SIERRA QUADRANT, ADMINISTRATORUL JUDICIAR AL ELCEN: ANRE obligă ELCEN să vândă energia termică şi electrică la un preţ sub costul de producţie

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 9 august 2019

ANRE obligă ELCEN să vândă energia termică şi electrică la un preţ sub costul de producţie

Piperea, administrator judiciar RADET: "Să spui că ceri ministrului Energiei modificarea legii pentru că tu, la nivel managerial, nu reuşeşti să te descurci cu legea aşa cum este, înseamnă că te autoblamezi"

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) obligă Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) să vândă energia termică şi electrică la preţ mai mic decât costul de producţie, fapt care afectează semnificativ afacerile companiei şi poate duce la un singur rezultat - falimentul, a transmis, ieri, Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, prin intermediul unui comunicat de presă.

Sierra Quadrant susţine că, în prezent, prin nerecunoaşterea unor cos-turi reale şi evidente, politica ANRE cu privire la costurile înregistrate de producători influenţează decisiv procesul de aprobare a preţurilor de vânzare reglementate pentru energia termică şi cea electrică.

Reprezentanţii Sierra Quadrant afirmă: "În prezent, prin nerecunoaşterea unor costuri reale şi evidente, ANRE obligă ELCEN să vândă energia termică şi electrică la preţ mai mic decât cos-tul de producţie. Această abordare, care sfidează logica economică, nu poate conduce - în cazul oricărei societăţi, dar mai ales al uneia aflată în plin proces de reorganizare - decât la un singur rezultat: falimentul".

Potrivit administratorului judiciar al ELCEN, cele două componente principale de cost subevaluate de ANRE vizează cheltuielile cu achiziţia certificatelor de CO2 şi cheltuielile cu combustibilul.

În privinţa cheltuielilor cu achiziţia certificatelor de CO2, concomitent cu reducerea numărului de certificate acordate gratuit ELCEN, preţul acestora a crescut considerabil în 2018, au explicat reprezentanţii administratorului judiciar al ELCEN.

Reprezentanţii Sierra Quadrant au adăugat: "Astfel, pe piaţa internaţională, pe platforma EEX (cea mai mare piaţă a carbonului din lume) preţul a ajuns de la 8,70 euro/certificat în luna ianuarie, la 23,53 euro/certificat în luna decembrie. Pe piaţa internă, în cel de-al doilea semestru din 2018, costul cu achiziţionarea unui certificat CO2 a depăşit pragul de 25 euro/certificat (respectiv, 25,19 Euro)".

Potrivit Sierra Quadrant, ANRE intenţionează să ia în calcul, în cadrul structurii de cheltuieli, un cost de numai 15,5 euro/certificat, mult subevaluat în raport cu realitatea, în condiţiile în care un preţ estimat în cadrul licitaţiei pe platforma Bursei Române de Mărfuri este de 25 euro/certificat.

Administratorul judiciar al ELCEN susţine că, în anul 2019, societatea trebuie să achiziţioneze 2.146.318 certificate CO2 (aferente atât producerii energiei termice, cât şi electrice) şi, întrucât numărul certificatelor alocate gratuit pentru anul curent este de 513.300, înseamnă că rămâne un necesar de 1.632.731 de certificate CO2 care vor trebui achiziţionate la preţul de piaţă.

"Un calcul elementar arată că, la preţul impus de ANRE de 15,5 euro/certificat, costurile ELCEN recunoscute vor fi de 25,30 milioane euro, comparativ cu costul real de 40,81 milioane euro, rezultat în urma achiziţiei certificatelor la preţul prognozat de 25 euro/certificat", mai explică Sierra Quadrant.

Administratorul judiciar al ELCEN mai subliniază că în cadrul Comisiei Europene au fost propuse ca obiective strategice pentru 2030 creşterea eficienţei energetice până la 32,5%, precum şi utilizarea energiei regenerabile într-un procent de 32% (de la o estimare de 20% în 2020, pentru ambele criterii), ceea ce înseamnă că un număr semnificativ de certificate vor fi scoase de pe piaţă, acţiune ce va avea un impact negativ asupra preţului.

