Sondă spaţială pentru partea întunecată a Lunii

Ziarul BURSA #Internaţional / 11 decembrie 2018

China a lansat prima sondă care va explora partea întunecată a Lunii, un moment de referinţă în ambiţiosul său program spaţial.

Sonda, numită Chang'e-4, va efectua prima asolizare din istorie pe partea îndepărtată a Lunii, potrivit Xinhua. Alte nave spaţiale doar au observat partea întunecată de Lunii, dar niciuna nu a asolizat acolo.

Luna are o legătură strânsă cu Pământul, rotindu-se în acelaşi ritm cu care orbitează planeta noastră, astfel încât partea îndepărtată nu este niciodată vizibilă de pe Pământ. Dezvoltarea programului spaţial al Chinei este o prioritate pentru liderii de la Beijing, preşedintele Xi Jinping cerând ca China să devină o putere spaţială, informează news.ro.

Racheta Long March-3B, care transportă sonda, formată din modulul de aterizare şi un rover, a decolat de la centrul de lansarea a sateliţilor Xichang, din sud-vestul Chinei. Sarcinile sondei Chang'e-4 includ observaţii astronomice prin unde radio de joasă-frecvenţă, cercetarea terenului şi a formelor de relief, detectarea compoziţiei minerale şi măsurarea radiaţiilor de neutroni şi a atomilor neutri, pentru studierea mediului pe partea îndepărtată a Lunii.

China vrea să ajungă din urmă Rusia şi Statele Unite, pentru a deveni o putere spaţială majoră, până în 2030. Anul viitor, China doreşte să înceapă construcţia propriei sale staţii spaţiale cu echipaj uman.

Cu toate acestea, deşi China a insistat că ambiţiile sale sunt cu totul paşnice, Departamentul american al Apărării a acuzat-o că întreprinde activităţi pentru a împiedica alte ţări să folosească active bazate în spaţiu, în timpul unei crize.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb