"Sierranevada" şi "Câini", meci egal la Gala Gopo

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 23 martie 2017

"Sierranevada" şi "Câini", meci egal la Gala Gopo

Peliculele "Sierranevada" şi "Câini" au dominat Gala Gopo 2017, desfăşurată în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, câştigând cele mai importante premii la principalele categorii, câte şase fiecare.

Industria filmului din ţara noastră redevine tot mai "consistentă" de la un an la altul, dovadă stă numărul de pelicule nominalizate la premiile Gopo (un Oscar autohton), cu mult peste cele din ediţia de debut (2007), când doar patru pelicule au contat.

Aşteptată de toată lumea, "gafa de Oscar" nu a apărut, chiar dacă de plicuri s-a ocupat aceeaşi firmă, prezentatorul galei, actorul Alexandru Bogdan, mulţumindu-se doar cu "glumele din program".

"Sierranevada" a câştigat următoarele premii: Cel mai bun film de lungmetraj (aici au mai concurat: "Bacalaureat" - regia Cristian Mungiu, "Câini" - regia Bogdan Mirică, "Două lozuri" - regia Paul Negoescu , "Inimi cicatrizate" - regia Radu Jude), Cel mai bun regizor - Cristi Puiu, Cea mai bună actriţă într-un rol principal - Dana Dogaru, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Ana Ciontea, Cel mai bun scenariu - Cristi Puiu şi Cel mai bun montaj - Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi. "Câini" a reuşit să îşi adjudece premiile pentru Cel mai bun actor într-un rol principal - Gheorghe Visu, Cel mai bun actor într-un rol secundar - Vlad Ivanov, Cea mai bună imagine - Andrei Butică (alături de Marius Panduru pentru filmul "Inimi cicatrizate"), Cel mai bun sunet - Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette, Cea mai bună muzică originală - Codrin Lazăr, Sorin Romanescu şi Cel mai bun film de debut - Bogdan Mirică. Un alt film premiat a fost "Inimi cicatrizate" în regia lui Radu Jude, cu patru premii pentru Cea mai bună imagine - Marius Panduru, Cele mai bune decoruri - Cristian Niculescu, Cele mai bune costume - Dana Păpăruz, Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură - Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan, iar directorul de imagine Marius Panduru a primit şi Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers. Premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box office în 2016, a fost acordat pentru două filme: "Selfie 69", în regia Cristinei Iacob, care a avut 133.207 spectatori şi încasări de 2.296.771 lei, şi "Două lozuri" în regia lui Paul Negoescu, 127.513 spectatori şi încasări de 2.403.355 lei. Actorul Valentin Uritescu a primit un premiu pentru întreaga activitate, iar premiul pentru întreaga carieră i-a fost oferit lui Ion Dichiseanu. Cel mai bun film european a fost desemnat "Fiul lui Saul", regia Laszlo Nemes. La categoria Tânără Speranţă a fost premiată Anamaria Antoci pentru producţia filmului "Ilegitim", Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat "4:15 PM Sfârşitul lumii" în regia lui Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, produs de Adina Sădean şi Alex Crăciun, iar premiul pentru Cel mai bun film documentar a fost câştigat de "Doar o răsuflare" în regia Monicăi Lăzurean-Gorgan, produs de Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelicova, Alina David şi Andra Radu.

Nominalizările la Premiile Gopo din acest an au fost stabilite de un juriu format din 11 profesionişti în domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur) şi criticii de film Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Ţendrea, Dragoş Marin şi Doru Pop.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Chintesenta filozofiei de viata a gastii golanasilor lu' puiu o reprezinta derbedeul dragos bucur cu tzoapa lui , ce si-au retras odorul de la scoala, dovedind ca nu au sanse sa se maturizeze prea curand... Cu asemenea ipochimeni (vezi andi vasluianu etc) trebuie sa stii putin kumite si te "incingi" cu ei, nu poti acea pretentii de "arta" de la golanashi... Exista termeni de comparatie intre NAE CARANFIL ,MARCEL IURES si acesti "gandaci" ?!!?

    1. Rectific avea pretentii...

      Lasati ca si domn Nae le are pe ale lui (sa zicem alcool). Arta nu se judeca in acesti termeni, produsul finit conteaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb