SIF-URILE VOR GARANŢII DE EXIT Ioan Cuzman: "Cumpărătorii BCR nu au o strategie postprivatizare"

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 decembrie 2005

Privatizarea celei mai mari bănci din România - Banca Comercială Română - este intens disputată. Preşedinţii celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au fost chemaţi de urgenţă la Guvern în cursul zilei de ieri pentru ultimele discuţii înainte de anunţarea cîştigătorului licitaţiei pentru preluarea BCR.

Surse din piaţă menţionează o posibilă neînţelegere între stat reprezentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi preşedinţii SIF-urilor.

Preşedintele SIF5 "Oltenia", Vasile Şalapa, contactat înainte de întîlnirea de la Guvern, ne-a declarat: "Nu ştiu pentru ce am fost chemaţi la Guvern, probabil ca să aflăm situaţia actuală înainte de finalizarea privatizării BCR". Şi Petre Pavel Szel, preşedintele SIF4 "Muntenia", a susţinut că nu ştie nimic legat de invitaţia urgentă la Guvern. De asemenea, domnia sa ne-a precizat că au avut loc cîteva discuţii pe tema privatizării BCR şi cu preşedinţii SIF-urilor.

Preşedintele SIF 1 "Banat Crişana", Ioan Cuzman, ne-a declarat: "Cea mai incertă situaţie este aceea că nici salariaţii şi nici SIF-urile nu ştiu intenţiile viitoare ale investitorului strategic". Domnul Cuzman ne-a precizat că nici unul dintre potenţialii investitori la BCR nu are o strategie clară pentru viitor. Domnia sa mai afirmă că au existat întîlniri cu AVAS, însă susţine că SIF-urile sînt interesate de o prefigurare a clauzei de exit.

Ioan Cuzman ne-a mai declarat: "Dacă BCR nu se va lista la cota Bursei şi nu va exista o strategie viitoare a investitorului instituţional ce va fi declarat cîştigător, putem solicita ieşirea din acţionariatul băncii".

Finaliştii în cursa BCR sînt "Erste Bank" (Austria) şi "Millenium bcp" (Portugalia). Grila de departajare a fost concepută de autorităţi astfel încît preţul să reprezinte 90% din punctaj.

AVAS este principalul acţionar al BCR cu 36,88% din capital, după ce a vîndut anul trecut un pachet de 25% plus două acţiuni Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Ceilalţi acţionari sînt salariaţii BCR cu 8% din titluri, SIF "Oltenia" cu 6,11% şi celelalte societăţi de investiţii financiare cu cîte 6% din acţiunile băncii.

Crîncenă încleştare între competitori

Ultimele zvonuri printre analiştii din străinătate susţin că favorită în cursa pentru BCR este Erste Bank, însă departajarea va fi una foarte mică. AVAS va anunţa astăzi cîştigătorul licitaţiei pentru preluarea BCR, iar Guvernul speră că va semna contractul miercuri. Şansele băncii austriece sînt mult mai mari, menţionează sursele citate întrucît este o bancă mai mare, cu experienţă în regiune.

Pe de altă parte, banca spaniolă "Santander" a făcut public faptul că se aşteaptă ca "Millennium", cea mai mare bancă privată din Portugalia, să cîştige BCR contra sumei de 3,8 miliarde de euro. Oficialii "Santander" cred că "Millennium" va atrage de la actualii săi acţionari circa 1,7 miliarde de euro pentru finanţarea operaţiunii de preluare a BCR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb