Tranzacţiile cu certificate CO2 din ţara noastră au atras atenţia Europol în contextul derulării unei investigaţii complexe la nivelul Uniunii Europene asupra mecanismelor de tranzacţionare ale acestor certificate, susţine Adrian Simionescu, şeful "Vienna Investment Trust", prima casă de brokeraj autohtonă care s-a conectat la bursa de mediu Bluenext.
Tranzacţiile cu certificate CO2 au intrat în atenţia autorităţilor europene după ce mai multe state au raportat furturi electronice de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în valoare de câteva zeci de milioane de euro. Un caz similar a fost reclamat, la finele anului trecut, şi de producătorul de ciment "Holcim" care a anunţat că i-au fost furate certificate CO2 în valoare de circa 15 milioane de euro.
Adrian Simionescu ne-a declarat, în cadrul unui interviu acordat ziarului "BURSA":
"La nivel european, există o inves-tigaţie asupra tranzacţiilor cu certificate CO2, iar România este unul dintre statele aflate în vizor, dat fiind că operatorii şi intermediarii autohtoni au fost foarte activi în tranzacţionarea acestor certificate. Nu cunosc să fie investigaţii derulate şi de autorităţile naţionale, părerea mea este că acestea nu înţeleg foarte bine ce se întâmplă.
Dovadă este decizia recentă a unei instanţe autohtone care a anulat avizul prin care CNVM califica aceste certificate CO2 drept valori mobiliare, ceea ce ar fi obligat ca ele să fie tranzacţionate pe pieţe reglementate, sub supravegherea autorităţilor de reglementare".
Piaţa autohtonă a certificatelor CO2 a avut, anul trecut, o valoare de circa 800 de milioane de euro, potrivit lui Adrian Simionescu, care a citat statistici europene. În prezent, numărul tranzacţiilor a scăzut, spune şeful "Vienna Investment" în contextul în care şi tranzacţiile pe unele pieţe din afară au fost suspendate din cauza acuzaţiilor de fraudă cu aceste certificate.
"Pieţele au suferit fantastic de pe urma fraudelor şi a furturilor raportate, poate că acum lichiditatea reprezintă circa 15% din cât era anul trecut, pe timpul ăsta.
Îmi este greu să fac o estimare asupra volumului de certificate CO2 tranzacţionat în România atâta timp cât peste 90% din tranzacţii se fac pe piaţa gri, însă din statisticile europene reiese că piaţa noastră a fost una dintre cele mai active, cu tranzacţii anuale de circa 500 de milioane de euro, ce au atins un vârf anul trecut, de peste 800 de milioane de euro".
Şeful Vienna Investment Trust opinează că fraudele cu certificate CO2 şi scăderea tranzacţiilor cu aces-te instrumente au determinat unele state membre ale Uniunii Europene să facă presiuni în favoarea unei directive care să prevadă tranzacţionarea certificatelor pe pieţe regle-mentate.
Adrian Simionescu a mai spus:
"La nivelul Comisiei Europene s-a luat în discuţie modificarea legislaţiei astfel încât certificatele CO2 să fie tranzacţionate doar pe pieţele reglementate. Cu siguranţă că nu va mai conta decizia instanţei autohtone care a anulat avizul CNVM care prevedea acest lucru şi va trebui să ne supunem.
Când CNVM a luat decizia să catalogheze certificatele drept valori mobiliare au primit felicitări de la nivel european. Acum se vede că se încearcă şi la nivelul UE emiterea unor reglementări similare".
În februarie, Curtea de Apel Bucureşti a decis să anuleze un aviz al CNVM prin care certificatele CO2 erau calificate drept valori mobiliare, ca urmare a unui demers iniţiat de KDF Energy, unul dintre traderii de certificate CO2.
Decizia instanţei poate fi atacată cu recurs.
1. Ziarul Bursa
(mesaj trimis de Europolul romanesc în data de 08.04.2011, 14:26)
De ieri dupa-amiaza angajatii lor BVB li s-a interzis accesarea site-ul Bursa.
Pacat, pentru ca in acest ziar se pot gasi informatii folositoare pietei de capital si tuturor actorilor, articole si comentarii care dau de gandit ("Gandesc, deci exist"), pareri, poinii etc.
Nu stim ce a determinat conducerea BVb la acest lucru, dar speram ca nu s-au speriat de coarnele lui Moise si nici de Wikileaks.
Cititorii ziarului online il asteapta pe dl Make si cu alte articole de calitate.
Weekend placut!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2011, 15:33)
Tare tipul asta, Simionescu, mie personal imi place mult individul prin tot ceea ce face. Dar lasati-l un minut pe el si vedeti ce a facut Brailoiu cu manuscrisele lui Cioran. Oare vrea sa cumpere bunavointa autoritatilor romane cu asta? Ca se zvoneste ca el ar fi in spatele furturilor de certificate de pe la Holcim si din alte tari. Cu atatia bani, as dona si eu 400.000 euro ca sa scap.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2011, 15:40)
Nu stiu daca el a furat certificatele. Eu lucrez cu el de anul trecut si stiu ca are multi bani (zeci de milioane de euro). Majoritatea provin din tranzactiile cu CO2, ca astia din Romania nu cunosc preturile de la bursa, dar a castigat mult si cu actiuni la fondul Proprietatea. Si mai are diverse alte afaceri ci firmele de stat, asa ca...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2011, 15:58)
Si nu numai. Cei mai multi bani ii are din rambursari ilegale de TVA. E pe mana cu Blejnar. Sa vedeti cate milioane a incasat de la ANAF. De asta vrea el sa se tranzactioneze CO2 pe piata gri ca acolo e smecheria cu TVA-ul. Brailoiu e "baiat destept". Asa ca... mai e mult pana sa se reglementeze, va spun eu.