În cazul cheltuielilor cu combustibilul, ELCEN are contractată încă din 01 octombrie 2018 întreaga cantitate de gaze necesară până la 30 septembrie 2019.

Costul final pentru această cantitate, rezultat din preţul negociat cu furnizorul ROMGAZ la care se adaugă şi tariful de înmagazinare, este considerabil mai mare decât cel de 68 de lei /MWh (prevăzut în OUG 114/2018), susţine Sierra Quadrant, adăugând că, totuşi,

preţul de referinţă al gazelor utilizat de ANRE în formula de calcul pentru stabilirea preţurilor reglementate pentru energie electrică şi termică este considerat cel de 68 de lei /MWh.

Comunicatul Sierra Quadrant mai notează: "Subliniem faptul că, în mod paradoxal, tot ANRE este instituţia care a interpretat prevederile OUG 114/2018 în sensul că toate contractele de comerciale de gaze naturale încheiate înainte de 28 decembrie 2018 rămân în vigoare până la finalizarea perioadei de valabilitate a acestora. Astfel, pe de-o parte, ANRE recunoaşte valabilitatea contractelor aflate în derulare, iar pe de altă parte refuză să ia în calcul preţurile prevăzute în aceste contracte, utilizând în formula de calcul exclusiv preţul prevăzut în OUG 114/2018".

Avocatul Gheorghe Piperea, partener RomInsolv, adminstratorul judiciar al RADET, ne-a spus ieri, în legătură cu această chestiune: "În momentul de faţă există o discuţie la ANRE în legătură cu tariful. Deocamdată nu am concluzia, dar este cert că vorbim des-pre preţuri reglementate, despre plafonarea preţului gazelor, impusă prin OUG 114/2018, la 68 lei/MWh şi, în consecinţă, dacă există un preţ care ar duce sub costul de producţie, atunci nu este vina nimănui, doar a legiuitorului. Pe de altă parte, nici vorbă de aşa ceva. Ceea ce face ELCEN de foarte multă vreme este să ascundă, cu viclenie din păcate, o realitate, şi anume faptul că în interiorul tarifului la energia termică sunt incluse şi costuri ale energiei electrice, care sunt mult mai mari. ELCEN nu produce doar energie termică, ci şi energie electrică şi nu din surse foarte ieftine, ci o produce din surse convenţionale, destul de scumpe, iar în tariful pe care îl plăteşte populaţia sunt incluse inclusiv aceste cos-turi cu energia electrică, deşi la RADET, ELCEN furnizează doar energie termică, nu şi electricitate. Poate că acesta ar fi un bun prilej să se pună, în s-fârşit, la punct această chestiune, să se facă separaţia acestor costuri în interiorul tarifului şi să nu mai suportăm noi, consumatorii de energie termică din Bucureşti, şi tarifele la electricitate pe care, oricum o plătim separat. În orice caz, să te apuci să spui că ceri în mod public ministrului Energiei modificarea legii pentru că nu reuşeşti tu să te descurci, la nivel managerial, cu legea aşa cum este, înseamnă că te autoblamezi. La rândul nostru, trebuie să suportăm situaţia legală actuală şi, chiar dacă avem critici în legătură cu legea, ne-am descurcat chiar şi în condiţiile în care domnii de la ELCEN au forţat «cu tot armamentul din dotare» falimentul RADET, au făcut astfel încât să intrăm în faliment. Fără această atitudine a lor, RADET nu ar fi intrat în faliment, ar fi existat o soluţie de rezolvare a problemei pe termen lung şi, din fericire, aceasta încă mai există, pentru că suntem la Curtea de Apel, dar deocamdată asta este situaţia".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Exista in legislatie posibilitatea de a da in judecata ANRE.In situatia in care ELCEN nu ar fi in insolventa si ar vinde sub costuri,cred ca directorii vor avea dosar penal.Ramane sa va dovediti experienta de firma de avocati, nu de specialisti in energie.O justificare va pot da-care este explicatia ca ME introduce act normativ pentru plata certificatelor CO2 la CEO si la ELCEN nu –nu este concurenta neloiala ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb