Bitcoin a scăzut săptămâna trecută, pe măsură ce temerile legate de creşterea ratelor dobânzilor şi de sfârşitul relaxării cantitative au afectat pieţele, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, cel mai important criptoactiv din lume a început săptămâna trecută la peste 45.000 de dolari, dar a scăzut pe parcursul săptămânii şi se tranzacţionează acum sub 42.000 de dolari. Între timp, Ether a urmat o traiectorie similară, tranzacţionându-se pentru scurt timp la peste 3.500 de dolari, iar în prezent cu mult sub 3.200 de dolari.
Evoluţiile în scădere evidenţiază ceea ce a apărut ca o tendinţă semnificativă în 2022 - criptoactivele nu par imune la un mediu în care ratele dobânzilor se majorează. Mişcându-se într-un ritm similar cu cel al pieţelor bursiere tradiţionale, cum ar fi NASDAQ100, criptoactivele par să sufere într-un mediu de creştere a dobânzilor.
Bitcoin se află încă în jumătatea superioară a intervalului în care a fost tranzacţionat în 2022, ceea ce înseamnă că, dacă îşi poate menţine nivelul de peste 40.000 de dolari, atunci încrederea ar putea reveni pe piaţă. Ceea ce este clar este că efervescenţa din ultimele săptămâni a dus la supra-cumpărare, iar acum suferă consecinţele acestui lucru.
La conferinţa Bitcoin 2022, care a avut loc săptămâna trecută la Miami, s-au făcut o mulţime de declaraţii cu privire la criptoactiv şi la domeniu în general, dar, spre deosebire de anii trecuţi, nimic serios nu pare să fii impulsionat preţul de data aceasta.
Directorul executiv al Tesla şi acum cel mai mare acţionar al Twitter, Elon Musk, a sugerat schimbări care ar include încorporarea plăţilor în dogecoin pe Twitter, subliniază sursa citată.
Acesta a cumpărat săptămâna trecută o participaţie de 9% din companie, iar ulterior a fost invitat să se alăture consiliului de administraţie al acesteia. De atunci, Musk a făcut o serie de sugestii pentru platformă, care includ acum cripto.
El a sugerat că modelul de abonament Blue al Twitter ar putea permite plăţi efectuate în dogecoin. În timpul unei discuţii pe platformă privind modul în care utilizatorii ar putea plăti, el a adăugat: "poate chiar o opţiune de plată în Doge [sic]".
Musk este poate una dintre puţinele personalităţi din lume care poate mişca pieţele cripto doar prin ceea ce spune. Declaraţiile sale au avut deja un impact asupra preţului dogecoin, care a urcat de la aproximativ 0,1425 dolari la peste 0,1550 dolari - un salt de aproximativ 9%.
În acest moment, este puţin probabil ca preţul să se mai modifice semnificativ. Dar comentatorii vor dori să vadă dacă există dovezi că ideile lui Musk ar putea deveni realitate, întrucât acesta nu mai este un observator de fotoliu, ci un participant activ la dezvoltarea viitoare a platformei Twitter.
Încă două naţiuni din America Centrală au făcut demersuri pentru a se alătura El Salvadorului privind acceptarea bitcoin ca mijloc legal de plată.
În Honduras, o zonă economică specială de pe insula turistică Roatan din Caraibe a început oficial să accepte bitcoin ca mijloc legal de plată. Zona denumită "Honduras Prospera" a fost creată în 2020 pentru a încuraja investiţiile şi creşterea economică autonomă în această naţiune cu probleme.
Guvernul din Honduras a permis în mod oficial utilizarea bitcoin de către companii, persoane fizice şi guvernul local. Zona economică va putea, de asemenea, să emită obligaţiuni în bitcoin, similare cu cele din El Salvador.
Între timp, în Mexic, preşedintele l-a invitat în ţară pe Samson Mow, fostul CSO al Blockstream, pentru a discuta posibilitatea de a implementa bitcoin ca mijloc legal de plată. Mesajul a fost transmis de o senatoare mexicană, Indira Kempis, care este strâns asociată cu încercările legislative de a aduce o mai mare incluziune a cripto în sistemul financiar mexican.
În timp ce planurile pentru bitcoin în Mexic sunt încă în fază incipientă, potenţiala adoptare a criptomonedei ca mijloc legal de plată în această naţiune ar fi un lucru masiv. Atât El Salvador, cât şi Honduras sunt ţări relativ mici în marea schemă a lucrurilor, însă Mexicul este o naţiune importantă, cu aproape 130 de milioane de cetăţeni. În cazul în care această ţară ar face din bitcoin mijloc legal de plată, potenţialul de creştere a utilizării ar fi extraordinar, subliniază sursa citată.
Hashrate-ul pentru ether a crescut cu 13% în trei luni şi a atins un maxim istoric (ATH), în timp ce minerii se pregătesc pentru "The Merge".
Hashrate-ul, care măsoară performanţa tuturor minerilor din reţea, a crescut constant pe măsură ce se apropie "The Merge", atingând un nou ATH pe 7 aprilie. Minerii fac eforturi mari pentru a crea mai multe token-uri înainte ca reţeaua Ethereum să treacă de la sistemul proof-of-work (PoW) la proof-of-stake (PoS).
După "The Merge" va implementa un sistem PoS, convenit pentru a reduce ineficienţa şi slabele performanţe ecologice ale sistemului PoW. Este foarte probabil ca acest lucru să amplifice natura deflaţionistă a Ether, deoarece sistemul va recompensa staking-ul (validarea de tranzacţii) în loc să recompenseze crearea de monede.
Hashrate-ul de rezervare este semnalul că minerii se străduiesc să construiască mai multe blocuri înainte de această schimbare. În prezent, aceasta este încă planificată pentru al doilea trimestru al acestui an, iar implicaţiile potenţiale pentru Ethereum şi pentru piaţa cripto în general nu pot fi subestimate, se mai arată în comunicat.