Sindromul domnului străin

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 iunie 2009

Într-un clasament al absenteismului la scrutinul european din 4-7 iunie România se află pe locul cinci, cu mult sub media europeană de 43,3%. De altfel, nici măcar la alegerile parlamentare din noiembrie 2008, considerate mult mai interesante şi disputate, prezenţa la vot abia dacă a depăşit 39%. Dar, spre deosebire de statele occidentale unde absenteismul a fost mai mult un protest şi un avertisment, în România absenteismul electoral la europene are altă conotaţie: pe de o parte este efectul pervers al satisfacţiei faţă de UE, pe de alta este şi o consecinţă a fricii de fraudare. Altfel spus, pe de o parte a contat sindromul domnului străin, pe de alta s-a instalat o convingere cu grave consecinţe asupra legitimităţii politice privind corectitudinea votului.

Sindromul domnului străin reia, probabil mai puţin conştient, vechiul principiu unionist din 1858, propus de Mihail Kogălniceanu şi pus în aplicare în 1866 după eşecul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, prin care se încerca un dublu obiectiv: alegerea unui domnitor din marile dinastii ale Europei care să asigure notorietate şi favorabilitate României, şi totodată să asigure apariţia unui arbitru instituţional imparţial care să pună capăt luptelor dintre clanurile interne. Astăzi UE apare ca un astfel de "domn", iar încrederea românilor în instituţiile europene poate fi înţeleasă şi din această perspectivă. Or, dacă există un grad important de satisfacţie în privinţa UE, de altfel o realitate des­tul de îndepărtată, ce rost ar mai avea participarea la vot?

Coincidenţa face ca şi celălalt motiv identificat mai sus, fraudarea alegerilor, să aibă rădăcini tot în perioada Unirii din 1859. Căci atunci primele alegeri semnificative din Principate, cele pentru adunările ad hoc, fuseseră fraudate. Iar tema fraudei, formă mai mult sau mai puţin inspirată de teoria conspiraţiei, a supravieţuit evenimentului. La sfârşitul lui mai 2009, conform unui sondaj CCSB comandat de Pro Democraţia 52% dintre români credeau că voturile se fraudează. Iar în privinţa prezenţei la urne, 56% dintre cei ce credeau că alegerile se fraudează declarau că nu merg la vot, faţă de doar 47% dintre cei ce credeau că alegerile nu se fraudează. Corelat sindromului domnului străin, teama de fraudare a afectat şi ea prezenţa la vot. Căci pe fundalul anticipării unei prezenţe scăzute la vot fraudarea putea să determine rezultatul final, iar cei ce credeau în această posibilitate considerau absenteismul ca pe o formă de protecţie a integrităţii civice. Astfel, sindromul domnului străin şi frica de fraudare au contribuit la apariţia unui cerc vicios din care foarte puţini alegători corecţi au găsit drumul de ieşire.

Pentru cei mai mulţi dintre români, 51% conform aceluiaşi sondaj, una din soluţii ar fi introducerea votului obligatoriu. Va fi interesant de văzut cum va influenţa această nouă mitologie derivată din vechiul principiu unionist şi noile frici electorale imaginarul politic românesc, mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din toamnă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Basescu propune informatizarea pentru a depista votul multiplu.

    De ce numai votul multiplu ? 

    Pentru obstrunctionarea fraudelor se pot lua urmatoarele masuri 

    - afisarea listelor cu cei care au votat, sa permita celor care nu au votat sa se convinga ca nu s-a votat in numele lor 

    - afisarea la vedere, publicarea in presa locala si pe site, a situatiei din procesle verbale ale sectilor de vot, pentru a se putea verifica corecta preluare a datelor la circumscriptie si corecta centralizare si repartizare a mandatelor. 

    - publicarea in presa centrala si/sau pe sit-ul BCE, a situatiei pe judete 

    - urmarirea prezentei la vot, prin informatizare procesului electoral pentru a elimina votul multiplu 

    - inserierea buletinelor cu coduri de bare si verificarea unicitatii serilor dupa vot tot prin informatizare  

    - La fotografierea cu “telefonul mobil”, sau la metoda “suveica”, cetatenii ar trebui sa fie indemnati, ca dupa fotografierea votului, sau pe buletinul primit gata stampilat, sa mai puna o stampila si astfel sa-l anuleze. Ei isi iau banii, dar cei care-i platesc nu beneficiaza de voturi si astfel ar descuraja cumpararea voturilor.

    - urnele sa fie transparente 

    O idee buna alegerea unui domnitor (Presedinte) care sa poata asigura impartialitatea in luptele dintre clanurile interne. Incercarea ar fi buna si cred ca domnitorul nu trebuie sa fie neaparat din"marile" dinastii europene; avem candidatul Duda care reprezinta dinastia noastra, iar eventuala sa alegere nu ar putea sa produca pagube mai mari decat cele incasate deja de Romania datorita alesilor de dupa 1989 (in cel mai rau caz inca o deceptie). Poate ca ne-ar privi si pe noi cu alti ochi "marile dinastii europene", iar partidele politice ar realiza in sfarsit ca nu pot minti la nesfarsit poporul, fara a fi taxate.

    Dar cu modul nostru de a fi este greu de imaginat un astfel de scenariu. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb