Ghidul Actualizat pentru Managementul Astmului este primul instrument specializat în problema astmului introdus vreodată pe piaţa medicală din România.
Adresându-se în egală măsură persoanelor afectate de astm, cadrelor medicale, instituţiilor şi organismelor de informare şi prevenţie, Ghidul se doreşte a fi un instrument de bază în cadrul demersului de prevenire, tratare şi diminuare a efectelor astmului asupra populaţiei din România.
"Prezenţa unui asemenea ghid pe piaţa din România era de mult o necesitate. Suntem cu toţii conştienţi de lacunele cu care sistemul medical românesc încă se confruntă, la fel cum suntem conştienţi că schimbările la acest nivel necesită timp şi muncă asiduă. Dincolo de tehnologie, de condiţiile din spitale, de finanţări, informaţia rămâne una dintre cele mai importante resurse în medicină. Ne asumăm acest deziderat şi venim în întâmpinarea medicilor români cu un document cheie care sperăm că va consacra problema astmului unor noi coordonate. Ne dorim ca lumea să fie informată despre această boală, despre tratamentele care există, despre importanţa unui diagnostic corect" a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Astmul afectează în toată lumea aproximativ 300 de milioane de persoane, iar prevalenţa globală este de 1%-18%, cu o creştere moderată în anumite ţări.
Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, astmul este responsabil cu producerea a circa 250.000 de decese în toată lumea.
În România, nu există studii epidemiologice de anvergură, însă din datele existente rezultă că prevalenţa la copii a crescut de la 5% la 7% în intervalul 1994-2001; în prezent, unul din 20 de copiii de vârsta şcolară poate suferi de astm. La adult, dacă diagnosticul este pus în baza testelor de provocare bronşică, frecvenţa este de 7,48% ajungând până la 10,43% atunci când se iau în consideraţie combinaţiile sugestive de simptome.
Mai mult, o problemă principală cu care ne confruntăm este aceea că, în comparaţie cu rezultatele studiilor similare din alte ţări, în România astmul apare ca fiind mult subdiagnosticat.
Replica unui amplu document editat la nivel mondial - Global INitiative for Asthma (GINA) - Ghidul Actualizat pentru Managementul Astmului este un instrument solid, care aprofundează şi dezbate principalele coordonate ale bolii, oferind direcţii specifice aplicate coordonatelor spaţiului medical, social şi economic din România.
Aria de acoperire a instrumentului este cât se poate de vastă, abordând problema astmului din toate unghiurile de interes de la definiţie şi generalităţi, la diagnostic şi clasificare, medicaţie, prevenţie, identificarea şi reducerea factorilor de risc şi până la dezbaterea situaţiilor speciale care influenţează dezvoltarea maladiei.
"Marele beneficiu pe care acest instrument îl va aduce pieţei din România va fi acela al unui numitor comun, ghidul constituindu-se într-un util facilitator al dialogului pacient-medic şi în acelaşi timp, într-o o platformă comună în comunicarea între medici" adaugă Prof. Dr. Florin Mihălţan.
Ghidul este susţinut de Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică, Societatea Naţională de Medicină de Familie/ Medicină Generală, cărora li se alătură trei dintre cele mai puternice autorităţi româneşti în domeniu: Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor din România.