Sindicatele şi patronatele nu au ajuns la un consens în privinţa salariului minim

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 12 decembrie 2016

Sindicatele şi patronatele nu au ajuns la un consens în privinţa salariului minim

Reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor au avut vineri o nouă rundă de discuţii, în încercarea de a ajunge la un consens în privinţa momentului creşterii salariului minim şi mai ales pentru valoarea acestuia în 2017.

Sindicatele şi patronatele nu au reuşit să ajungă la o variantă comună şi au decis să meargă la reuniunea de luni a Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social cu "sume diferite", aşteptând şi o propunere din partea Guvernului.

"Ne-am reîntâlnit, s-au găsit câteva soluţii, dar noi, sindicatele, şi cei din partea patronală, nu ne-am întâlnit undeva la mijloc, aşa că ne prezentăm cu două sume diferite în şedinţa de luni. Aşteptăm să vedem şi varianta Guvernului", a declarat Leonard Bărăscu, liderul Federaţiei SANITAS, citat de Agerpres.

Acesta a subliniat că relaţionarea cu patronatele a scos în evidenţă o apropiere a discuţiilor, dar că este necesar un mecanism la crearea căruia să contribuie şi "cineva de specialitate, economic, social".

"Această relaţionare cu patronatele a scos în evidenţă o apropiere a discuţiilor şi că este musai necesar un mecanism pe care să îl creăm noi, împreună, şi cineva de specialitate, economic, social, şi care să ne ajute în continuare. Altfel, nu cred că vom avea o sumă comună vreodată între patronate, care doresc să îşi maximizeze veniturile, şi sindicate, care doresc să îşi maximizeze salariul minim de la care se pleacă, cu consecinţe fiscale bune pentru stat, deoarece o să crească impozitul (...). Aşteptăm ziua de luni, să vedem, mai ales că vor fi alegerile duminică, poate că luni nu vom vorbi de un alt Guvern, dar poate este unul care ne va lămuri în această privinţă", a precizat Leonard Bărăscu.

Întrebat dacă va mai avea loc vreo întâlnire între sindicate şi patronate, Leonard Bărăscu a explicat că aplicarea legii trebuie să fie finalizată până pe 31 decembrie şi că, dacă va fi nevoie, se vor mai întâlni.

"Urmează să ne mai vedem, dacă va fi cazul, vom mai vedea, pentru că această lege trebuie să fie dată până pe 31 (decembrie n.r). Sunt variante să înceapă de la 1 (ianuarie n.r) cu o sumă, sunt variante de la 1 mai, pentru că majorarea la 1.250 a fost făcută de la 1 mai. Şi noi am zis că de la 1 mai am vrea altă sumă, pentru că sunt 4 luni complete, dacă stăm să o luăm aşa", a adăugat liderul SANITAS.

În prima rundă de discuţii, desfăşurată în data de 7 decembrie, din cauza faptului că partea patronală nu a putut asuma un punct de vedere comun, partea sindicală a propus reluarea discuţiilor vineri, lăsând astfel timp părţii patronale pentru a găsi o soluţie comună, se precizează într-un comunicat al Blocului Naţional Sindical.

"BNS a apreciat deschiderea arătată de ACPR şi PNR, care au fost de acord cu creşterea salariului minim de la 01.01.2017, din păcate nici de această dată punctul de vedere al părţii patronale nu a fost unul comun. Confederaţia Patronală Concordia a fost de acord cu valoarea propusă de ACPR şi PNR, dar a subliniat că acceptă creşterea doar de la 01 mai 2017. Confederaţia Conpirom a fost de acord cu propunerea Concordia, condiţionând însă de excluderea unor sectoare de activitate din sfera de aplicabilitate a salariului minim. CNIPMMR nu a mai participat la această discuţie, punctul de vedere exprimat în data de 07.12.2017 fiind acela că nu doresc creşterea salariului minim de la 01.01.2017, creşterea urmând să fie făcută doar după finalizarea mecanismului de creştere a salariului minim", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii BNS precizează că, în încercarea de a ajunge la un consens, partea sindicală şi-a revizuit poziţia exprimată iniţial, respectiv 1.450 de la 1 ianuarie 2017, propunerea avansată vineri fiind de 1.400 lei, poziţia părţii sindicale fiind una comună.

"Deşi la şedinţa anterioară s-a solicitat Guvernului ca în calitate de angajator să vină cu un punct de vedere exprimat în acest sens, reprezentanţii Ministerului Muncii au informat că-şi vor exprima punctul de vedere în cadrul şedinţei de luni a CNTDS. Din informaţii obţinute pe surse opţiunea Guvernului este ca salariul minim din 2017 să fie de 1350 lei. (...) părţile au decis închiderea discuţiilor fără a putea ajunge la un consens, urmând ca în şedinţa de luni a CNTDS fiecare parte să-şi prezinte punctul de vedere, iar decizia finală va aparţine Guvernului", se arată în comunicat.

Reprezentanţii BNS subliniază că şi în cazul în care cele două părţi - patronate şi sindicate - ar fi ajuns la un consens Guvernul şi-a rezervat, încă din şedinţa anterioară a CNTDS, dreptul de a nu ţine cont de această opţiune a partenerilor sociali.

Pîslaru: Guvernul nu şi-a exprimat opinia asupra salariului minim din 2017

Guvernul nu s-a pronunţat până acum cu privire la nivelul salariului minim din 2017 şi consideră că a media dialogul între sindicate şi patronate este cel mai înţelept lucru, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Guvernul nu şi-a exprimat niciodată până acum faptul că are o poziţie asupra salariului minim din 2017...Guvernul, pentru prima oară, a considerat că a media dialogul între sindicate şi patronate este cel mai înţelept lucru. Noi vrem să ascultăm ce spun cele două părţi ale parteneriatului social. Am pus la dispoziţia celor două părţi un studiu care are multiple scenarii, de la o creştere de 5% până la o creştere de 20% a salariului minim pe 2017 şi nu a existat niciodată până acum o poziţie a Guvernului care să susţină o creştere mai mică sau îngheţarea şi aşa mai departe...", a spus Pîslaru, întrebat de un jurnalist care va fi poziţia Guvernului dacă patronatele şi sindicatele vor conveni asupra unei creşteri mai mari de 50 de lei.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor că propunerea sindicatelor pentru salariul minim pe economie aferent anului 2017 este de 1.450 de lei, începând de la 1 ianuarie. Acesta a mai precizat că patronatele nu au avut un punct de vedere unitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb