SIF Oltenia controlează 5% din SIF Banat-Crişana

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 28 mai 2020

SIF Oltenia controlează 5% din SIF Banat-Crişana

SIF Oltenia (SIF5) împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat deţine în prezent 5% din capitalul SIF Banat-Crişana (SIF1), respectiv 25,87 milioane de voturi, se arată în raportul societăţii de investiţii financiare din Craiova remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce conţine declaraţiile pe proprie răspundere în acest sens ale lui Tudor Ciurezu, preşedinte/director general al SIF5 şi Cristian Buşu vicepreşedinte/director general adjunct al societăţii, autentificate la notariat.

Pe lângă SIF Oltenia, ce deţine 3,775% din capitalul SIF Banat-Crişana, alţi acţionari ai SIF1 ce acţionează concertat cu SIF5 sunt: Alimentara Slatina (deţinere de 0,481% în capitalul SIF Banat-Crişana), Flaros Bucureşti (0,12%), Mercur Craiova (0,056%), Univers Râmnicu Vâlcea (0,375%), Voltamin Craiova (0,046%), acestea fiind societăţi controlate de SIF Oltenia.

În plus, Tudor Ciurezu are 0,143% din capitalul SIF1 şi Anina Radu, admistrator al SIF Oltenia, deţine 10 drepturi de vot ale SIF Banat-Crişana.

"Prezenta declaraţie este dată cunoscându-se consecinţele legale ale declaraţiilor false prevăzute şi pedepsite de art. 292 din Codul Penal", se arată în raportul SIF5.

Este un demers ce vine pe fondul războiului dintre SIF Oltenia şi grupul format din SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, ce se derulează de mai bine de un an, pe parcursul căruia conducerea SIF-ului din Craiova a acuzat în nenumărate rânduri că SIF1 şi SIF4 împreună cu un grup de fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii de cele două SIF-uri, în unele cazuri integral, acţionează concertat şi deţin cu mult peste pragul legal în vigoare de 5% din capitalul SIF5, fapt ce a fost însă respins de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ultimul episod s-a consumat la adunarea acţionarilor SIF Oltenia din data de 28 aprilie, când conducerea SIF5 a susţinut că în realitate, grupul format din SIF1 şi SIF4 controlează aproximativ 31,5% din drepturile de vot ale SIF-ului din Craiova.

Atunci, reprezentanţii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi cel al fondurilor Certinvest (care solicitaseră anterior completarea ordinii de zi a AGA cu o serie de puncte privind atragerea răspunderii şi revocarea administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian), nu au reuşit să intre în sediul societăţii, pe motivul că deja votaseră prin corespondenţă.

În aceste condiţii, la acea dată au avut loc două adunări ale acţionarilor SIF5, una în interiorul clădirii SIF-ului, prezidată de preşedintele Tudor Ciurezu şi alta în afară, condusă de vicepreşedintele Cristian Buşu.

La cea prezidată de Tudor Ciurezu, ce a avut un cvorum de 46,09%, au fost aprobate toate punctele aflate iniţial pe ordinea de zi, puncte ce au fost însă respinse de adunarea condusă de Cristian Buşu, ce a avut un cvorum de cvorum de 30,54%.

În plus, la adunarea prezidată de vicepreşedintele SIF5, a fost aprobată atragerea răspunderii şi constatarea încetării de drept a mandatelor administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa, Nicolae Stoian, Radu Hanga şi Ana Bobircă, pentru un prejudiciu cauzat societăţii, de 0,336 milioane de lei. De asemenea, s-a votat aprobarea atragerii răspunderii lui Cristian Buşu, propunere ce a fost respinsă.

În aceste condiţii, Autoritatea de Supraveghere Financiară a suspendat de la tranzacţionare acţiunile SIF5 începând din 29 aprilie, pentru ca în 11 mai supraveghetorul pieţei să ridice măsura, având în vedere o serie de elemente între care faptul că acţionarii au fost informaţi cu privire la ambele hotărâri ale adunărilor generale, ce au fost publicate pe site-ul BVB, sau că instanţele de judecată au competenţă exclusivă în ceea ce priveşte stabilirea legalităţii hotărârilor AGO.

Alte elemente ce au stat la baza ASF ţin de faptul că părţile implicate s-au adresat instanţelor de judecată competente şi au solicitat suspendarea/anularea hotărârilor în cauză.

Ulterior evenimentelor de la Craiova din data de 28 aprilie, Radu Hanga şi Ana Bobircă şi-au dat demisia din Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ciurezu ameninta! Are 5%. De ce leca luat? Ptr ca nu sunt banii lui.

    1. Probabil are incredere in managementul societatii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb