Un proiect deosebit de complex care prevede relocarea societăţilor cu capital italian, prezente în Ucraina, direct în România. Acesta este conţinutul Protocolului semnat în Italia, la Padova, între Confindustria Ucraina şi Confindustria România, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei. O oportunitate industrială concretă pentru România de a-şi afirma rolul de lider şi atractivitatea în Europa de Est, în ceea ce priveşte fenomenul de reshoring a activităţilor de producţie nu doar de pe pieţele asiatice, ci şi din Ucraina.
Confindustria România, după ce a oferit peste 1000 de locuri de muncă refugiaţilor ucraineni, a lansat un nou proiect, de această dată în sprijinul companiilor italiene din Ucraina blocate de conflict, garantat de diferite etape operaţionale indispensabile şi de un schimb continuu şi meticulos de date şi informaţii între cele două reprezentanţe internaţionale ale Confindustria.
Potrivit sursei citate, firmele italiene situate în Ucraina, având unităţi de producţie, baze logistice sau unităţi de prelucrare, sunt peste 300. Principalele sectoare în care îşi desfăşoară activitatea sunt: agricultură, mecanică, prelucrarea textilelor, modă. Multe dintre aceste companii erau pregătite să facă investiţii majore, până la dublarea unităţilor de producţie. Preşedintele Confindustria Ucraina, Marco Toson, va activa sistemul organizaţional din Ucraina alcătuit din cele 25 de birouri răspândite pe întreg teritoriul, pentru a identifica în timp real companiile care nu îşi mai pot continua activităţile productive datorită conflictului în curs de desfăşurare.
Confindustria România, care reprezintă cele mai mari investiţii italiene din ţară precum şi numeroase IMM-uri, a început deja o activitate de pregătire pentru prelucrarea datelor care vor sosi din Ucraina, astfel încât să permită imediat evaluările necesare pentru relocarea de noi unităţi de producţie în România.
"Suntem perfect conştienţi că acesta este un proiect care, datorită structurii sale bilaterale, se dovedeşte a fi nu doar inovator, ci şi unic în acest moment şi asta presupune, din partea noastră, o asumare a responsabilităţii faţă de toţi cei implicaţi. Relocarea afacerilor din Ucraina în România înseamnă evaluarea oricărei forme care poate proteja întregul lanţ de producţie, deci şi între Italia şi Ucraina care, dacă ar fi întrerupt, ar duce la pagube ireparabile şi pentru companiile-mamă italiene. Noi facilităţi de producţie dar şi parteneriate, fuziuni, joint ventures şi participaţii, într-un dialog structurat cu societăţile din acelaşi sector care sunt deja operaţionale în România, fără a uita de sprijinul financiar pentru funcţionarea acestor noi structuri care fără un "istoric economic" pe plan local, vor avea nevoie de instrumente flexibile şi de o intervenţie promptă. Confindustria România a organizat deja un grup de lucru operativ alcătuit din specialişti pregătiţi să preia toate solicitările care vor sosi din partea biroului Confindustria Ucraina", a declarat Preşedintele Confindustria România, Giulio Bertola.