SOCIETATEA CIVILĂ SE MOBILIZEAZĂ Acţiuni în instanţă împotriva gropilor de gunoi din jurul Capitalei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 7 iunie 2019

Acţiuni în instanţă împotriva gropilor de gunoi din jurul Capitalei

Marian Joiman, preşedintele Grupului de Susţinere Locală: "Ne dorim ca depozitele de deşeuri să fie reformate şi să funcţioneze în parametri normali"

Avocat Daniela Nae: "Depozitul de deşeuri de la Vidra este o bombă ecologică"

Dan Stănoaie, director comercial ECO SUD: "Grupul de Susţinere Locală are în spate interese imobiliare"

Depozitele de deşeuri din jurul municipiului Bucureşti reprezintă de foarte mulţi ani o problemă atât pentru cetăţenii care se plâng de mirosul insuportabil din timpul verii, cât şi pentru mediul înconjurător. Organizaţiile neguvernamentale susţin că societăţile care administrează gropile de gunoi nu respectă standardele în materie de operare a acestora, că instituţiile statului cu atribuţii în domeniu nu realizează verificările necesare sau le fac doar în interesul operatorilor, că primăriile se gândesc doar la interesul material - prestarea serviciului - şi mai puţin la cetăţeni.

Operatorii depozitelor de deşeuri susţin că îşi desfăşoară activitatea legal şi atestă acest lucru cu documente: analize de laborator, inclusiv autorizaţii integrate de mediu.

Problemele respective au fost ridicate, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Grupul de Susţinere Locală(GSL), unde s-a pus accentul pe activiatea desfăşurată la depozitul de deşeuri de la Vidra, administrat de SC Eco Sud SRL şi care deserveşte o parte din municipiul Bucureşti şi din judeţul Ilfov, cealaltă parte fiind deservită, după închiderea depozitului de la Glina, de groapa de gunoi de la Chiajna, administrată de firma Iridex.

Marian Joiman, preşedintele GSL a declarat: "Noi milităm pentru reformarea depozitului de la Vidra. Ne interesează ca groapa de gunoi să funcţioneze în parametri normali, pentru că acum din cauza ei, suferă 15.000 de cetăţeni care locuiesc în Vidra, Berceni şi Jilava".

Despre groapa de la Vidra şi problemele de acolo, Ziarul BURSA v-a informat în toamna anului trecut, când a avut loc poluarea lacului Vadu Moş din apropiere. Atunci, conform procesului-verbal întocmit de comisarii Gărzii de Mediu Ilfov, a reieşit că a avut loc o poluare accidentală de la depozitul de deşeuri de la Vidra, deoarece o parte din levigat, din cauza unei spărturi, s-a scurs într-un pârâru din apropiere care se varsă în balta respectivă.

Acest incident nu a împiedicat însă Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului să elibereze, în ultima parte a anului trecut, autorizaţia integrată de mediu pentru groapa de gunoi de la Vidra, ceea ce înseamnă că operatorul Eco Sud SRL îşi poate desfăşura în continuare activitatea, deoarece ar îndeplini toate condiţiile legale.

Eliberarea autorizaţiei integrate de mediu a nemulţumit profund societatea civilă din Vidra care, în urmă cu două luni, a organizat un miting de protest în faţa depozitului, iar reprezentanţii ei au solicitat celor de la GSL să intervină în instanţă pentru suspendarea activităţii celor de la Eco Sud, până la respectarea tuturor condiţiilor de mediu.

În urma acestor evenimente, cei de la GSL vor deschide mai multe acţiuni în instanţă. Avocatul Daniela Nae, coordonator GSL, a declarat: "Depozitul de deşeuri de la Vidra este o bombă ecologică pe roţi pentru cetăţenii din zonă. Deşi am făcut numeroase sesizări către instituţiile statului după poluarea bălţii Vadu Moş, nu am primit niciun răspund de la autorităţi. Ne-am văzut singuri, într-un scenariu apocaliptic, într-o situaţie care seamănă cu un genocid la adresa cetăţenilor. De aceea am atacat în instanţă autorizaţia integrată de mediu obţinută de Eco Sud şi vom face plângeri penale pentru funcţionarii statului care nu au verificat atent toate condiţiile necesare pentru continuarea activităţii în zona Vidra".

Reprezentanţii GSL susţin că depozitul de la Vidra este exploatat în condiţii ilegale, pe o suprafaţă mult mai mare decât aceea aprobată iniţial, că toate celulele de depozitare sunt pline, chiar au cu mult peste capacitatea maximă aprobată, că staţia de sortare este nefuncţională şi că nu există suficiente bazine de colectare a levigatului.

Faţă de toate acuzaţiile aduse la adresa Eco Sud, Dan Stănoaie, director comercial şi dezvoltare în cadrul firmei respective, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Problema privind autorizaţia integrată de mediu este istorie. Am obţinut-o anul trecut şi nu ştiu de ce discutăm în fiecare lună despre această autorizaţie.

Contractul pe care îl avem prevede că acesta se va încheia la epuizarea capacităţii totale de depozitare prevăzută în acesta şi în autorizaţiile obţinute. Contractul este foarte clar: dacă capacitatea de depozitare s-ar fi atins în anul 2019, atunci era cu totul altă poveste. Dacă nu s-a epuizat, continuăm activitatea până la epuizarea capacităţii de depozitare. Nu ştiu cine sunt cei de la GSL, nu cred că grupurile imobiliare au de unde să ştie când expiră contractele de mediu".

Cu privire la suprafaţa pe care îşi desfăşoară activitate, el a menţionat că aceasta este de 42 de hectare şi este conformă planului urbanistic general şi acordului de mediu obţinut.

Reprezentantul Eco Sud a menţionat că se fac lunar măsurători la depozitul de la Vidra. El a susţinut că societatea dispune de un sistem de automonitorizare a parametrilor, dar mai există şi alte instituţii care monitorizează activitatea de la depozitul din Vidra: Apele Româ-ne, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda Naţională de Mediu, ANRSC. Conform directorului comercial al Eco Sud, cel mai recent control efectuat de Garda de Mediu la depozitul Vidra datează din urmă cu trei săptămâni şi s-a constatat că depozitul îndeplineşte toate cerinţele necesare bunei-funcţionări.

În legătură cu demersurile anunţate de cei de la GSL, Dan Stănoaie a precizat: "Este o acţiune constantă pe care acest grup de interese imobiliare o desfăşoară împotriva unui depozit absolut legal. Nu înţeleg de ce se acordă atenţie unor astfel de evenimente, atât timp cât respectivul grup imobiliar, de peste doi ani de zile, face tot felul de acţiuni în instanţă, tot felul de proteste pe la Agenţia de Mediu, care toate s-au sfârşit cu o decizie negativă. Eu susţin că GSL are în spate cu totul alte interese pe care noi le cunoaştem foarte bine. Ei doresc terenuri în zonă, pentru că ştiţi foarte bine că orice teren într-o zonă limitrofă Bucureştiului are un potenţial imobiliar ridicat, iar dacă ar reuşi să stopeze acest serviciu de utilitate publică, ceea ce este o aberaţie, locul poate fi ecologizat şi redat circuitului imobiliar".

Depozitul de deşeuri de la Vidra deserveşte o parte din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. Situaţia este foarte complicată, deoarece o suspendare a activităţii de la Vidra, în condiţiile în care activitatea este suspendată şi la Glina, ar însemna o majorare a activităţii în depozitul Iridex de la Chiajna, care nu este pregătit în acest moment să preia întreaga cantitate de deşeuri din Capitală şi din judeţul Ilfov.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. MINISTERUL LUI TĂRICEANU : GG....

    1. Cand ai o Leocadia dizgratioasa in fruntea Mediului, nu poti sa ai prea mari asteptari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb