau nu.

În al doilea rând, trebuie să înţelegem care sunt cauzele creşterii preţurilor certificatelor UE de comercializare a emisiilor (ETS), care s-au dublat în septembrie, în comparaţie cu începutul anului.

Care este cauza volatilităţii, care este cauza creşterii preţurilor ETS, trebuie să înţelegem piaţa, trebuie să reacţionăm.

Acesta este primul set de măsuri pe care trebuie să le luăm.

În al doilea rând, trebuie să luăm măsuri la nivel european în următoarele direcţii: trebuie să ne asigurăm că anumite state membre ale Uniunii Europene nu iau măsuri care afectează alte state membre. Când orice stat membru al Uniunii Europene decide să ajute, să sprijine oamenii şi întreprinderile dintr-o ţară, acest lucru nu trebuie să fie făcut pe seama consumatorilor din orice altă ţară.

Trebuie să prezentăm, doamnă comisar, un set de instrumente la nivel european, de măsuri pe care statele membre să le poată lua astfel încât nicio acţiune dintr-un stat membru să nu afecteze acţiunile dintr-un alt stat membru.

În al treilea rând, ne trebuie acţiuni concrete la nivel european. Există o idee pe masă pe care o sprijin, iar aceasta cuprinde o facilitate de stocare comună a gazului şi o schemă comună de achiziţii publice pentru gaz. Acestea ar trebui mobilizate rapid şi cred că noi, aici, în Parlamentul European, dacă această propunere va fi înaintată de Comisie, o putem sprijini.

Apoi, desigur, să întărim siguranţa energetică, să reducem dependenţa energetică.

Şi al treilea set de măsuri este un set de măsuri financiare de la nivel european. Spunem «da» tranziţiei către o economie verde, dar trebuie să ne asigurăm că îi sprijinim pe cei afectaţi. Oamenii, întreprinderile, în special cei aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, nu trebuie lăsaţi singuri să suporte această povară.

La ce mă refer aici, în termen concreţi: Fondul Social pentru Climă, aşa cum a fost conceput, nu este suficient. Trebuie să creştem Fondul Social de Climă pentru că ceea ce avem acum nu va fi suficient.

Şi ultima idee: Comisia întârzie cu propunerile privind resursele proprii.

Când le veţi prezenta, vă rog să luaţi în considerare riscurile pentru consumatorii vulnerabili şi să permiteţi, din resurse proprii, o marjă cu care să putem ajuta, prin intermediul Bugetului UE, consumatorii vulnerabili şi întreprinderile."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb