China a lansat prima sondă care va explora partea întunecată a Lunii, un moment de referinţă în ambiţiosul său program spaţial.
Sonda, numită Chang'e-4, va efectua prima asolizare din istorie pe partea îndepărtată a Lunii, potrivit Xinhua. Alte nave spaţiale doar au observat partea întunecată de Lunii, dar niciuna nu a asolizat acolo.
Luna are o legătură strânsă cu Pământul, rotindu-se în acelaşi ritm cu care orbitează planeta noastră, astfel încât partea îndepărtată nu este niciodată vizibilă de pe Pământ. Dezvoltarea programului spaţial al Chinei este o prioritate pentru liderii de la Beijing, preşedintele Xi Jinping cerând ca China să devină o putere spaţială, informează news.ro.
Racheta Long March-3B, care transportă sonda, formată din modulul de aterizare şi un rover, a decolat de la centrul de lansarea a sateliţilor Xichang, din sud-vestul Chinei. Sarcinile sondei Chang'e-4 includ observaţii astronomice prin unde radio de joasă-frecvenţă, cercetarea terenului şi a formelor de relief, detectarea compoziţiei minerale şi măsurarea radiaţiilor de neutroni şi a atomilor neutri, pentru studierea mediului pe partea îndepărtată a Lunii.
China vrea să ajungă din urmă Rusia şi Statele Unite, pentru a deveni o putere spaţială majoră, până în 2030. Anul viitor, China doreşte să înceapă construcţia propriei sale staţii spaţiale cu echipaj uman.
Cu toate acestea, deşi China a insistat că ambiţiile sale sunt cu totul paşnice, Departamentul american al Apărării a acuzat-o că întreprinde activităţi pentru a împiedica alte ţări să folosească active bazate în spaţiu, în timpul unei crize.