SIF1, RĂBDARE! Mircea Ursache propune ca SIF-urile să poată ţine AGEA cu cvorumuri mai mici

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2013

Mircea Ursache propune ca SIF-urile să poată ţine AGEA cu cvorumuri mai mici

Vicepreşedintele ASF nu înţelege de ce SIF-urile nu pot investi în SIF-uri: "Cine are interesul să pună clopotul ăsta de la Cernobîl pe SIF-uri, în loc să lase să se mişte piaţa?"

Decizia conducerii SIF1 Banat Crişana să diminueze capitalul social nu are putere juridică, consideră Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital, care susţine însă că SIF-urile trebuie să se alinieze Legii societăţilor comerciale, care permite întrunirea Adunărilor Generale Extraordinare cu cvorumuri mai mici faţă de actele constitutive.

Potrivit vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, în 2006, legea 31 cu privire la societăţile comerciale a fost modificată, luând în consideraţie directivele europene, astfel că toate companiile au dreptul să ţină AGEA cu un cvorum de o pătrime, la prima convocare, şi o cincime, la a doua, însă patru dintre cele cinci SIF-uri nu pot să facă acelaşi lucru, pentru simplul motiv că ele au alte limite trecute în actele lor constitutive.

Mircea Ursache ne-a declarat: "Prima preocupare a mea, acum, când Ordonanţa 32 (n.r. privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare) intră în dezbaterea Comisiilor parlamentare, şi la Senat şi la Camera Deputaţilor, este să transmit către Parlament solicitarea de a lua în discuţie eliminarea acestei bariere nefireşti, neproductive, care să permită SIF-urilor să ţină AGEA, ca toate celelalte companii din România".

Domnia sa este de părere că, la SIF Banat Crişana, s-a ajuns în situaţia în care Consiliul de Administraţie să decidă diminuarea capitalului social, tocmai ca efect al neputinţei "vechii structuri care reglementa piaţa de capital" să racordeze SIF-urile la Legea 31.

Mircea Ursache a adăugat: "În statul acestui SIF scrie că este dreptul CA să procedeze aşa. Eu spun, nu! Spun că îi racordez la Legea 31 şi că pot convoca AGEA cu 25%".

De altfel, ASF a respins, recent, solicitarea Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana de reducere a cvorumului pentru AGEA. Cererea de autorizare fusese transmisă pentru adaptarea "statutului la noile prevederi ale legii pieţei de capital, aşa cum sunt reglementate prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi societăţile de administrare a investiţiilor".

Mircea Ursache ne-a spus că cererea SIF1 a fost respinsă pentru că nu exista bază legală.

De asemenea, vicepreşedintele ASF a precizat că, în opinia sa, şi solicitarea pentru avizarea reducerii capitalului social SIF1, aprobată de CA, ar trebui respinsă.

Şi SIF Moldova a făcut unele propuneri de completări la OUG 32/2012 pentru posibilitatea modificării actelor constitutive la SIF-uri, după cum a declarat recent Costel Ceocea, preşedintele SIF2, pentru ziarul BURSA.

"Dat fiind că SIF-urile sunt înfiinţate administrativ şi provin din reorganizarea fostelor FPP-uri şi că procesul de conformare al SIF-urilor la prevederile legislaţiei specifice este în curs de finalizare, s-a propus completarea OUG nr. 32/2012 /emiterea unui alt act normativ care să prevadă că, prin derogare de la Legea nr. 31/1990, Consiliile de Administraţie/Consiliile de Supraveghere/SAI care administrează un SIF să fie obligate să adopte prin hotărâre actele de modificare a Actelor Constitutive ale SIF-urilor în sensul alinierii condiţiilor de cvorum de şedinţă şi cvorum de adoptare a hotărârilor în adunările generale la nivelul din Legea 31/1990", ne-a spus Costel Ceocea.

Vicepreşedintele ASF: "SIF-urile trebuie să poată cumpăra alte SIF-uri"

O altă propunere pe care o promovează Mircea Ursache este aceea ca SIF-urile să poată investi în acţiuni ale altor SIF-uri.

Domnia sa ne-a declarat: "Sunt consternat să constat că singurele AOPC-uri care nu pot cumpăra AOPC-uri sunt SIF-urile. Fondul Proprietatea şi oricare alt fond de afară pot cumpăra, în limita pragului. În România dăinuie un act de dispoziţe de câţiva ani de zile, pe care nimeni nu a putut să mi-l explice. Cine are interesul să pună clopotul ăsta de la Cernobîl pe SIF-uri, în loc să lase să se mişte piaţa?"

În 2010, cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au solicitat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să permită achiziţiile de acţiuni între SIF-uri, iar acest demers a fost continuat, inclusiv în acest an.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. in sfarsit, este cineva care intelege cum sta treaba, nu e normal ca o societate sa nu poate tine AGAE din cauza ca nu vor sa se prezinte actionarii si cvorumul e minim 50%

    E bine ca SIF-urile vor putea tine AGAE cu 25%, asa se vor duce la AGAE mai multi actionari care pana acum sabotau adunarile generale prin neprezentare 

    speram sa urmeze si eliminarea pragului la SIF-uri, cum s-a intamplat si la FP

    1. O sa mai dureze cativa ani lumina,timp in care nu va mai fi nimic de administrat din averea sifurilor,vor fi goale de continut...

      "ani lumina" masoara o distanta, nu o durata...

    Dupa aproape 20 de ani in care sa furat la greu din Sifuri iar conducerile penale au stat la adapostul pragului si CNVM ne intrebam ca prostii de ce este asa ? De ce sifurile nu pot cumpara la alte sifuri, de ce exista prag si de ce sifurile sunt niste struto-camile inventate de AVM, CNVM sau ASF acum .

    Jocurile sunt facute acum datile voie sa cumpere incrucisat, ridicati pragul si apoi pot si sa fuzioneze intre ele sa avem un singur SIF Balteanu srl sau Hrebenciuc srl nici nu mai conteaza numele ! 

    Problema ridicata de Ursache e de fapt problema lui Bilteanu, Filimon si Ceocea care in felul asta se pregatesc sa cumpere actiuni SIF4 si sa-si finalizeze planurile legate de acest SIF. In felul asta se da unda verde pentru preluarea SIF-urilor, preluare care deja s-a facut in mare parte fara ca nimeni sa reactioneze.

    Asta este rezultatul cooperativei tovarasesti care si-a pus bazele la Mamaia in ultima zi de iulie unde la ceas de seara, baciul aradean cu cel muntean si cel moldovean au cazut la pace si au convenit cum sa joace cu ursache.

    1. Deci si prin urmare de la SIF1, SIF2 si SIF4 nu mai vedeti voi vreun sfant dividend, caci nu-i asa jocurile astea nu-s monopoly, ci pe bani adevarati pentru partide, presedinti, Cristine, libanezi

      Nu cum sa joace cu Ursache ci cum sa joace Ursache !

      Complet nesanatos,periculos si nejustificat sa fie un sif in actionariatul altui sif. Si asa sif-urile nu-si justifica existenta. Cred ca era mai sanatos ca fostele FPP-uri sa se autodesfiinteze la timp si nu sa toace 30% din averea statului.Unde-i productivitatea adusa de aceste "SF-uri"?Care-i contributia Sif-urilor in economie?Ce au construit solid si sanatosaceste Sif-uri?Nimic, doar toaca banii actionarilor. Si Mamaia ca si alte intruniri sunt pe foarte multi bani ca de.... isi permit tovarasii.

    Preluarea SIF-urilor a fost facuta demult, acum domnul Ursache trebuie doar sa de-a gauri in plasele navodului sa scape rechinii de acolo cand vor ca pestisori nu prea mai sunt. Clopotul de la Cernobal .... e mai rau ca iazul de decantare a cianurii de la Rosia Montana.

    cum merge ancheta ? e greu de acoperit operatiunea asa-i URSACHE? e groasa... inca lucrati la comunicatul de spalare al penalilor da? noi inca asteptam sa vedem comunicatul penibil pe care il pregatiti...ai grija ce semnezi...ca o sa ajungi si tu acolo unde e locul lui bilteanu...doar esti complice

    1. 1 Dam pragul la AGA la 25% sa fie aprobate toate ilegalitatile si ASF sa para ca este legata de maini si de picioare.

      2.Dam voie ca SIF-urile sa cumpere icrucisat si ii mai curata de actiuni pe cei care bat la ochi rau cu actiunea concertata si iasa bine la ASF.

      3.Desfiintam pragul de detinere de 5% dar nu oficializam preluarea SIF-urilor. Fiecare SIF din alea 3 implicate poate cumpara pana la 33 % fara sa faca oferta si ramane asa pana curatam de tot sifurile astea de bani iar ASF o sa fie spectatorca de obicei, mai prinde cate un broker gainar, cate un cuponar decedat, o raportare nefacuta in termen etc gainarii sub clopotul de la Cernobal.  

      Problema e deja rezolvata. Anuntul lui Ursache este de fapt mesajul necesar pentru pregatirea justificarii aparitiei noii reglementari. In felul acesta, toate partile implicate vor putea sa spuna ca s-au bazat unii pe altii atunci cand au propus si sustinut modificarea.

      numai scenarii idioate,ceva bun nu vedeti in urmatoarele reglementari,dar asta-i specificul romanului''suspiciunea''

      Nu e nicio suspiciune. Cei mentionati mai sus au contribuit direct la redactarea reglementarilor respective asa ca si-au facut reglementarile cum vor ei. Cand astea se schimba, vor spune ca au facut ce scrie in reglementari si nimeni nu poate sa le mai spuna nimic.

      Una din legile de baza in CAPITALISM este "Legea concurentei" intr-un consens cu liberalizarea pieti. Asa ca d-le Ursache aveti exact idei in concordanta cu cele aratate mai sus. Numai la noi in Romania le TOT MOSMONDIM . Lasati liberalizarea peti asa cum e in toate statele capitaliste. Cine-i mai BUN sa castige. Daca nui BUN sa-l schimbe ACTIONAI. Au trecut deja 25 de ani de cand tot mirosim acest CAPITALISM . Nu iesti in stare sa inveti acest"JOC" ,retragete si lasa pe altul

    deci 4 sifuri X 5%= 20%, in felul acesta se ajuta fiecare pe fiecare si atunci sa vezi BARONI LA SIFURI, nu poate sa-i mai miste nimeni.Pe scurt , cu banii nostrii isi intaresc pozitiile actualii administratori ai sif. HOTIE PE FATA

    1. Te-ai prins...!!! problema e ca deja cartile sunt facute iar jocul e la sfarsit si deja se pregatesc sa inhate potul cel mare...

    De ce va este frica sa spune-ti pe sleau opinia si va ascundeti in spatele anonimatului? Cert este ca dl. Ursache asa cum ii spune si numele ii place sa joace cum ii canta altii. Deh, pe meleaurile Moldovei si anume la Dofteana acest joc, jocul ursarilor de pe valea muntelui este indragit aratandu-se astfel puterea moldoveanului muntean de a imblinzi cel mai fioros animal al Romaniei. Dar aici stimabile domn Ursulache ( a se traduce urs = lacheu) nu vrei sa faci decat numai jocul cuiva. Cui anume vrei sa faci jocul? Ce a adus economiei nationale aceste S.I.F.-uri? Care este contributia acestora la cresterea (pardon, scuzati - descresterea economiei nationale? Sub pretextul unui cvorum care nu este cu putinta de realizat se fac jocuri de culise, impartiri de titluri si/sau alte asemenea. Cine isi mai aminteste de circul cu "lipsa" de cvorum la AGEA desfasurata la SIF Moldova pentru ca nu se alegea cine trebuie? Cum explicati ca la societati unde SIF este majoritar nu este decat capusat de cadre din conducere? Masuri luate? - nimic si atunci pe (fraierii) pardon actionarii cu pachete minoritare sa nu spun pachete de 40 de actiuni cine ii mai apara stimate domn Urs(ul)ache? Papusa - papusa dar nu vreau sa mai cant si eu MAI DUCETI-VA in "dragostea mea" cu grija fata de SIF-uri. Nu face-ti decat sa papati banii degeaba si sa va acoperiti modul de a subtiliza prin salarii de-a dreptul ............ la care altii viseaza dar pentru ca nu sunt botezati cu numele de "URS(UL)ACHE nu pot emite pareri. Se pare ca sunteti cu totii surzi. Pe Valea Muntelui oamenii au inceput sa se incrunte si sa "i-a presiune" Nu pot spune decat ca opinia d-lui Ursache este sugerata si directionata catre o preluare integrala a SIF-urilor. Oricum ajuta la prabusirea economiei nationale si nu la sprijinirea ei. Tertipuri folosite - simplu - spalarea banilor. Atentie la noile evaluari ale activelor decedate si posibil a fi inregimentate in alta societate. Mi s-a spus ca voi suferi daca trimit aceasta opinie - ASA_I TOVARASE PRIM MINISTRU PONTA? CINE NU ESTE CU VOI ESTE IMPOTRIVA VOASTRA? NU imi este frica de voi. NU voi ceda nici cum. Acesta-i inceputul. Sunt prea multi saraci si necajiti in ROMANIA. Si ca atentie si eu am radacini de pe Valea Muntelui asa ca am fost educat sa strunesc si Ursi. Asa ca cei ce spun "corect domnule Ursache" cauta ca orice caine maidanez sa-si faca curaj alaturi de haita. Da dar sunt asa de lasi daca ii ataci direct.... Nu este asa domnule "TIZ" Te astept cu infrigurare sa-ti vad curajul. Haideti oameni buni, viitura a trecut, haideti sa adunam gunoaiele "lasate" tot de noi de altfel. Haidei ca ei se cred tari dar sunt numai ca acei maidanezi care latra si au curaj numai in haita dar daca este plesnit varful haitei atunci fug toti. Eutanasia, pai daca s-a legiferat.........

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb